Det er torsdag, og i dag skal vi tale om sms’er og cybersikkerhed.
Dagens citat
“Det er lidt som at gå rundt på gågaden i Danmark ved juletid”
Sådan siger Thomas Sletting Hvilborg, kaptajn på containerskibet Mette Mærsk, når han skal beskrive hverdagen i Det Østkinesiske Hav lige for tiden. Det er nemlig myldretid på havets motorvej, og små kinesiske fiskekuttere vrimler derfor lige nu rundt i vandet omkring det 400 meter lange containerskib. Skibet er i Asien for at hente varer til Danmark, og der er ikke tid til at sænke farten. Det skal være hjemme i Aarhus Havn den 15. december, og blot få dages forsinkelse kan spænde ben for at få varerne ud i julehandlens slutspurt (DR).
Dagens store historie

Statsministerens sms’er
- En telefon er ikke længere en telefon. Sådan lød noget af statsministerens forklaring i hvert fald, da hun på et pressemøde onsdag skulle redegøre for, hvorfor hun rutinemæssigt sletter sine sms’er og derfor ikke kan udlevere dem til Minkkommissionen. En telefon er ikke bare et kommunikationsredskab, sagde hun. I værste fald er telefonen en mulig sikkerhedsbrist (Zetland).
- Skulle statsministerens telefon for eksempel blive stjålet, er sms-samtalerne alt for nemt tilgængelige, forklarede hun onsdag, og truslen fra cyberspace er i det hele taget en af de største, Danmark og NATO står over for lige nu. Det er derfor, Mette Frederiksen sletter sms’erne, siger hun, og dét er i øvrigt et sikkerhedsmæssigt hensyn, som de øvrige ministerier også burde følge, mener hun. Det gør de fleste ikke lige nu (TV 2).
- Truslen er reel. Det er for eksempel ikke mange måneder siden, at vi her i Helikopteren fortalte om overvågningssoftwaren Pegasus, som er blevet brugt til at inficere telefoner og totalovervåge uanende journalister, direktører, forskere og sågar præsidenter verden over (Helikopter).
- Der ér altså god grund til at opgradere sikkerheden på politikernes telefoner. Men spørgsmålet er, om det i den sammenhæng overhovedet nytter noget at slette sine sms’er efter 30 dage? Jens Monrad er chefanalytiker i cybersikkerhedsfirmaet Mandiant, og ifølge ham er løsningen ikke at slette sms’erne. Det er snarere helt at lade være med at sms’e. Vi tager et kig på politikernes cybersikkerhed i dag (Helikopter).
Det skal du også vide
En af de hjemtagne IS-kvinder har erkendt sig skyldig. Hun er mor til fem og en af de tre kvinder, der for snart en måned siden landede på dansk jord efter at være blevet hjemtaget fra de syriske fangelejre. Og på et retsmøde i Esbjerg torsdag har hun nu erkendt sig skyldig i støtte til en terrororganisation og ulovligt ophold i Syrien. Det er nøjagtigt de forhold, hun også står anklaget for, og kvinden bliver derfor nu varetægtsfængslet i yderligere fire uger, hvor hun har ret til at se sine børn en time om ugen. Det helt store spørgsmål er, hvilken betydning erkendelsen får for den endelige domsafsigelse (Ritzau).
Bliv vaccineret, eller bliv hjemme fra kontoret. Sådan lyder et nyt, klart krav fra A.P. Møller – Mærsk nu til alle ansatte. Og dét er opsigtsvækkende. For selv om der er flere virksomheder, der har den slags vaccinekrav i USA, er Mærsk den første større virksomhed til at kræve ansatte vaccineret i Danmark. Spørgsmålet er så, om man egentlig overhovedet kan stille den slags krav, hvis ikke de ansatte ønsker at efterleve det (Berlingske).
HPV-vaccinen er helt vildt effektiv. Det viser et nyt britisk studie, som har undersøgt udbredelsen af livmoderhalskræft i England, efter vaccinen blev introduceret til piger i 2008. Studiet er det første af sin slags, der rent faktisk undersøger data fra den virkelige verden, og resultaterne er imponerende: I dag er der nemlig knap 90 procent færre tilfælde af livmoderhalskræft i England, end der var, før vaccinen blev introduceret. Det er vigtigt, for livmoderhalskræft er lige nu den fjerdemest hyppige kræftsygdom for kvinder i verden og tager hvert år livet af flere end 300.000 mennesker. Håbet er, at vaccinen kan lave om på de tal og måske endda helt udrydde sygdommen (BBC).

Dagens Zetland-historier
Sms-puslespillet samles stadig. Statsminister Mette Frederiksen (S) besvarede en række helt centrale spørgsmål i sagen om de slettede sms’er, da hun onsdag aften indkaldte til et langt pressemøde i Spejlsalen. Men der er også stadig meget, vi ikke ved. Theis Ehler Molin og Kaare Sørensen forsøger at samle puslespillet.
Med magten følger ansvaret. Det gælder også for den økonomiske og politiske elite i Hongkong. I årevis talte de for frihed og demokrati. Men da Kina indskrænkede friheden, slog de bak og fulgte melodien fra Beijing. De bærer et indirekte, men tungt ansvar for Hongkongs deroute.

Dagens gæst, it-sikkerhedsekspert Jens Monrad, har sagt ja til at deltage i bidragssporet, så har I spørgsmål, kan I stille dem der.
Ha’ ellers en dejlig torsdag!
Med venlig hilsen
Merian Garde Gräs