Send en tanke til Zetlands medlemmer

De har betalt for, at vi kunne lave denne artikel. Uafhængig journalistik er ikke gratis.

Helikopter

Tirsdag 14. september 2021

Hej,

Så fik vi tirsdag, og dagens Helikopter er klar til dig.


Historisk aftale giver fædre ret til mere barsel. Det er godt for den økonomiske ligestilling

Barslen skal ligestilles, siger EU, og nu har arbejdsmarkedets parter i Danmark en aftale klar. Det rejser en gammel diskussion om ligestilling, men med et aktuelt spørgsmål: Hvilken betydning har fordelingen af barsel for, hvordan ens fremtid ser ud? Og hvor meget skal staten blande sig i den?


Vores medlemmer foretrækker at lytte


Dagens citat

“Jeg føler noget, jeg aldrig har følt før. Jeg er så glad ”

Sådan sagde manden bag Noma, Rene Redzepi, efter at restauranten i går fik sin tredje Michelin-stjerne. Den tredje stjerne betyder ifølge Michelinguiden, at en restaurant er værd at rejse efter. Efter uddelingen i går kan Danmark nu prale af 18 enstjernede restauranter, syv tostjernede og to trestjernede (DR).


Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix

Øremærket barsel

  • Efter et års forhandlinger er Fagbevægelsens Hovedorganisation og Dansk Arbejdsgiverforening nu blevet enige om at ligestille forældre, når det gælder barsel (Berlingske).
  • Det er en historisk aftale, der lægger op til, at begge forældre – uanset familiekonstellation – får 11 ugers øremærket barsel hver. Øremærket betyder, at de 11 uger bortfalder, hvis faren for eksempel ikke ønsker at bruge sin barsel alligevel. De kan altså ikke overføres til moren (DR).
  • Familierne har stadig ret til i alt 48 ugers barsel – og de resterende 26 uger, som ikke er øremærket, kan forældrene så frit fordele mellem sig. Med den nye aftale vil ugerne som udgangspunkt være fordelt ligeligt mellem hver forælder, og så er det op til parret selv at beslutte, om det skal være sådan. I dag har fædre i Danmark to ugers øremærket barsel.
  • Aftalen mellem lønmodtagerne og arbejdsgiverne kommer i kølvandet på et EU-direktiv fra 2019, der pålægger medlemslandene at øremærke ni ugers barsel til hver forælder. Det sker for at fremme ligestillingen mellem mænd og kvinder.
  • Inden aftalen kan træde i kraft, skal den vedtages i Folketinget. Regeringen er positivt stemt over for modellen, mens støttepartierne vil have endnu flere øremærkede uger til far, nemlig 14. De borgerlige partier mener omvendt ikke, at EU skal blande sig i, hvordan familier i Danmark planlægger deres barsel (Jyllands-Posten).
  • Med aftalen har arbejdsmarkedets parter nu genstartet en heftig ligestillingsdebat. For hvilken betydning har fordelingen af barsel for, hvordan ens fremtid ser ud? Og hvor meget skal staten overhovedet blande sig i det? Arbejdsmarkedsforsker Astrid Würtz Rasmussen svarer i dagens Helikopter (Zetlands Nyhedspodcast).

Det skal du også vide

Norge har fået en ny rød-grøn regering. I otte år har Norge haft en borgerlig regering, men nu tager Jonas Gahr Støre fra Arbeiderpartiet over som statsminister efter Høyres Erna Solberg. Det sker med et flertal bestående af Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti. Tilsammen får de 89 mandater i Stortinget ud af i alt 169 mandater, og hvis du vil forstå, hvad det betyder, så kan du høre gårsdagens Helikopter her (Politiken).

Kommunerne får flere muligheder for at forbedre luftkvaliteten. Det er resultatet af en ny aftale mellem regeringen og støttepartierne SF, De Radikale og Enhedslisten. Det betyder blandt andet, kommuner nu kan forbyde gamle brændeovne eller indføre zoner i byerne, hvor man som udgangspunkt ikke må køre i benzin- eller dieselbiler. Det er nemlig de helt store syndere, når det gælder luftforurening. Der er afsat knap 250 millioner kroner til initiativerne, og man forventer, at de træder i kraft fra 2022 (DR).

Danmark taber sag ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. I 2018 blev somalieren Mohamed Hassan Abdi udvist fra Danmark. Det gjorde han, efter at han var blevet dømt for besiddelse af skydevåben. Men den udvisning er i strid med menneskerettighederne. Det vurderede domstolen blandt andet, fordi de danske retsinstanser ikke tog tilstrækkeligt hensyn til, at Mohamed Hassan Abdi ikke havde en betydelig kriminel fortid, som det hedder på retssprog (Kristeligt-Dagblad).

Foto: Sara Galbiati for Zetland

Dagens Zetland-historier

Den perfekte opdragelse. Det var Sofie Münsters ekspertise. Men en dag gik det op for hende, at der faktisk kun er en ting, der er betyder noget for børns udvikling, og det er tilknytning mellem barn og forældre.

En ny abortlov i Texas. Den handler om meget mere end Texas, for den åbner nemlig op for, at kvinders rettigheder i USA kan være afhængige af, hvor de bor i landet. Selin Türker forklarer hvordan.


Fie Dandanell

Astrid Würtz Rasmussen har sagt ja til at kigge forbi i bidragssporet. Er du ny her på Zetland, så betyder det, at du kan stille hende spørgsmål herunder. Du er også velkommen til at bidrage med dine egne tanker og refleksioner oven på dagens Helikopter.

Det var det, vi havde til dig. Tak for i dag!

Med venlig hilsen

Fie Dandanell

Helikopter-vært