Helikopter_

Torsdag 11. april 2019

Hej


Her er dagens nyhedsoverblik fra Zetland. Det bliver stort.

Billedet af det sorte hul fortæller os om meningen med livet. Noget af meningen, i hvert fald

I dagens nyhedspodcast besøger vi en astrofysiker, der fortæller, hvorfor det er så vildt at kunne tage et billede af et sort hul. Og hvad det fortæller os om menneskets rolle i universet. Vært: Mads Olrik. Gæst: Tina Ibsen.

Dagens citat

“Vi har set, hvad vi troede var umuligt at se”

Sådan præsenterede forskerne bag billedet af et sort hul deres opdagelse. Se mere længere nede.

Dagens store historier

Foto: Ritzau Scanpix

Hullet

  • Forskere fra hele verden præsenterede i går onsdag noget, som få fysikere turde drømme om: et billede af et sort hul.

  • Et sort hul er et rumobjekt med så stor masse, at det suger alting til sig. Ikke engang lys kan slippe ud, og forskernes måske bedste beskrivelse af det er en slags tyngdekraftsbrønd (Videnskab.dk).

  • Fordi det suger alt lys til sig, troede fysikerne længe, at det var umuligt at få et billede af et vaskeægte sort hul. Men det er lykkedes nu. Eller nærmere, det er lykkedes at tage et billede af det, der er rundt om hullet (Vox).

  • Da Albert Einstein udviklede sine relativitetsteorier i begyndelsen af 1900-tallet, vidste han, at sorte huller var en mulighed. Forskerne bag billedet mener, at det her endeligt bekræfter Einsteins teorier (Science).

  • Og hvad så? Godt spørgsmål! I dagens nyhedspodcast besøgte vi en astrofysiker, der mere eller mindre mener, det her fortæller os noget om meningen med livet (Zetlands nyhedspodcast).

Foto: Ritzau Scanpix

Brexit

Onsdag aften besluttede EU’s regeringschefer at nikke ja til at udsætte Brexit-datoen. Her er alt det, vi ikke ved om, hvad der vil ske.

Vi aner ikke, hvornår – eller om – Storbritannien forlader EU. Den nye skrækdato hedder den 31. oktober. Hvis ikke Storbritannien og EU er blevet enige om en skilsmisseaftale inden da – eller hvis ikke Storbritannien har skiftet mening og bliver – er det lige præcis på halloween, at briterne ryger ud med en no deal (The Guardian).

Vi aner ikke, om Storbritannien kommer til at spille en EU-rolle i mellemtiden. Måske forlader landet EU inden europaparlamentsvalget i maj, og så er der ingen ko på isen. Men måske bliver briterne nødt til at holde valget og stadig være en politisk faktor i det nye parlament. Og hvad har de så tænkt sig at gøre dér? (Politico).

Begivenhedshorisonten er faktisk blevet uoverskuelig. Det er blevet fast rutine for mig at kigge på flowcharts for at forstå, hvilke mulige veje Brexit kan tage. Med denne her forlængelse er det flowchart blevet ... altså, det er som at samle alle Danmarks toglinjer i ét billede (Jon Worth/Twitter).

Det skal du også vide

Julian Assange er blevet anholdt. Stifteren af WikiLeaks har i årevis siddet som en slags politisk flygtning på Ecuadors ambassade i London. Britisk politi har anholdt ham, og en domstol skal afgøre, om han skal udleveres til Sverige, hvor han er mistænkt for seksuelle overgreb, og måske videre til USA (Quartz).

Der er et militærkup i gang i Sudan. Præsidenten Omar al-Bashir har siddet ved magten i 30 år, men landets forsvarsminister har meddelt, at han nu er anholdt og placeret i husarrest. Der har i månedsvis været folkelige protester mod præsidenten (BBC).

Verdens største demokrati går til valg. 900 millioner kan stemme til Indiens parlamentsvalg. Det kommer til at tage seks uger. Vi vender stærkt tilbage med resultatet (Information).

Dagens Zetland-historier

Illustration: Kiki Caterina Ljung for Zetland

Grey power. De ældre fylder en større og større del af vælgerhavet. Og i de kommende år er der lagt op til store generationskampe om velfærdsstaten og klimaet.

Soft power. Engang var det planen, at EU skulle tale med én stemme i udenrigspolitikken. Det gik (selvfølgelig?) ikke – her er, hvad der skete i stedet.


Således nyhederne om (uendelig) stort og småt. Vi er tilbage i det lune mellemleje i morgen, tror jeg.

Mads Olrik

Med venlig hilsen

Mads Olrik

Helikopter-vært