Helikopter_

Tirsdag 28. januar 2020

Hej


Her er dagens nyhedsoverblik fra Zetland. Det bliver fyldt med vrede.

Den kinesiske virus-shitstorm mod Jyllands-Posten viser, hvad landets leder i virkeligheden er bange for

Coronavirusset har spredt sig til flere lande – og så har det givet Danmark en ny tegningekrise. Kinas vrede over en dansk satiretegning minder os om, hvad der egentlig er på spil for regimet her. Gæst: Philip Róin, Helikopterens mand i Kina.

21 min

Dagens citat

“4 hours”

Det er en af de ting, kinesiske webbrugere har hånet Danmark med i løbet af i dag tirsdag. Det refererer til, hvor længe vi holdt stand under Anden Verdenskrig. Læs mere herunder.

Dagens store historier

Foto: Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix

Kina versus Danmark

  • En tegning i Jyllands-Posten har vakt Kinas vrede mod Danmark. Tegningen forestiller det kinesiske flag, men i stedet for de klassiske gule stjerner i venstre hjørne er der tegnet små virussymboler.

  • Det handler selvfølgelig om det coronavirus, der begyndte i Kina omkring nytår. Det seneste er, at der er kommet nogle tilfælde i Europa – i alt 4.500 er blevet smittet, lidt over 100 er døde (The Guardian).

  • Den kinesiske ambassade har angrebet tegningen i hårde vendinger. Samtidig har der været en slags kampagne på de sociale medier, også i Kina, imod Jyllands-Posten og Danmark som sådan (Politiken).

  • Kina er lidt kendt for at lave denne her slags informationskampagner. De har især oplevet det i Sverige, hvor de har bragt forholdet mellem Kina og Sverige til et lavpunkt (Altinget).

  • ... Men kampagnen fortæller os måske mest af alt noget om, at det kinesiske regime og præsident Xi Jinping er nervøs over virusset. Det er en trussel mod hans magt, og informationskampen handler om at redde Xis omdømme (Zetlands nyhedspodcast).

Foto: Saul Loeb / AFP / Ritzau Scanpix

Fredsplan

  • I dag fremlægger præsident Trump et bud på en fredsplan mellem Israel og Palæstina.

  • Planen vil blandt andet handle om at give Israel fuld kontrol med Jordandalen. Det er et område, Israel har holdt besat i årtier (The New York Times).

  • Men planen er tilsyneladende død ved fødslen. Palæstinenserne har boykottet alle forhandlinger med Israel og USA, efter at præsident Trump flyttede den amerikanske ambassade i Israel til Jerusalem (Al-monitor).

  • Samtidig kommer planen midt i en ret turbulent tid i israelsk politik. Efter månedsvis med pres er premierminister Benjamin Netanyahu netop gået med til at komme for en domstol i en sag om korruption (The Times of Jerusalem).

Det skal du også vide

Telenor kom til at sende 1.000 danskeres sms’er til politiet. Det er meget mystisk, da teleselskabet ikke burde have adgang til sms’erne – og politiet havde hverken spurgt efter eller krav på at se dem (DR).

En af Danmarks største sportsstjerner skifter land. Fodboldspilleren Christian Eriksen skifter fra Tottenham i det nordlige London til Inter i Milan, Italien (B.T.).

Collage: Mikkel Bøgild Jacobsen for Zetland

Dagens Zetland-historier

Worst case. Vores EU-serie Philip & unionen har lavet et interview med konkurrencekommissær Margrethe Vestager om hendes værste frygt. Og det er, at Europa taber kampen om kunstig intelligens til “de onde”. Her er, hvordan vi så skal vinde.

Best case. I “fossil-æraen” var det nemt at skaffe energi. Med den grønne omstilling bliver det sværere, og erfaringerne viser os, at dét skifte kan føre store forandringer med sig for samfundsøkonomien.

Bare en case. Zetland-skribent Sidsel Hoe har et simpelt projekt: Hun vil forstå, hvordan den almindelige embedsmand i statsadministrationen arbejder. Og om de føler sig magtfulde. Hvis du er eller kender en embedsmand, der vil hjælpe med at svare på dét, så hjælp hende her.


Det var dagens virale nyheder. Vi ses i morgen.

Mads Olrik

Med venlig hilsen

Mads Olrik

Helikopter-redaktør

Bidrag fra Zetlands medlemmer

Ved du, hvorfor Zetland findes?

Vi følger otte enkle principper, der hjælper med at skabe plads til fordybelse og omtanke i en verden, der mangler præcis dét.

– Lea Korsgaard, medstifter og chefredaktør

I dag læser vores medlemmer: