Send en tanke til Zetlands medlemmer

De har betalt for, at vi kunne lave denne artikel. Uafhængig journalistik er ikke gratis.

Helikopter

Mandag 22. marts 2021

Den vilde sag i Fredericia Kommune viser ret præcist, hvordan korruption kan opstå i Danmark

Salget af en byggegrund i Fredericia har vokset sig til en af de største skandaler i kommunalpolitik i mange år. Flere topchefer er blevet sendt hjem – og midt i det hele står en tidligere borgmester og kommunaldirektør i tæt dans. Men der er meget mere end sladder på spil. Historien handler om, hvad der kan få korruption til at gro, og hvad der skal til for at slå den ned igen.

Sådan synes vi, nyhederne skal lyde. 15 minutter om dagen – 5 dage om ugen. Lyt med her eller i Zetland-appen, hvis du er medlem.

Her kommer dagens Helikopter.

Dagens citat

“Vi holder øje med hvert eneste af vulkanens åndedrag”

Der er gang i vulkanerne for tiden. I weekenden var der et mindre udbrud på Island, og citatet her er fra en af forskerne, der holder øje med vulkanen Etna i det sydlige Italien, som der har været godt gang i de seneste uger.


Dagens store historie

Foto: Jens Nørgaard Larsen, Ritzau Scanpix

Hvad skete der lige i Fredericia?

  • Dag for dag lærer vi mere om, hvad der er sket i Fredericia Kommune under den tidligere borgmester Jacob Bjerregaard. Fredag i sidste uge blev endnu en chef hjemsendt. I dag forsøger vi at fortælle historien forfra.

  • Det hele begyndte, da Jacob Bjerregaard i december overraskende meddelte, at han forlod borgmesterposten. Dagen efter fortalte Ekstra Bladet om en mærkelig sag, hvor Bjerregaard havde købt en byggegrund af kommunen (Ekstra Bladet).

  • Der blev sat en advokatundersøgelsen i gang, og da den blev præsenteret, blev sagen for alvor prekær. Undersøgelsen talte nemlig om et lidt for forhold mellem borgmesteren og kommunaldirektøren (TV SYD).

  • ... Og samtidig blev der opdaget flere mærkelige sager: Der var rod med byggetilladelser, borgmesteren havde presset på, for at hans kone kunne få et kommunalt topjob, og haft fingrene langt nede i, hvilke sager kommunens udvalg skulle håndtere. I alt er tre chefer hjemsendt under den voksende skandale (Altinget).

  • I dagens Helikopter ser vi nærmere på Fredericia-sagen sammen med formanden for Transparency International Danmark, Jesper Olsen. Fordi netop den sag kan fortælle os, hvornår der opstår korruption i Danmark – og hvordan vi undgår det (Zetlands Nyhedspodcast).

Det skal du også vide

Folketinget taler om genåbning. Alle partier er indkaldt til forhandlingerne om, hvad foråret og de relativt gode smittetal skal betyde for restriktionerne. Det eneste, vi ved her ved Helikopterens deadline mandag eftermiddag, er, at noget bliver åbnet (DR).

Der er (stadig) blæst om AstraZeneca. En stor amerikansk undersøgelse har frikendt vaccinen for de mistanker om bivirkninger, som flere europæiske lande er nervøse for (Berlingske). Samtidig truer Europa-Kommissionen med at nedlægge eksportforbud, hvis AstraZeneca ikke leverer de doser, der er blevet aftalt (Politico).

Fagbevægelsen har givet Nemlig.com et ultimatum. I løbet af weekenden har der været heftig kritik af firmaet, der leverer dagligvarer til døren. Flere Nemlig-bude har fortalt om hårde arbejdsforhold, og fagforbundet 3F truer med konflikt (Politiken).

Foto: Tobias Nicolai for Zetland

Dagens Zetland-historier

Politiet kom. Vivian gik fra at støtte corona-restriktionerne til at være imod dem. Det førte hende lige ind i en principiel sag om retten til at ytre sig om vores politikere. Frederik Kulager fortæller hendes historie.

Ulvetid. Ulve i naturen gør hundeluftere nervøse, og ulvenes uforklarlige forsvindinger tyder på, at nogle tager ekstreme metoder i brug. Andreas Thorsen fortæller om et forslag, som måske kan gøre både mennesker og ulve mildere stemt.


Merian Garde Gräs

Det var Helikopter for i dag. Jeg håber, du får en dejlig dag.

Med venlig hilsen

Merian Garde Gräs

Helikopter-vært