Send en tanke til Zetlands medlemmer

Artiklen her er ikke gratis, men du kan læse eller lytte, fordi Mari-Louise Pedersen er medlem af Zetland og har delt den med dig.

Helikopter

Fredag 1. oktober 2021

Hej,

Det er blevet freeeedag. Og Helikopteren flyver henover det europæiske energimarked.


Elpriserne stikker af. Hvad betyder det for den grønne omstilling, vi har gang i?

Har du tjekket din elregning for nylig? Den stiger voldsomt for de fleste her henover vinteren - og det er der mange gode forklaringer på. Få dem i dagens Helikopter med Lars Aagaard fra Dansk Energi.


Vores medlemmer foretrækker at lytte


Dagens citat

“I Danmark har vi fortsat vores behandlingsgaranti, og det synes jeg er en vigtig hjørnesten, så den holder vi fast i”

Sådan siger sundhedsminister Magnus Heunicke efter et møde med Danske Regioner i dag fredag. Her understregede han, at regeringen som aftalt er klar til at give sundhedsvæsnet de nødvendige penge. Spørgsmålet er dog, om det er økonomien eller manglen på hænder, der presser sundhedsvæsnet mest lige nu (TV 2).


Foto: Pawel Kopczynski / Reuters / Ritzau Scanpix

Dyr strøm

  • Efter sol kommer regn. Men hvad nu, hvis der ikke kommer så meget af den? Jo, så stiger el-prisen. Det fik vi for alvor at mærke i september, hvor vi i Norden havde de højeste elpriser nogensinde. De er tre gange så høje som for et år siden, og forventningen er, at de vil fortsætte hen over vinteren (Berlingske).
  • De høje priser skyldes mangel på regn og vind. I Norge og Sverige er vandreservoirerne ikke blevet fyldt tilstrækkeligt op hen over sommeren, og herhjemme har vindmøllerne ikke svinget hurtigt nok.
  • Det betyder, at elselskaberne er nødt til at producere mere el med dyr naturgas eller kul, og det får gaspriserne til at stige. Ikke mindst fordi Rusland har skruet ned for gasleverancerne til Vesteuropa (Morgenoverblikket).
  • I dag lyder vejrmeldingen så, at oktober kommer til at blive rekordvåd i Norden, og det kan sætte skub i den grønne elproduktion igen (E24).
  • Hele affæren understreger sådan set meget godt, hvor afhængige vi alle sammen er af vejret. Og i takt med at vi udfaser fossile brændsler og realiserer den grønne omstilling, skal vi generelt vænne os til svingende priser. Administrerende direktør for brancheorganisationen Dansk Energi Lars Aagaard er med i dagens Helikopter og hjælper os med at forstå “den suverænt største maskine, mennesket har lavet”, nemlig elsystemet (Zetlands Nyhedspodcast).

Det skal du også vide

Afrika har problemer med at vaccinere befolkningen. Det er faktisk kun ni ud af Afrikas 54 lande, der når i mål med at vaccinere ti procent af befolkningen mod corona – og det var målet for slutningen af september. Der er derfor lang vej mod den målsætning, som WHO har sat for verdens lande. De har et mål om, at alle lande i slutningen af 2021 skal have vaccineret 40 procent af deres befolkning. Tallene kommer en dag, hvor vi i Danmark kan fejre næsten at være i mål med 90 procent vaccinerede. Det sætter tingene lidt i perspektiv (The New York Times).

Der er (måske) færre vanvidsbilister på vejene. Rigtig mange har i hvert fald fået konfiskeret deres bil. I slutningen af marts trådte nye regler i kraft, som gør det muligt for politiet at beslaglægge vanvidsbilisternes biler. Og det har politiet for alvor gjort brug af. I alt har politiet beslaglagt 510 biler – eller cirka tre om dagen. For at få titlen som vanvidsbilist skal man for eksempel køre med en promille på over to eller overtræde hastighedsgrænsen med mere end 100 procent, mens man kører over 100 kilometer i timen. Det er alvorlige overtrædelser, men det ser ud til, at de nye regler har en effekt (Politiken).

Nordkorea fortsætter med at teste missiler. Senest har de testet et nyt luftværnsmissil. Det er den anden missiltest bare i denne uge – og den fjerde inden for en måned. Det er uvist, hvorfor Nordkorea tester disse missiler. Nordkorea har dog været utilfreds med USA’s salg af våben til Sydkorea og siger, at testene er nødvendige for deres selvforsvar. Nordkoreas tests har skabt international bekymring, men det forsøger Nordkorea at imødekomme. De meldte nemlig i denne uge ud, at de er åbne for at tale med Sydkorea, hvilket de ellers stoppede med i sommers. Det kan være, at isen mellem de to lande er ved at blive brudt (BBC).

Foto: Tobias Nicolai for Zetland

Dagens Zetland-historier

Fyldte fængsler. Og for få fængselsbetjente. Det er opskriften på en meget alvorlig situation. Inden nytår skal en ny flerårsaftale for Kriminalforsorgen forhandles på plads. Spørgsmålet er, hvordan man bedst straffer forbrydere.

En ny tysk regering. Den er i gang med at blive forhandlet på plads. Og meget tyder på, at Tysklands nye kansler bliver Olaf Scholz. Jakob Skaaning giver dig her et bud på, hvad den nye tyske regering kan få af betydning for resten af Europa.


Merian Garde Gräs

Har I spørgsmål til den ifølge Lars Aagaard "mest fascinerende og suverænt største maskine, mennesket har bygget" (elsystemet) - eller til de høje elpriser - så stil dem i bidragssporet. Han har lovet at kigge forbi. God weekend!

Med venlig hilsen

Merian Garde Gräs

Helikopter-vært