Send en tanke til Zetlands medlemmer

De har betalt for, at vi kunne lave denne artikel. Uafhængig journalistik er ikke gratis.

Helikopter

Torsdag 11. juli 2019

Elløbehjulet er temmelig hadet. Men måske er det den perfekte brik i fremtidens transportpuslespil

Den måde, vi transporterer os rundt på, er under hastig forandring. Og i dagens nyhedspodcast kigger vi på, hvordan elløbehjulet måske er i gang med at ændre vores byer. Vært: Mads Olrik. Gæst: Malene Freudendal-Pedersen, professor i byplanlægning.

Sådan synes vi, nyhederne skal lyde. 15 minutter om dagen – 5 dage om ugen. Lyt med her eller i Zetland-appen, hvis du er medlem.

Her er dagens nyhedsoverblik fra Zetland. Det bliver hurtigt.

Dagens citat

“Grænser er tryghedsskabende”

Det siger den nye danske udenrigsminister Jeppe Kofod til Information. Den nye regering vil fortsat forsøge at overbevise de andre EU-lande om, at det skal være nemmere for de enkelte lande at indføre grænsekontrol.


Dagens store historier

Foto: Fabian Bimmer / Reuters / Ritzau Scanpix

Elløbehjulet

I onsdagens helikopter lavede vi en afstemning om, hvorvidt Zetlands medlemmer kunne tænke sig at høre en historie om elløbehjulet. Det blev et overvældende ja, så det var temaet for dagens nyhedspodcast. Og her har du den korte udgave:

Elløbehjulet er resultatet af to forskellige teknologiske udviklinger. Det seneste halvandet år har elløbehjulet skyllet som en bølge over hele den vestlige verden og Kina med. Det er resultatet af, at batterier er blevet mindre og mere effektive – og at de apps, man skal installere for at bruge løbehjulene – indsamler virkelig vigtig data om os (The Guardian).

Det er hadet og elsket. I de byer, hvor løbehjulene gør sit indtog, er de meget brugt, men møder også virkelig stor og vokal modstand. Myndigheder i byer verden over er stadig ved at finde ud af, om løbehjulene fylder for meget eller er for usikre. I Helsingborg, for eksempel, blev et eksperiment stoppet efter én dag, fordi en bruger kørte ind i en bil og døde (DR).

... Og paradoksalt nok kan det blive redningen for den kollektive trafik. I årevis har trafikforskere talt om the last mile problem. Det handler om den kollektive transports største problem: At det ikke kan bringe folk helt til døren. Men hvis man kan tage toget og så hoppe på et elløbehjul, der komfortabelt kan bringe én det sidste stykke, kunne toget og løbehjulet måske tilsammen slå bilen (Zetlands nyhedspodcast).

Foto: AFP / Ritzau Scanpix

Hormuz

  • Situationen imellem Iran og USA og USAs allierede i Mellemøsten er så højspændt, at flere frygter krig. Og i går var der så endnu en situation, der risikerede at være tændsatsen.

  • Storbritannien siger, at et af landets tankskibe blev chikaneret af den iranske flåde. Tre flådefartøjer forsøgte at presse tankskibet ind i iransk farvand (Al Jazeera).

  • Et krigsskib fra den britiske flåde kom til undsætning og truede mere eller mindre med at begynde at skyde. De iranske både forsvandt (The Guardian).

  • Den iranske regering nægter noget kendskab eller indblanding i hændelsen.

  • Siden Donald Trump blev USAs præsident har han presset Iran på alle fronter. Målet er at få Iran til forhandlingsbordet og få landet til at dæmpe sin rolle i Mellemøsten. Irans svar har været at presse igen (The Economist).

  • ... Og hvis de to lande rent faktisk går i krig, så kan det trække hele Mellemøsten med ind i konflikten. Det lavede vi en nyhedspodcast om for nogle uger siden.

Det skal du også vide

Europas nye migranter kommer fra Sydamerika. For første gang i årevis stiger antallet af asylansøgere til EU. Stigningen sker på grund af forskellig uro i Sydamerika, og især et land som Venezuela er ramt af økonomisk krise, uro og bandevold, der sender folk på flugt (Berlingske).

Rusland forsøgte at sende sorte penge til italiensk regeringsparti. På en lækket optagelse kan man høre en nær medarbejder hos Italiens premierminister Salvini forhandle med russere om, hvordan millioner af oliekroner ad bagveje kunne føres over i regeringspartiets kasser (Buzzfeed).

Det danske elnet er en flaskehals i klimakampen. Lidt uden for Rødby på Lolland ligger en mark klar til et solcelleanlæg, der skal lave strøm til 20.000 boliger. Men der er ikke kapacitet og kabler til at klare opgaven med at føre strømmen ud i elnettet (DR).

Dagens Zetland-historier

Foto: Kasper Løftgaard, Zetland

Radikal løsning 1. En dansk landmand har opdaget, at en helt særlig teknik på én gang kan forbedre jorden, øge biodiversiteten, forhøje udbyttet og suge kuldioxid ud af atmosfæren. Nu prøver han at få andre til at se lyset.

Radikale løsning 2. I en mini-serie har journalist Cathrine Gyldensted prøvet at finde ud af, hvordan hun kunne gøre sin pensionsopsparing klimavenlig. I det sidste afsnit står hun med et svært valg.


Mads Olrik

Det var det! Tak til alle jer, der stemte om elløbehjulshistorien. I dag har vi her på redaktionen talt om, at når man stiller det op på denne her måde, så er der jo også nogle, der... taber afstemningen. Og det er selvfølgelig ikke så fedt. Så måske var det her den forkerte måde at bruge en afstemning på. Husk, hvis du har kommentarer, så skriv til mig på [email protected] Og så ses vi i morgen.

Med venlig hilsen

Mads Olrik

Helikopter-vært