Send en tanke til Zetlands medlemmer

Artiklen her er ikke gratis, men du kan læse eller lytte, fordi Erik Jørgensen er medlem af Zetland og har delt den med dig.

Helikopter

Mandag 17. maj 2021

USA er stadig varm på Grønland. Og tager nu en alvorssnak med Danmark om, hvordan vi holder øje med Arktis

Siden 1952 har Siriuspatruljen været til stede i Nordøstgrønland for at håndhæve dansk suverænitet og overvåge det enorme område. Men tiden er løbet fra slædehundene. USA’s udenrigsminister er i byen for at tale om, hvem der skal passe på Grønland. En tidligere Siriuspatruljemand er i Helikopteren.

Sådan synes vi, nyhederne skal lyde. 15 minutter om dagen – 5 dage om ugen. Lyt med her eller i Zetland-appen, hvis du er medlem.

Så blev det tid til ugens første Helikopter. Den kan du høre her.

Dagens citat

“Sagde du ikke, at jeg skulle gå med farmor? Altså, du er helt væk”

Citatet kommer fra ingen mindre end prinsesse Isabella, datter af kronprinsparret. Ordene faldt på trappen foran Fredensborg Slot under fotograferingen af kongefamilien i forbindelse med prins Christians konfirmation. Siden er citatet gået viralt og hyldes for at vise, at den royale familie også bare er en familie med teenagebørn, også når de forsøger at holde på formerne under en royal fotografering (B.T.).


Dagens store historie

Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix

Hvem skal passe på Grønland?

  • USA’s udenrigsminister, Antony Blinken, er på besøg i Danmark. Og her fylder særligt ét emne meget: Arktis.
    Grønland og Arktis er blevet et hedt sikkerhedspolitisk område, særligt efter at isen er begyndt at smelte og dermed blotte nye strategiske sejlruter (Politiken).
  • Efter pres fra USA vedtog Folketinget for et par måneder siden en Arktis-pakke, hvor Folketinget satte 1,5 milliarder kroner af til at styrke overvågningen af Grønland blandt andet med to superdroner (Finans).
  • Danmark fik en rimelig solid opvågning, da tidligere præsident Trump foreslog at købe Grønland (kan I huske det? Det var altså vildt).
  • Siden er der kommet en ny regering, men i virkeligheden er mange af tingene de samme (Berlingske).
  • I dagens Helikopter har vi besøg af eventyreren Erik B. Jørgensen, der har været med til at håndhæve den danske suverænitet i Grønland med Siriuspatruljen og har oplevet forandringerne i nord (Zetlands Nyhedspodcast).

Det skal du også vide

Elon Musk har egenhændigt smadret bitcoins værdi. Det har han gjort ved at udsende en meddelelse om, at Tesla ikke længere kommer til at tage imod betaling gennem kryptovaluta. Det fik internettet til at spekulere i, hvorvidt Elon Musk var på vej til at sælge Teslas bitcoins til en samlet værdi af 1,5 milliarder dollars – og det fik altså værdien af kryptovalutaen til at styrtdykke. Mandag har Elon Musk dog tydeliggjort, at elbilsselskabet ikke har solgt sine bitcoins (Ritzau).

90 nye flyselskaber regner med at komme på vingerne inden årets udgang. Selv om flyselskaberne mildest talt ikke har haft kronede dage siden coronapandemiens udbrud, er 90 nye flyselskaber lanceret i 2021 ifølge The Wall Street Journal. En del af forklaringen lyder ifølge medstifter og administrerende direktør i Norse Atlantic Airways Bjørn Tore Larsen, at det lige nu er den bedste tid overhovedet at starte et flyselskab, fordi markedspositionerne er åbne, og fordi der er adgang til topmoderne fly til historisk lave priser (Børsen).

Pave Frans kommer – måske – til FN’s klimatopmøde i Skotland. Dermed melder paven ind netop til det klimatopmøde, der bliver essentielt på vejen mod at overholde temperaturreguleringerne, der blev besluttet på topmødet i Paris. Paven har tidligere vist interesse for klimaspørgsmålet ved at udtrykke bekymring for, at klimaforandringerne særligt kommer til at ramme verdens mest udsatte og fattigste lande. Klimatopmødet, han forventes at deltage i, afholdes i Glasgow i november (Axios).

Foto: Nicolai Oreskov Westh for Zetland

Dagens Zetland-historier

Fremtidens butik. Selv om vi er vant til at afgive adskillige informationer, når vi som forbrugere handler på internettet, blev Zetlands Frederik Kulager alligevel overrasket, da han besøgte “fremtidens butik” i Lyngby Storcenter. Den er nemlig – i stedet for cookies – overvåget af kameraer, robotter og selvbetjeningsapps, der indsamler data om alt fra ansigtstræk til købsmønstre. Lyder det vildt? Du kan læse eller høre historien her.

Fremtidens arbejdsplads. Corona præsenterede de fleste på arbejdsmarkedet for en markant anderledes hverdag, hvor størstedelen af arbejdet foregik på hjemmekontoret. Men hvad nu, når verden åbner op igen? Journalist Amanda Mull har undersøgt, hvordan den ideelle arbejdsuge ser ud fordelt på kontoret og hjemme. Hendes bud er to. Hvad tænker du, når du hører historien? Giv gerne dit besyv med i bidragssporet.


Merian Garde Gräs

Det var dagens Helikopter. Jeg håber, I nød den. Det er ved at være sidste frist for at deltage i Zetlands store medlemsundersøgelse, og det vil vi altså virkelig sætte pris på, hvis I gør. Derfor har jeg lagt et link her, så du kan nå at deltage, hvis du ikke har gjort det endnu. Det var alt for denne gang. Vi ses i morgen!

Med venlig hilsen

Merian Garde Gräs

Helikopter-vært