Her er partistifteren fra Nordsjælland, der får Pia Kjærsgaard til at lyde som en spejderpige

FUSIONPernille Vermund blander nationalkonservativ indvandrerkritik med ultraliberal EU-skepsis. Foto: Jonas Pryner Andersen

Derfor skal du læse denne artikel

En bølge af nationalkonservative partier skyller hen over Europa og giver stemme til de mange bange, der frygter indvandringen, EU og høje skatter. Dansk Folkeparti fremstår som en flok dikkende lammehaler i forhold til disse partier – bølgen er gået uden om Danmark. Indtil nu. Partiet Nye Borgerlige er godt på vej til at samle underskrifter nok til at stille op ved næste valg. Partiformand Pernille Vermund vil sende samtlige indvandrere på kontanthjælp og flygtninge ud af landet. Mød partistifteren her.

Da Pernille Vermund ankom til DR-Byen den 31. marts om aftenen, havde hun lyseblå skjorte og et knivskarpt jakkesæt på. Hun blev sendt direkte i sminken. Bagefter blev den 40-årige arkitekt og stifter af partiet Nye Borgerlige vist ind i et rum, hvor hun gav hånd til de andre medvirkende i aftenens udgave af DR2s Debatten. Clement Kjersgaard, programmets vært, entrerede og briefede flokken, inden Pernille Vermund og de andre medvirkende blev ført hen til en elevator, ned til en betongang og ind i et tv-studie. En klakør var i færd med at geare publikum op, da partistifteren trådte ind over dørtrinnet. Hun fandt sin stol til et larmende bifald.

Klokken 20 begyndte programmet, og Clement Kjersgaard introducerede aftenens tema: Svigter Europa flygtningene?

Pernille Vermund tog opstilling bag en grå pult på den ene flanke. Jeg gik hen til min anviste plads på den anden flanke ved en anden grå pult.

Tidligere på dagen havde Pernille Vermund skrevet på Facebook, at hun følte sig fantastisk godt til mode” og nok mente, at hun kunne klare en date’ med Clement”, når hun tidligere havde gennemført en halv ironman med kun fem ugers træning.
Jeg, derimod, følte mig ikke fantastisk godt til mode.

Jeg havde været i Bruxelles få uger forinden for at dække topmødet mellem EU og Tyrkiet og der mærket, hvordan Europas ledere var desperate for at finde en løsning på det 21. århundredes største folkevandring – skræmte af udsigten til, hvad der ville ske, hvis ikke de fandt en løsning: Andre og helt anderledes hårde kræfter stod parate til at tage over, hvis det moderate Europa fejlede. Det var de kræfter, der for tiden vandt stor folkelig opbakning over det meste af kontinentet, men som vi i Danmark slet, slet ikke kendte i sin mest ekstreme form. Dansk Folkeparti var en vandkæmmet duksetrup sammenlignet med eksempelvis Marine Le Pens folk i Frankrig, Geert Wilders’ i Holland og Frauke Petrys i Tyskland. Dét havde jeg tænkt meget over.

Nu kom jeg uforberedt. Jeg havde i taxaen til DR-Byen nået at øje på min telefon, hvem de andre deltagere var. Pernille Vermund kendte jeg kun i overskrifter. Det var noget med, at hun var tidligere konservativ folketingskandidat og i efteråret havde stiftet sit eget parti med Peter Seier Christensen, Saxobankdirektørens bror.

Nu fik hun ordet. Nye Borgerlige, sagde Pernille Vermund, ønskede at lukke grænserne totalt, bryde ud af Flygtningekonventionen og sende flygtninge og migranter tilbage til det land, de kom fra.

Så fik jeg ordet. Jeg sagde et eller andet usammenhængende, og bagefter var jeg tavs i noget, der føltes som meget lang tid. Senere, da jeg talte i telefon med min bror, sagde han: Hun gjorde dig helt paf.”

Han havde ret. Da Pernille Vermund begyndte at tale i studiet, var min eneste tanke: Nu er det kommet til Danmark.”

Hun gjorde det vildt godt.

Ahhh …” skrev hun senere samme aften på Facebook. En kold øl ved køkkenbordet, imens drengenes madpakker til i morgen gøres klar. Fantastisk aften. Debut på DR og dejlig ros fra Clement efter showet. Tak for tilliden og opbakningen, kære medlemmer, venner og følgere. At have jer i ryggen betyder alt!”

Hun afsluttede opdateringen med et rødt emoji-hjerte. Imens lå jeg hjemme i Valby og kunne ikke sove.

Når man i landet med verdens højeste skattetryk kalder det 'solidarisk' at tage endnu flere penge fra danskerne, så grænser det i min verden til voldtægt af ordet.” Pernille Vermund på Facebook, den 1. maj

Nogle uger senere går jeg gennem en hvid havelåge og op ad havegangen til et fantastisk, gult bindingsværkshus i Snekkersten. Jeg banker på, og Pernille Vermund lukker op. Hun smiler, giver hånd og viser ind i køkken-alrummet, hvor hun laver kaffe. Hun varmer mælk i en musselmalet kande og tørrer, nu hun er i gang, mikrobølgeovnen af med en karklud, mens jeg fortæller, at hun gjorde mig mundlam den aften hos Clement Kjersgaard.

Hun ler.

Det kunne jeg godt mærke.”

Der er ild i pejsen, og vi sætter os ind til elipsebordet i hendes gennemført lækre hjem. Efter vores første møde blev jeg så nysgerrig på hende og hendes projekt, at jeg skrev og spurgte, om jeg måtte interviewe hende for at finde ud af, hvad det er, der driver hende. Hvad er det for et land, hun ønsker sig? Hvad håber hun på? Hvad frygter hun for?

Nogle kender hende som tidligere konservativ folketingskandidat i Nordsjælland. Andre kender hende for den lidt bizarre tvist, der udspillede sig, da Zenia Stampe gæstede Deadline på DR2, og Pernille Vermund skrev, Shit, hun er spejlblank!!” om den radikale værdiordfører på Facebook, hvorefter Ekstra Bladet lavede en historie ud af bemærkningen, som fik Zenia Stampes mand, teaterinstruktøren Martin Lyngbo, til at harcelere mod chefredaktør Poul Madsen, fordi han lod sin avis citere en nobody på den yderste højrefløj” for den slags.

Der er også dem – uden tvivl flertallet – som ikke aner, hvem Pernille Vermund er. Det kommer til at ændre sig. Nye Borgerlige har i dag knap 1.000 medlemmer, 14 lokalforeninger og fire byrådsmedlemmer (hvoraf en kommer fra Venstre, to fra en borgerliste i Allerød, og én er kommet til efter en eksklusion fra Dansk Folkeparti). I slutningen af april landede partiet et fremtrædende partimedlem, da Aia Fog, næstformand i Trykkefrihedsselskabet, meldte sig ind efter ni år hos Dansk Folkeparti, som ifølge Fog var blevet for magelige og hensygnende” på især udlændingeområdet. Nye Borgerlige skal bruge 20.109 underskrifter for at stille op til Folketinget, omkring 15.000 har givet deres tilsagn – og ud af dem er 8.200 sikre underskrifter i hus. Det er flere end Uffe Elbæks Alternativet havde på tilsvarende tidspunkt i dét partis historie.

Peter Seier Christensen, der udover at være medstifter af Nye Borgerlige også er partiets næstformand, kalder Pernille Vermund en diamant” med fantastiske kommunikationsevner. I hendes gamle konservative bagland kan man høre hende omtalt som en netkriger”, der helst kun taler i hardcore overskrifter. Som hun sidder på sin Arne Jacobsen-stol i stuen ligner hun en ejendomsmægler, man virkelig gerne ville have til at sælge sit hus. Hun siger, at hendes politiske tænkning ikke er præget af andre end hendes far (“jeg er opdraget vildt frit”) og dronning Margrethe (“hun er dannet og ukrukket”), men medgiver, at hendes projekt skriver sig ind i rækken af nye partier i Europa, som tyske Alternative für Deutschland, der fusionerer en hård EU-kritik med en stærkt nationalkonservativ indvandringsmodstand.

Pernille Vermund kalder det danske skattetryk for voldtægt” af folket, islam en voldelig lovreligion”, og hun har tænkt sig at overhale både Liberal Alliance og Dansk Folkeparti højre om. Ilden knitrer i pejsen, mens hun hælder kaffe i sin kop.

DIREKTE“Hun har ikke uld i mund,” siger Peter Seier Christensen om Pernille Vermund. På Facebook skrev hun den 4. maj: “Er jeg den eneste, der tænker, om det er tilfældigt, at Johanne Schmidt-Nielsen overlader formandskabet for EL på årsdagen for Danmarks befrielse?” Foto: Jonas Pryner Andersen

For Nye Borgerlige er det en mærkesag, at samtlige flygtninge, der har fået midlertidigt ophold i Danmark, skal hjem, så snart deres opholdstilladelse udløber. Danmark skal i stedet – om måske fem-ti år, når landet er kommet på fode igen – opbygge et radikalt andet system, hvor vi kun behandler asylsager i nærområderne, tager få, udvalgte flygtninge og kun dem, der ikke ønsker at leve i et kalifat” som Pernille Vermund formulerer det.

Alle disse unge mennesker, der er kommet hertil, lad os sende dem retur, når deres opholdstilladelse udløber; de skal ikke bo i en eller anden åndssvag teltlejr eller på en gammel skole. Tilbage med dem, og når der er tilstrækkeligt, der er sendt tilbage, så tror jeg, vi har ressourcer til at tage de rigtige herop.”

Tilbage med dem? Hvorhen?

De skal simpelthen fragtes hjem.”

Pernille Vermund ser på mig. Jeg er ikke sikker på, jeg forstår, hvad hun mener.

Til Syrien?

De få, der kommer fra Syrien, skal tilbage til nærområderne.”

Men hvorfor skulle lande i nærområder tage imod dem? Tyrkiet kommer næppe til at tage imod folk, vi tidligere har givet asyl …

Derfor skal de tilbage til deres hjemland først.”

Altså til Syrien?

Ja. Og så må de derfra tage til den nærmeste flygtningelejr, om det er i Tyrkiet, eller hvor det er. Det er mindre end halvdelen af dem, der kommer hertil, som kommer fra Syrien.”

Hvordan skal det foregå? Med magt ind i et fly?

Ligesom man gør med alle andre udviste. De bliver fulgt til lufthavnen, og det er barskt, det er det.”

Du har ingen kvaler med at sende mennesker til et land i borgerkrig?

De har fået midlertidigt ophold – så der ligger jo i dét, at de har ophold, indtil de skal returneres.”

Ja, når krigen er slut.

Ja, sådan er det nu, så forudsætningen for det her er, at vi udtræder af Flygtningekonventionen. Det lyder hårdt, men hvis vi vil overleve som samfund, bliver vi nødt til at få bugt med det her. Vi tog sidste år 21.000, og er det et værdigt liv, de kommer til at leve her? Nej, vi må vende bøtten og sige: I må tilbage.”

Så vi har ingen forpligtelse over for det menneske, vi sender tilbage?

Man behøver ikke ofre det menneske.”

Det er et land i krig …

Det er ikke at ofre det menneske. Der er millioner, der lever i Syrien i forvejen. Det tragiske er, at vi har et system, der har lokket dem hertil.”

Vi sidder lidt.

Pernille Vermund spørger, om jeg vil have noget mere kaffe. Det vil jeg gerne. Lidt efter larmer vandhanen med kogende vand. Jeg ser ud ad vinduet og siger, hun har en virkelig hyggelig have.

Pernille Vermund voksede op i et rækkehus med sine forældre, der var steward og stewardesse hos SAS, det er så 80’er-agtigt,” griner hun. Hendes far var medlem af Det Konservative Folkeparti og formand for Konservative Studerende, da han som ung var inde og runde jurastudiet, og hans konservative sindelag gik i arv til hende.

Man skal tage sig ordentligt af hinanden, passe på familien og ikke ligge samfundet til last, dét var det primære,” fortæller hun.

Pernille Vermund havde altid stemt konservativt, men aldrig været politisk aktiv, da en veninde, der arbejdede i de Konservatives pressetjeneste, spurgte, om hun ikke ville stille op til byrådet i Helsingør Kommune. Hun kom ind, men måtte trække sig i 2012, da hun blev skilt fra faren til sine tre små sønner, og tiden blev alt for knap til politiske aftenmøder. Året efter sagde hun ja til den folketingskreds, der blev ledig, da tidligere socialminister Benedikte Kiær blev borgmester. Hun fik banket en stor støttegruppe op, der blandt andet bestod af Peter Seier Christensen, som hun havde lært at kende på Facebook, og sammen førte de en intensiv valgkamp, der førte til 2.028 stemmer, men ikke et mandat.

Kort efter begyndte skuffelsen. Pernille Vermund mener, som hun senere formulerede det til Helsingør Dagblad, det komplet modsatte” af Mette Abildgård, der tog det nordsjællandske konservative mandat. Abildgård hører til blandt dem, der kaldes røde’ konservative, de socialkonservative, mens Vermund tilhørte de sorte’, liberale konservative – eller måske i virkeligheden mest den hvide’ nationalkonservatisme, der udspringer af Konservativ Ungdom, og som tæller folk, der trods deres KU-medlemskab aldrig kunne forestille sig at stemme på De Konservative.

Løgn er fornuftens fjende. Når man lyver, forsvinder virkeligheden i en dis. EU ligger hen i en klam tåge af løgn.” Pernille Vermund i blogindlæg den 5. maj

Da hendes parti anbefalede et ja” til folkeafstemningen om retsforbeholdet, flød bægeret over for Pernille Vermund.

Det var ligesom i et ægteskab, hvor man stille og roligt har bevæget sig mere og mere i hver sin retning, og når så partneren er utro, er det øjenåbneren, der siger: Vi er der bare ikke mere,” fortæller hun.

Først mødtes hun med Anders Samuelsen for at finde ud af, om hun skulle hoppe til Liberal Alliance, men hun kunne ikke gå på kompromis med indvandrerpolitikken”, og da hun en torsdag aften i september sidste år drak et glas rødvin hjemme hos Peter Seier Christensen besluttede de sig for at gøre alvor af en idé, de havde rumlet med i noget tid: at stifte et helt nyt parti.

Peter Seier Christensen har altid været optaget af politik, men var forholdsvis nyslået partimedlem hos De Konservative. Han havde snuset til den omdiskuterede og stærkt indvandrerkritiske organisation Pegida og også holdt tale til en Pegida-demonstration i Malmø, og var ligesom Pernille Vermund kritisk over for den kommunale udligning mellem rige og fattige kommuner, EU og ikke mindst den ikkevestlige indvandring.

Så sagde vi: Nu gør vi det’,” fortæller Pernille Vermund. Jeg var lidt skeptisk, fordi – og det er ikke for at lyde fisefornem – den her relativt hårde politik risikerer at trække mennesker med sig, som jeg ikke ønsker at identificere mig med. Så jeg sagde: Enhver ekstremist, nazist eller racist skal overhovedet ikke være en del af det her projekt’.”

Eksklusionsmuligheden har Nye Borgerliges hovedbestyrelse allerede benyttet sig af et par gange. Det er ordentlige mennesker i vores parti”, som Peter Seier Christensen understregede til Ekstra Bladet, efter at partiets næstformand i Randers blev ekskluderet, fordi han ved en tidligere lejlighed havde kaldt SFeren Özlem Cekic et tyrker-perker-kurder-svin”.

Når man er skarp i sin politik,” siger Pernille Vermund, så risikerer man også at tiltrække nogle mennesker, som ikke er der, fordi de vil Danmark det bedste, men fordi de er onde i sulet over et eller andet.”

HERUTPernille Vermund vil sende alle flygtninge ud af landet. Også dem, der må rejse tilbage til et land i krig.

Står det til Nye Borgerlige, skal alle, der bor i Danmark uden at være statsborgere, forsørge sig selv. De, der ikke har skaffet sig et arbejde senest to år efter den ønskede lov er trådt i kraft, skal udvises.

Pernille Vermund tegner med fagter i luften foran sig, mens hun forklarer: Hvis en person bliver udvist, og vedkommendes hjemland ikke ønsker at modtage dem, må det kunne løses økonomisk”, mener hun. Loven skal gælde alle, også dem, der er på tålt ophold i Danmark, fordi de risikerer at få hugget hænderne af” i det land, de kommer fra.

Så de skal også sendes hjem?

Ja.”

Også selv om de risikerer, som du siger, at få hugget hænderne af?

Ja, i princippet. Jeg tror ikke, det bliver relevant for særlig mange,” siger hun. Hvis man har gået hjemme og passet mand og børn i 30 år, så kan man godt finde ud af at svinge en kost. Der er masser af virksomheder, der har udenlandsk arbejdskraft, som ikke taler dansk.”

Jeg spørger, om loven også skal gælde syge mennesker på kontanthjælp. Pernille Vermund siger, at der ikke er syge mennesker på kontanthjælp. Jeg siger, at jo, det er der – folk som står i andre problemer ud over deres ledighed, og som derfor ikke er arbejdsmarkedsparate. Hun siger, at de, der er kræftsyge, ikke forventes at arbejde. Hun siger også, at planen ikke strider mod de dyder, der byder et konservativt menneske at tage sig af samfundets svageste.

Jeg mener ikke, at man er svag, fordi man står uden for arbejdsmarkedet,” siger hun. Og ja, det bliver da uden tvivl en svær overgangsperiode for mange af de her mennesker, men når jeg er til fest i børnehaven med mine børn og ser de ressourcer, som de her familier kommer med, de retter, de disker op med – det er ikke mennesker, der er helt nede på bunden.”

Lykken er at forkæle ældstesønnen med varm chokolade, croissant og jordbærmarmelade til indtagelse i karbadet. Speltmor bliver jeg vist aldrig. Men de overlever nok endda 😉. Pernille Vermund på Facebook, den 29. april

Pernille Vermund mener, den europæiske integration har udviklet sig i en forfærdelig retning.

Hvis vi havde været frosset ned i 30 år og vågnede til det her, ville vi sige: Hvad fanden foregår der?’” siger hun. Det er land efter land, der hegner sig ind i pigtråd, det er terrortrusler, det er migrantstrømme, man ikke kan styre, det er, ja lad os bruge ordet invasion: En stor tilstrømning af mennesker, hvis mål og ønsker med at være i vores lande, vi ikke kender.”

Frauke Petry, formanden for Alternative für Deutchland, mener, at vi skal skyde folk ved grænsen, der prøver at komme ind. Hvad tænker du om det?

Det er helt naturligt, at folk er bevæbnede ved vores grænse,” siger Pernille Vermund.

Du ville have forståelse for, hvis vi skød folk ved grænsen?

Jeg håber ikke, man kommer til at bruge våben,” siger hun. Hvis vi i Danmark siger, at vi træder ud af konventionen, at folk, der kommer hertil, bliver sendt tilbage i en flyver, så stopper tilstrømningen.”

I den nuværende situation må ethvert land, mener Pernille Vermund, gøre det, man finder rigtigst. Ingen bør blande sig i hinandens indre anliggender.

Men konventionerne er jo også til, for at vi kan fastholde hinanden på et fælles værdisæt. Hvad skal træde i stedet for?

Almindelig sund fornuft,” siger Pernille Vermund. Moral. Etik.”

Hvor i verdenshistorien har du set det lykkes uden forpligtende fællesskaber?

Jeg ser gerne, at vi forpligter os. Jeg ser bare ikke, der er en fordel i at forpligte sig til noget, der ødelægger vestlige værdier for at tækkes et gammeldags system.”

Interviewet er slut.

Vi snakker om børn, jeg har også tre drenge, ligesom Pernille Vermund. Jeg får navnet på den klematis, hun har til at vokse hen over sin havelåge. Så kører jeg hjem.

To dage efter poster Pernille Vermund et billede af sig selv i løbetøj med skarp sol og bølger i baggrunden:

12 km i benene, et kort sprint i sandet og en tur i bølgerne. Så er vi i gang. God søndag derude. ☀️💦

Der er 476 mennesker, der liker det.

Ved du, hvorfor Zetland findes?

Vi følger otte enkle principper, der hjælper med at skabe plads til fordybelse og omtanke i en verden, der mangler præcis dét.

– Lea Korsgaard, medstifter og chefredaktør

Vis mig Zetlands principper

I dag læser vores medlemmer: