Helikopter_

Torsdag 2. juli 2020

Hej


Her er torsdagens Helikopter. Den handler om penge og magt.

Ledigheden i Danmark har lige sat corona-rekord. Vi stiller en diagnose på dansk økonomi

I dag fik vi nye og længe ventede tal for den danske ledighed. Hvad fortæller de om sundhedstilstanden i den danske økonomi? Gæst: Birthe Larsen, lektor, CBS.

Dagens citat

“Vi ser mange nye campister”

Sådan siger Tom Gravgaard, salgsdirektør i KG Camping i Kolding. Ifølge nye tal hamstrer danskerne campingvogne, både og ude-spaer som aldrig før til corona-sommerferien.

Dagens store historier

Foto: Ritzau Scanpix

Ledighed

  • I dag kom et tal, økonomer har ventet på længe. Den 1. juli meldte 8.000 danskere sig ledige. Det er 5.000 flere nye ledige end den 1. juni – og det siger en del om, hvordan coronakrisen har ramt Danmarks økonomi: hårdere end forventet (Beskæftigelsesministeriet).

  • Der var ellers både godt og skidt nyt på økonomifronten tidligere på ugen. På den ene side så vi massive fyringer fra SAS, ISS og andre. På den anden side vurderede Nationalbanken, at krisen havde ramt økonomien mindre end ventet (Finans).

  • Men ledigheden er måske dét mest interessante at kigge på – og det nye tal sætter en nedslående rekord herhjemme. Vi har ikke før under corona haft så mange ledige: 185.000. “Det gør enormt ondt i både øjne og mave at læse de her tal,” skriver Arbejderbevægelsens Landsbanks cheføkonom. Flere økonomer forventer flere fyringer hen over sommeren, blandt andet hos hoteller, restauranter og turisme (Politiken).

  • I dagens nyhedspodcast stiller økonom Birthe Larsen fra CBS en diagnose på den danske økonomis sundhed. Og ja, de nye tal er bekymrende. Men generelt var vores økonomi virkelig sund, da krisen ramte – og mange af de behandlinger, vi har lavet og er i gang med, ser ud til at virke (Zetlands Nyhedshelikopter).

Foto: Ritzau Scanpix

Putin igen-igen

  • I Rusland har et flertal i befolkningen sagt ja til en ny forfatning ved en vejledende folkeafstemning. Det rummer flere vigtige ændringer – og et spørgsmål.

  • Ændringerne først: Vladimir Putin bliver. Den russiske præsident kan nu blive siddende helt frem til 2036. Den nye forfatning nulstiller de to perioder, en præsident normalt kan sidde. Dermed kan Putin blive den længst siddende leder af landet siden Peter den Store – foran Josef Stalin. En anden vigtig ændring er et forbud mod ægteskaber mellem folk af samme køn (Politico).

  • Og så spørgsmålet: Giver afstemningen mening? 78 procent stemte ja til forfatningsændringen ifølge officielle tal. Men der har allerede været eksempler på stemmefusk. Samtidig var afstemningen kun vejledende – mange af ændringerne var vedtaget i parlamentet. Desuden er de fleste af de 200 forfatningsændringer stort set symbolske. Så hvor meget vægt skal vi tillægge folkeafstemningen? Ikke alt for meget. “Det er bare indpakning,” siger Rusland-ekspert Flemming Splidsboel (DR).

  • Hvis du vil forstå, hvordan Putin tænker, er et godt sted at begynde denne artikel fra min kollega Thomas Hebsgaard. Ud fra Putins egne citater fra bøger og interviews har han stykket en mosaik sammen, der giver et indblik i tankegangen hos Ruslands magtfulde leder (Zetland).

Det skal du også vide

Ikke-historie. Alle medier har skrevet og skrevet om det: I går skulle Israel indlede en kontroversiel annektering af dele af Vestbredden, men ... intet skete. Landet er blevet mødt af hård kritik, også fra traditionelle allierede. Og internt i regeringen lyder det, at man skal fokusere på at håndtere corona, før man går videre med nogen form for annektering (The New York Times).

Spiseforstyrrelser. Rekordmange danskere bliver behandlet for alvorlige spiseforstyrrelser. Det viser en ny rapport fra Sundhedsstyrelsen. Men der er også lyspunkter: Antallet af voksne, der bliver indlagt for første gang, er begyndt at falde (DR).

Tomme stadioner. Har tomme stadioner i fodbold en betydning for resultaterne? Ja, viser data fra den tyske Bundesliga. Hjemmebanefordelen skrumper, når der ikke er fans – og dommeren favoriserer ikke længere hjemmeholdet (The New York Times).

Illustration: Kasper Løftgaard for Zetland

Dagens Zetland-historier

Begravet. Et dansk kommunikationsbureau hjælper virksomheder med at begrave dårlig omtale fra sure kunder. Men hvor går de moralske grænser for, hvem man hjælper? Andrea Dragsdahl har mødt direktøren.

Hovedperson. Baronen, bureaukraten eller kongedatteren? Her er fem bud på, hvem der skal være verdens nye handelschef, ifølge Oscar Rothstein.


Det var alt fra torsdagens Helikopter.

Hakon Mosbech

Med venlig hilsen

Hakon Mosbech

Helikopter-vært