Send en tanke til Zetlands medlemmer

Artiklen her er ikke gratis, men du kan læse eller lytte, fordi Bjarne Oldrup er medlem af Zetland og har delt den med dig.

Platform Architect og Lead developer

Hvordan et tip fra et medlem gjorde vores lydfiler 35 procent grønnere


Vores medlemmer foretrækker at lytte

På Zetland har vi et erklæret mål om ikke at opbygge siloer i organisationen. Vi prøver at tænke os som et samlet hold og ikke små adskilte enheder. Alligevel fortæller jeg dig nu, at jeg arbejder i ‘edb-afdelingen’ på Zetland. Jeg fortæller det med en smule distance og et glimt i øjet. For betegnelsen ‘edb’ er lidt oldschool. Men jeg kan nu meget godt lide det, for det er faktisk det, vi gør. Behandler data elektronisk. Elektronisk databehandling. Edb. Og nu har vi fundet en smartere, billigere og mere klimavenlig måde at gøre netop det på. Her i edb-afdelingen er vi så begejstrede for den, at jeg har lyst til at fortælle om det.

En vital del af Zetlands produkt er netop elektronisk databehandling. For uden denne behandling af elektronisk data ville du aldrig modtage de lydfiler, som du kan lytte til i vores app. Sagt på en anden måde: Vi sender lydfiler gennem internettet til din telefon, for at du kan lytte til vores artikler.

Det er ikke gratis. Hverken i kroner og øre eller i CO2-udledning. Hver megabyte, der skal opbevares og transporteres gennem netværket, kræver strøm, og den strøm skal produceres.

For nogle år siden besluttede vi at forsøge at gøre Zetland CO2-neutralt. Vi er ikke i mål, men vi er på vej. Det er vi blandt andet, fordi vi flyttede alle vores lydfiler fra Amazons datacentre til Googles datacentre. Den største post på vores klimaregnskab er netop opbevaring og transport af lydfiler. Så vi kom et godt stykke i den rigtige retning, da vi valgte at opbevare filerne i et datacenter, hvor Google har forpligtet sig til – og kan dokumentere – at strømmen produceres klimavenligt eller i det mindste kompenseres andre steder i elnettet ved at tilføre klimavenlig strøm.

Men lige så snart filerne forlader datacentret på deres vej mod din mobil, skal de igennem et kæmpe netværk af routere og switches, hvor vi på ingen måde kan garantere, at strømmen, der bruges til at drive dem, er produceret på de mindst klimabelastende måder. Og det er her, vi har fundet en ny besparelse oven i den, vi allerede har opnået.

Her er en graf, som viser, hvor meget data der bliver sendt ud fra vores servere.

Grafen viser, hvor meget data vi har sendt ud til jer medlemmer de sidste seks uger. Den giver os samtidig et fint billede af brugsmønstre på Zetland. Man kan eksempelvis se, at vi sender betydeligt mere data ud om mandagen, mens weekender er mere stille.

Vi kan også se, at der har været en nedadgående tendens de sidste to uger.

Og det er dén tendens, jeg godt vil fortælle om. For den skyldes (heldigvis) ikke, at Zetlands medlemmer er stoppet med at bruge os. Nej. Den skyldes, og nu bliver det lidt teknisk, et nyt filformat, vi er gået i gang med at bruge. Filformatet hedder Opus. Og vi er ret begejstrede for det.

Opus er en åben standard og tilbyder betydeligt bedre komprimering end det format, vi har brugt indtil nu, MP3. Det vil sige, at det gør filen mindre uden at gøre kvaliteten dårligere.

Eksempelvis kan man tage en af vores MP3-filer på 35 megabyte og konvertere til en Opus-fil på 23 megabyte. Vel at mærke uden at man kan høre nævneværdig forskel. Altså en reduktion på 35 procent i filstørrelsen. Det betyder, at mængden af data, der skal sendes ud til dig og alle vores andre medlemmer, bliver 35 procent mindre. Og dermed 35 procent mindre klimabelastende. Og selv de skarpeste ører kommer ikke til at kunne høre den mindste forskel.

“Men hvorfor har I så overhovedet brugt MP3 til at starte med,” kan jeg høre dig spørge. Og tak for spørgsmålet.

Det bortforklarende svar er, at Opus først for alvor blev bredt understøttet i september 2017, hvor Apple kom med på vognen og understøttede formatet i browseren Safari. Det vil altså sige efter, vi traf valget om, hvilket format vi skulle gemme vores lydfiler i.

Det rigtige svar er, at det faktisk ikke har været på vores radar, før Zetland-medlem Morten Andersen gjorde os opmærksom på det tilbage i april 2021 som bidrag til min kollega Hakon Mosbechs artikel om Zetlands klimaregnskab.

Men nu er det her, og vi kan se, at det har gjort en forskel for vores klimaaftryk. Dét er vi rigtig glade for i edb-afdelingen. Tak, Morten!