Helikopter_

Tirsdag 22. oktober 2019

Hej


Her er dagens nyhedsoverblik fra Zetland. Det bliver krigerisk.

Regeringen vil have magt til at fratage syrienskrigere deres statsborgerskab. Kan man bare det?

Den danske regering frygter, at fremmedkrigere i Syrien vil komme tilbage til Danmark. Men regeringens løsning møder heftig kritik for at underminere retsstaten. Vært: Mads Olrik. Gæst: Jonas Christoffersen, Institut for Menneskerettigheder.

16 min

Dagens citat

“Hvorfor skal USA investere mere i Danmarks og danske børns sikkerhed, end Danmark selv gør?”

Sådan spørger USA’s ambassadør i Danmark i en kronik i Information. Hun kritiserer, at Danmark stadig ikke opfylder Nato-kravet om at bruge to procent af BNP på sit militære forsvar.

Dagens store historier

Foto: Nikolai Linares, Ritzau Scanpix

Statsborgerskab

  • Der er kaos i det nordlige Syrien. Og det har fået adskillige europæiske lande, også Danmark, til at frygte for, at de europæiske IS-krigere vil undslippe fangenskab og vende tilbage som en ny terrortrussel (Al Jazeera).

  • ... Og den danske regering har et bud på, hvad der skal gøres. I denne uge skal Folketinget hastebehandle et lovforslag, der ville give udlændingeminister Mattias Tesfaye beføjelser til at fratage syrienskrigere deres danske statsborgerskab (Radio24syv).

  • Forslaget har vakt heftig kritik af flere årsager. 1) Man kan blive “fradømt” sit statsborgerskab for ting, der skete, før reglerne blev ændret. 2) Tesfaye får mulighed for personligt at lave en vurdering, der i andre sager er op til domstolene (Berlingske).

  • Og 3) Muligheden for at klage eller udfordre afgørelsen ved retten er for begrænset. Hvis man mister sit statsborgerskab, skal man anke sagen inden for fire uger. Men kan man det, hvis man sidder i en flygtningelejr i Syrien? (Altinget).

  • Det her er den seneste af en lang række historier, hvor statens sikkerhed og borgernes retssikkerhed står og skurrer mod hinanden. Det kiggede vi på i dagens nyhedspodcast.

Foto: Ritzau Scanpix

CRISPR 2.0

En af verdens mest lovende teknologier er blevet radikalt forbedret. Tre spørgsmål, tre svar:

Hvad er CRISPR?
Det er en måde at redigere i den menneskelige arvemasse. Indtil nu har teknologien virket som en saks, hvor man kunne klippe i dna’et og for eksempel forsøge at reparere en genfejl, der førte til sygdomme. Men metoden har været rimelig grov og fyldt med usikkerhed (Zetland).

Hvad er det nye?
Hvor man før kunne klippe-klistre på en småkluntet måde, har en gruppe forskere nu præsenteret en heftig forbedring. Den nye teknik virker mere som en søg og erstat-funktion i et tekstdokument, påstår de, hvor man kan erstatte ethvert bogstav i dna-koden med et andet (Technology Review).

Og hvad så?
Forskerne drømmer om, at CRISPR-teknologien kan bruges til at kurere alle de sygdomme, som opstår på grund af genetiske fejl. Med den nye teknik siger forskerne, at de kan kurere 89 procent af genetiske sygdomme. Men samtidig åbner den forbedrede teknologi op for, at den også kan bruges i højere grad på for eksempel at “optimere” dna’et hos fostre (Videnskab.dk).

Det skal du også vide

Ebola er på kraftig tilbagegang. Tidligere på året blev der rapporteret over 300 nye tilfælde hver måned i Den Demokratiske Republik Congo. Den seneste måned er det faldet til 50. Samtidig er en ny vaccine på vej (Nature).

Sagen om Amagerbanken er slut. Banken kollapsede under finanskrisen som følge af en række dårlige lån. Landsretten har idømt en række topfigurer store bøder for at have ansvaret for krakket. I dag har de dømte accepteret dommen (TV 2).

Tro kan flytte fyrtårne. I dag blev Rubjerg Knude Fyr på den nordlige vestkyst flyttet 60 meter ind i landet. Det var i fare for at styrte i havet (DR).

Dagens Zetland-historier

Foto: Carl De Souza / AFP / Ritzau Scanpix

Forsvindende 1. For nogle måneder siden var brandene i Amazonskoven på alles læber. Vi er vendt tilbage for at se, hvad der siden skete. Og blev mindet om, at brandene ikke er det egentlige problem.

Forsvindende 2. Digitaliseringen er historikernes værste mareridt. For hvor et brev kan ligge i århundreder og vente på at blive fundet, så forsvinder vores e-mails og Messenger-tråde som dug for solen.


Det var en tirsdag, hvor vi kiggede dybt i jura-maskinen, der kæmper kampe om de helt små ordstillinger og de helt store principper i vores samfund. Fascinerende. Vi er tilbage i morgen.

Mads Olrik

Med venlig hilsen

Mads Olrik

Helikopter-redaktør

Bidrag fra Zetlands medlemmer

Ved du, hvorfor Zetland findes?

Vi følger otte enkle principper, der hjælper med at skabe plads til fordybelse og omtanke i en verden, der mangler præcis dét.

– Lea Korsgaard, medstifter og chefredaktør

I dag læser vores medlemmer: