Alle unge ved, hvem Billy Ray Cyrus er, på grund af et kinesisk socialt medie, der vokser eksplosivt. Forvirret?

COMEBACKBilly Ray Cyrus har gjort comeback. Ja, du læste den sætning rigtigt. Illustration: Kasper Løftgaard

Velkommen til Zetlands podcast Frederik forklarer internettet. Dette er tredje afsnit.

Konceptet er som altid ganske enkelt: Jeg, Zetlands teknologiskribent og generelt internetkyndige person, har omkring 30 minutter til at forklare Lea Korsgaard, Zetlands chefredaktør og knap så internetkyndige person (hendes egne ord), hvad et aktuelt tweet/billede/meme på Instagram/Facebook-opslag/i hashtag/viralt fænomen går ud på.

Det er nemlig min påstand, at hvis man ikke forstår, hvad der sker på internettet, forstår man heller ikke helt den verden, vi lever i.

I dette afsnit forklarer jeg Lea, hvad den 57-årige amerikanske countrysanger Billy Ray Cyrus, der var stor i 1990’erne (og nu i 2019), har at gøre med et kinesisk socialt medie med en halv milliard brugere, som – nærmest ud af det blå – har slået Instagram, Snapchat og YouTube som dét sociale medie, man skal være på, hvis man er (virkelig, virkelig) ung og hip i Vesten, og hvad det betyder for magtbalancen mellem øst og vest.

Lea og jeg taler om, hvorfor vi efter mere end 20 år, hvor vi har set mod vest og især mod Silicon Valley efter det næste nye, nu for første gang ser mod øst, mod Beijing. Det, vi ser efter, er teknologier, der har det med at ændre ret grundlæggende på, hvordan vi konsumerer nyheder, ser tv, kommunikerer, arbejder, dater og fordriver tiden. Det er et historisk skift.

Har du en idé til, hvad jeg skal forklare Lea i næste afsnit, så send en mail på frederik@zetland.dk, eller skriv til mig på Facebook, Twitter eller Instagram. I er altid meget inspirerende.

Herunder er de sange og videoer, Lea og jeg taler om i denne uges afsnit – så har du ikke hørt podcasten endnu, vil jeg anbefale, du venter. Ellers: spoiler alert.

Her er sangen fra 1992, der indtil for cirka en måned siden, var Billy Ray Cyrus’ største hit. Nemlig Achy Breaky Heart.

Achy Breaky Heart er blevet afspillet 35 millioner gange på Spotify. Men tidligere denne måned indspillede Cyrus, en af 1990’ernes største countrysangere, en sang, der med 100 millioner afspilninger på Spotify skulle slå Achy Breaky Heart og blive Cyrus’ største hit nogensinde. Cyrus gik i studiet med den amerikanske rapper Lil Nas X, og sammen indspillede sangen her.

Det, du skal se nu, er TikTok-videoer. Det er videoer, man filmer med appen TikTok, og som aldrig varer mere end et minut. Ofte filmer man sig selv til en sang, man selv vælger, og så danser man, lip-syncher eller fjoller til sangen. Videoen kan hele verden se, kommentere og like. Det er en slags X Factor som app – og det er ekstremt populært.

Nu er jeg 27 år og derfor gammel på internettet, men jeg har lært, at hvis man er ung og god på TikTok, er man en E-Girl eller en E-Boy. Her viser youtuberen og tiktokkeren (er det en ting??) eve frsr (ja, sådan staves det), hvordan det kan se ud. Klik her, så kan du se videoen, hvor skærmbilledet nedenfor er fra.

Skærmbillede / eve frsr

Lad mig vise dig, hvordan en TikTok-video kan se ud med country-hiphopsangenOld Town Road som soundtrack. Videoen her er fra den amerikanske talkshowvært Ellen Degeneres’ Instagram-profil.

Idéer til, hvad næste afsnit skal handle om – måske er der noget, du gerne ville have, jeg forklarer – sendes til frederik@zetland.dk, eller skriv til mig på Facebook, Twitter eller Instagram. Frederik forklarer internettet er klippet og produceret af Theis Ehler Molin. Musikken står Ida Skovsgaard bag.

Nå, så kom det akavede øjeblik

Det er nu, vi bare siger det direkte: Bliv medlem, hvis du sætter pris på viden og nuancer.

Bliv medlem