Send en tanke til Zetlands medlemmer

Artiklen her er ikke gratis, men du kan læse eller lytte, fordi Nene La Beet er medlem af Zetland og har delt den med dig.

Helikopter

Fredag 28. juni 2019

Hvem vinder kampen om Demokraternes sjæl?

Nu, hvor folketingsvalget er overstået, kaster vi blikket på USA, hvor Demokraterne er ved at finde ud af, hvem der skal forsøge at slå Donald Trump i 2020. Bag det ser vi kampen om partiets sjæl. Andreas Thorsen er vært, og Anders Agner, chefredaktør på Kongressen.com, er gæst.

Sådan synes vi, nyhederne skal lyde. 15 minutter om dagen – 5 dage om ugen. Lyt med her eller i Zetland-appen, hvis du er medlem.

Her er dagens nyhedsoverblik fra Zetland. Det handler om, hvordan meget handler om Donald Trump.

Dagens citat

“Absolut ikke”

En af de nu kun to kandidater til posten som formand for De Konservative i Storbritannien og dermed premierminister, Jeremy Hunt, er ret skeptisk i forhold til udsigterne til, at hans modstander, Boris Johnson, ville kunne vinde over ham i mudderbrydning. Det mener Johnson, at han kan. Så. Ja (Twitter).


Dagens store historier

Foto: Ritzau Scanpix

Valget er slut, her kommer valget

Onsdag og torsdag mødtes 2o af Demokraternes 23 (!) kandidater til det amerikanske præsidentembede til debat. To debatter. De kunne måske ikke finde en scene, der var stor nok til dem alle.

Favoritterne lige nu er Joe Biden, Barack Obamas vicepræsident, og Bernie Sanders, den vel nærmest socialdemokratiske senator fra Vermont, der voldte Hillary Clinton så mange problemer i 2016 (BBC).

I laget lige under de to store kanoner finder vi Elizabeth Warren, Kamala Harris og den blot 37-årige Pete Buttigieg. Især Kamala Harris fremstår efter debatterne som en seriøs udfordrer (Vox).

Kampen om at blive demokratisk præsidentkandidat er i virkeligheden kampen om Demokraternes sjæl. Skal partiet rykke sig til venstre, over mod Bernie Sanders, eller skal det fortsat være moderat, som Joe Biden ønsker det? Der er meget på spil (Zetlands nyhedspodcast).

Foto: Ritzau Scanpix

Gang i G20

Lederne af 20 af de største økonomier i verden mødes i dag og i morgen i Osaka i Japan for at drøfte verdenssituationen. Kort sagt. Her er nogle af de ting, det er værd at holde øje med:

  • Donald Trump. Selvfølgelig. Den amerikanske præsident har brugt dagene op til mødet på at så tvivl om alliancer og true med at rive aftaler over. Da han i dag mødtes med Vladimir Putin, jokede han med, at den russiske præsident altså skulle holde sig fra at blande sig i det amerikanske valg i 2020. Wink wink (Vox).
  • Kina. Egentlig er Trump med igen her, for Kina og USA ligger i handelskrig. Forhandlingerne mellem de to lande har ligget brak i nogle uger, så mødet mellem den amerikanske præsident og Xi Jinping er en mulighed for at få gang i tingene igen (The Hill).
  • Iran. Okay, Trump er med igen her, men altså, han kommer bare meget ... rundt. Japan har i de seneste uger forsøgt at mediere mellem USA og Iran, som er ved at ryge i totterne på hinanden i Hormuzstrædet. Mandag indfører Trump nye sanktioner mod præstestyret (The New York Times).

Det skal du også vide

Lego vil købe Legoland. Som Lego åbenbart ikke ejer lige nu. Sammen med kapitalfonden Blackstone og pensionskassen CPPIB vil familien Kirk Kristiansen byde cirka 40 milliarder kroner for den britiske underholdningskoncern Merlin Entertainments, som har ejet forlystelsesparkerne siden 2005 (TV 2).

Hederekord i Frankrig. Kan du huske, da det var varmt i onsdags? Frankrig fnyser ad dine problemer. I dag blev der målt 44,3 grader i den sydlige del af landet, hvilket er den højeste temperatur nogensinde målt i Frankrig. 4.000 skoler er blevet lukket (The Guardian).

FM4-ansøger forventer svar. Det kan godt være, at Radio- og tv-nævnet har udskudt beslutningen om, hvem der fra den 1. november skal sende radio på FM4-båndet, men det konsortium af regionale mediehuse, som er de eneste, der har budt, forventer stadig at få svar på deres bud den 1. juli som planlagt. Nogen skal til at tale sammen (DR).

Dagens Zetland-historier

Foto og håndmodel: Kasper Løftgaard

Forfremmelse. Du har magten til at bestemme Zetlands fremtid. Her er et digitalt værktøj, der gør dig til direktør for en dag.

Fokuser! Nu har vi fået præcise minuttal på, at vi holder opmærksomheden i kortere tid på det sam... hov, der er et egern!

Favoritlistetid. Fredagen er fuld af løfter om weekendens frie timer. Her kommer vores bud på fem styk gedigen journalistik, du kan fylde de timer med.


Andreas Thorsen

Det er af uvisse årsager umuligt for mig at udtale den amerikanske præsidentkandidat Pete Buttigiegs efternavn. Jeg er alle steder, når jeg prøver, bare aldrig det rigtige. En video, der forsøger at klarlægge det, har 114.000 visninger, så jeg er ikke alene. Nå. Weekend!

Med venlig hilsen

Andreas Thorsen

Helikopter-vært