Send en tanke til Zetlands medlemmer

De har betalt for, at vi kunne lave denne artikel. Uafhængig journalistik er ikke gratis.

'Mørkets fyrste' taler ud og fire andre stykker fantastisk journalistik til din weekend4. september 2020
3 min.

Hver uge udvælger Zetlands redaktion det bedste af det, vi har hørt, set eller læst i andre medier i løbet af ugen. Denne gang har vi fundet artikler og podcasts, der tager dig med ind i skyggerne. På Christiansborg, på jazzklubben og i det ydre rum.


Interview. Embedsmand eller politiker?

Der har været stort postyr om Martin Rossens (nu tidligere) rolle som stabschef i Statsministeriet. Blandt andet har der lydt kritik af, at han som embedsmand fik en særlig plads i nogle af de vigtigste politiske udvalg i landet – uden at have et mandat fra folket. Men den magtfulde embedsmand har ikke selv sagt meget om sin rolle – indtil nu, hvor han altså har sagt op. I dette interessante interview i Politiken fortæller han, hvad hele formålet med at ansætte en mand som ham er: at hjælpe politikerne med at føre politik. Som han siger, har ministrene ganske enkelt ikke tid og plads til det, fordi alternative ting hele tiden trænger sig på i en bureaukratisk evighedsmaskine af driftsopgaver”. Man får nærmest et indtryk af, at vi har skabt et politisk system, hvor det er politikerne, der drifter, og en embedsmand, der må sørge for politikken. Det lyder umiddelbart … lidt omvendt?

Eksklusivt interview med Mette Frederiksens tidligere spindoktor: Politik i dag er meget, meget, meget hårdt’ – Politiken


Detektivdrama. Det store Star Wars-kup

Den her historie er dejlig af særligt to årsager. For det første handler den om Star Wars (og jeg elsker Star Wars), nærmere bestemt om nørder, der bruger deres tid og penge på at samle på Star Wars-memorabilia, helst noget af det mere obskure. For det andet er den så også et gedigent detektivdrama. Man troede måske ikke, de to kunne kombineres, men det kan de øjensynligt, for der er ikke bare et, men to sug-i-maven-øjeblikke undervejs. Og det er jo ret mange på så relativt lidt plads.

The Great Star Wars Heist’ – Popular Mechanics


Feature. Hvem er hittebarnet fra toilettet på Ringsted Station?

I denne uge fik jeg en ny kollega. Hun hedder Nanna Schelde og skal især skrive om, hvordan det er at være menneske i samfundets komplekse systemer. Hun kommer fra Kristeligt Dagblad, og der nåede hun lige at blive færdig med en artikelserie, der for mig viser, hvor kæmpestort et scoop det er for Zetland, at hun har fundet vej til os. Historien begynder en formiddag i sommeren 1997, hvor en lille nyfødt pige blev efterladt på et toilet på Ringsted Station. Nanna Schelde er dykket ned i, hvad der egentlig skete den formiddag, hvor hun blev fundet på et klinkegulv, indsvøbt i et grønt håndklæde, hvordan Falck-redderne og læger og sygeplejersker knyttede sig til hende, og hvor pigen er i dag. Historien er gribende, hjerteskærende og fascinerende.

Hittebarnet: Ukendt pige 0 år’ – Kristeligt Dagblad


Baggrund. Uforsvarligt forsvar

Der er gået umanerlig mange ting galt i det danske forsvar de seneste år. Og hver gang der dukker en sag op, vender jeg mine øjne mod det medie, der hedder Olfi. Det er mere eller mindre en enmandsbiks, men Peter Ernstved Rasmussen laver alligevel det meste interessante journalistik om det danske forsvar. Og i denne her historie har han samlet alle (!) trådene fra de sager, der har plaget Forsvaret de seneste år. Og han finder et bud på, hvad det er for en kerne, der har udløst det hele.

Sådan blev Forsvarsministeriet en superspreder af dårligdomme’ – Olfi


Podcast. Dengang jazzen var farlig

For et par år siden havde DR stor succes med podcastserien Den nye stil, der i 32(!) afsnit fortalte dansk hiphops historie. Den formel har de forsøgt at overføre til den danske jazz, og selv om opmærksomheden om Farlige toner, som serien hedder, har været mindre, er det stadig bestemt et lyt værd. Især hvis man går og tænker, at jazz er sådan noget hyggeligt, uskadeligt og lidt kedeligt noget. I seriens foreløbig ti afsnit kan man høre om alt fra jazzklubberne Montmartre og Bent J’s storhedstid til fadølsjazzens fødsel og historien om en af dansk jazz’ første kvindelige stjerner. Nemlig hende, der i dag mest er kendt for de tragiske og for hendes eget liv desværre alt for sande ord: Ak, ofte er livet så meningsløst hårdt.”

Farlige toner – Historien om dansk jazz’ – DR