Send en tanke til Zetlands medlemmer

De har betalt for, at vi kunne lave denne artikel. Uafhængig journalistik er ikke gratis.

Helikopter

Mandag 8. november 2021

Hej,

Her er din Mandagshelikopter. Det skal handle om aktier.


Hej Twitter. Skal jeg sælge ti procent af Tesla? Elon Musk laver igen ravage på aktiemarkederne

Et forslag om milliardærskat har fået Teslas ejer op af stolen. Med en afstemning på Twitter bad han i weekenden sine følgere om at bestemme, hvorvidt han skulle sælge ud af sine aktier for at komme til at betale skat. Ja, det skal du, var svaret.


Vores medlemmer foretrækker at lytte


Dagens citat

“Når smitten stiger, så er der flere fordele ved at blive vaccineret”

De sidste par uger har flere ladet sig vaccinere. Og det er Michael Bang Petersen, der leder Hope-projektet på Aarhus Universitet, ikke så overrasket over. For mulige restriktioner og udsigten til en vinter med corona gør, at flere kan se en fordel i at blive vaccineret. I aften holder statsministeriet pressemøde om coronasituationen kl. 20 (Politiken).


Foto: Brian Snyder / Reuters / Ritzau Scanpix

Elon Musk vil sælge ud

  • I weekenden oprettede Tesla-stifter og -ejer Elon Musk en afstemning til sine 62 millioner følgere på Twitter. Skal jeg sælge ti procent af mine Tesla-aktier? Ja eller nej, lød afstemningen. Dertil skrev han, at han ville følge afstemningens resultat - og det blev et ja og dermed et salg, der svarer til en værdi af 20 milliarder dollars (Financial Times).
  • Elon Musk oprettede afstemningen, fordi Demokraterne i USA har foreslået en milliardærskat som del af finansieringen af en forestående infrastrukturpakke i landet. Den såkaldte milliardærskat er tiltænkt personer med aktiver for mere end én milliard dollars. Men fordi Elon Musk ifølge ham selv ikke får decideret løn eller bonusser, så bliver han ikke beskattet, som det ser ud nu. Det gør han først det øjeblik, han sælger ud af aktierne (Børsen).
  • Fordi Elon Musk er verdens rigeste person, er hans Twitter-afstemninger vigtige for rigtig mange andre mennesker end ham selv. Tidligere har han fået bøder af de amerikanske børsmyndigheder SEC for at tweete om ting, der påvirker aktiekurserne. Og når de påvirker aktiekurserne, så påvirker de naturligt nok også alle dem, der har aktier i Tesla. Og selskabets værdi faldt omkring ni procent, da finansmarkederne åbnede mandag morgen (The Guardian).
  • Nyheden om, at Elon Musk vil sælge ti procent af sine Tesla-aktier, er en historie, der på den ene side skubber til diskussionen om, hvorvidt verdens allerrigeste bidrager nok til fælleskassen – men på den anden side skaber bølger på aktiemarkedet. I dagens Helikopter forklarer investeringsøkonomen Per Hansen fra Nordnet, hvordan en person som Elon Musk har indflydelse på verdensøkonomien (Helikopter).

Det skal du også vide

Australien vil fortsætte med at sælge kul. Det sker, selv om 40 andre lande på FN’s klimatopmøde har lovet at stoppe brugen af kul. Ifølge Australiens vand- og ressourceminister, Keith Pitt, vil Australien ikke stoppe salget, fordi landets kul er af den bedste kvalitet i verden. Og han mener, at hvis ikke Australien sælger kullet, så er der nogle andre, der gør (Berlingske).

Nato kalder Belarus’ opførsel for uacceptabel. Siden i sommer har tusindvis af migranter forsøgt at krydse grænsen fra Belarus til Polen. Det sker ifølge EU, fordi Belarus har opfordret flygtninge til at rejse gennem landet for at komme til EU. Men det er ifølge Nato en uacceptabel måde at presse EU på. Mandag viser flere billeder fra grænseområdet, at hundredvis af migranter er på vej til Polen, og derfor sætter Polens regering hårdt ind og sender 12.000 soldater til grænsen (Omni).

Jo, vi klarede det, siger Angela Merkel. Den afgående tyske forbundskansler taler i et afgangsinterview med avisen Deutsche Welle positivt om Tysklands håndtering af migranter siden krisen i 2015. Dengang blev hendes ord “Wir Schaffen das” kendt verden over, fordi hun ville holde Tysklands grænser åbne modsat mange andre lande i Europa. Og nu efter 16 år som kansler ser hun tilbage og mener, at Tyskland “klarede det”, som hun sagde tilbage i 2015 (Politico).

Foto: Nicolai Oreskov Westh for Zetland

Dagens Zetland-historier

Gratis penge til folket. Rundtom i verden laver man forsøg med borgerløn. Og borgerlønnen findes i mange forskellige udgaver. Men er det overhovedet en god idé? Det prøver Hakon Mosbech og Sebastian Barfort at finde svaret på.


Merian Garde Gräs

Så er ugen i gang. Vi ses i morgen!

Med venlig hilsen

Merian Garde Gräs

Helikopter-vært