Send en tanke til Zetlands medlemmer

De har betalt for, at vi kunne lave denne artikel. Uafhængig journalistik er ikke gratis.

Helikopter

Torsdag 28. oktober 2021

Hej,

Det er blevet torsdag, og det skal handle om sms’er.


Mette Frederiksens vigtige mink-sms’er er væk. Hvorfor skulle de slettes?

Statsministeren og hendes tre nøglemedarbejdere i ministeriet har sat deres mobiltelefoner til at autoslette sms’er efter 30 dage. Med den konsekvens, at vigtige korrespondancer fra minkdagene i november 2020 er gået tabt. BT-journalist Jacob Friberg og professor Frederik Waage er i dagens Helikopter.


Vores medlemmer foretrækker at lytte


Dagens citat

“Havde hun gjort det, havde vi selvfølgelig sagt: Ja, ok, vi skal ikke bryde loven”

Det sagde klimaminister Dan Jørgensen i dag, hvor han var indkaldt som vidne i Rigsretten. Han henviser her til, at Inger Støjberg ikke nævnte noget om internationale konventioner under det samråd, han dengang indkaldte hende til (DR).


Foto: Philip Davali, Ritzau Scanpix

De forsvundne sms’er

  • Der var fuldt knald på sms-korrespondancerne mellem topembedsmænd og ministre i de novemberdage sidste år, hvor beslutningen om at aflive alle mink blev taget. Og nu viser det sig, at alle sms’erne i Statsministeriet er blevet slettet. Både statsminister Mette Frederiksen, departementschef Barbara Bertelsen, særlig rådgiver Martin Justesen og udviklingschef Pelle Pape havde nemlig sat deres mobiltelefoner til automatisk at slette sms’er efter 30 dage (B.T.).
  • De her forsvundne sms’er er vigtige, fordi de kan være med til at afklare det helt centrale spørgsmål, som minkkommissionen også jagter svaret på: Vidste Mette Frederiksen og resten af statsministeriet, at det var ulovligt at beordre alle mink aflivet i Danmark?
  • Minkkommissionen vil nu have genskabt og udleveret sms-korrespondancerne, men det kan blive svært (Jyllands-Posten).
  • Statsminister Mette Frederiksen forklarer, at hun er blevet rådgivet af Statsministeriet til at autoslette sine beskeder ud fra et sikkerhedshensyn. Men hun vil ikke svare på, hvornår den her praksis er begyndt, og hvorvidt hun selv har journaliseret de vigtigste sms’er, inden de blev slettet (TV 2).
  • Ifølge offentlighedsloven har ansatte i en offentlig forvaltning – statslig, regional eller kommunal – pligt til at gemme dokumenter, der knytter sig til vigtige sager. Man skelner ikke mellem breve, mails eller sms’er. Det er indholdet, det handler om. Flere tidligere ministre, herunder Lars Løkke Rasmussen, afviser, at de har autoslettet deres sms’er – det var ikke praksis, lyder det. Tidligere justitsminister Søren Pind slettede dog også af sikkerhedshensyn – og fordi sms’erne fyldte (Berlingske).
  • Onsdag kom det frem, at den tidligere særlige rådgiver i Fødevareministeriet, Søren Andersen, har gemt sin gamle mobil og vil udlevere sine sms'er til Minkkommissionen (Politiken) .
  • I dagens Helikopter er BT's redaktionschef Jacob Friberg, der har forsøgt at få udleveret de her sms’er i ti måneder. Og så hjælper professor i forvaltningsret ved Syddansk Universitet Frederik Waage os med at udrede reglerne for sletning og journalisering (Helikopter).

Det skal du også vide

Brødre kendes skyldige for drab og får skærpet straf. Det slår landsretten fast i dag. Og det er næsten samme konklusion, som byretten kom frem til sidste år. Dog har landsretten skærpet straffen med et år mere, og de to brødre får dermed 15 års fængsel. Drabet fandt sted på Bornholm sidste år. Og det fik stor opmærksomhed, fordi ofret havde været udsat for meget omfattende vold, og fordi det efterfølgende skabte en stor debat om racisme (TV 2). Vil du gerne vide mere om den tragiske sag, så skrev vi sidste år en artikel om den.

Staten kører ikke grønt. Og det gør de ikke, selv om klimaminister Dan Jørgensen mener, at det er afgørende med grøn omstilling af transportsektoren, hvis vi vil nå klimamålene. Det budskab har vi i Danmark da også taget til os, men det samme gælder ikke helt for staten. For selv om næsten hver anden solgte bil i dag er en el- eller plug-in-hybridbil, gælder det blot for omkring fem procent af statens nye personbiler de sidste to år (Berlingske).

Taiwans præsident bekræfter amerikanske soldater. Og dermed bliver hun den første præsident i to årtier, der bekræfter, at der er amerikanske soldater i landet. Det har betydning for båndet mellem USA og Taiwan og er med til at tydeliggøre over for Kina, at de to lande samarbejder. Den seneste tid har Kina nemlig været truende over for Taiwan, fordi de mener, at Taiwan er en del af Kina (CNN). Den konflikt kan du dykke ned i her.

Collage: Julie Ravn Hansen for Zetland

Dagens Zetland-historier

Feministisk økonomi. Vi som samfund fokuserer alt for meget på penge og alt for lidt på det, der i virkeligheden betyder noget. Emma Holten og Jo Swinson vil have en økonomisk revolution.

Tøj til tykke. Det danske tøjmærke Ganni har lanceret en kollektion med størrelser op til 52. Normalt går størrelserne kun til 42. Det kan undre, at det sker netop nu, men måske er det løsningen på nogle af modebranchens store problemer.


Merian Garde Gräs

Sagen om de slettede sms'er i minksagen er langt fra slut endnu. Lige nu sidder min kollega Kaare Sørensen og skriver på en artikel med nye perspektiver og nuancer - den kan du læse i morgen tidlig. Vi er som altid tilbage i morgen eftermiddag - hej så længe!

Med venlig hilsen

Merian Garde Gräs

Helikopter-vært