Send en tanke til Zetlands medlemmer

De har betalt for, at vi kunne lave denne artikel. Uafhængig journalistik er ikke gratis.

Helikopter

Mandag 29. marts 2021

Landsholdets protest mod VM i Qatar tog 8 sekunder. Så hvad nu, Danmark - boykot eller ørkenfodbold?

Debatten om, hvorvidt det danske fodboldlandshold skal boykotte VM i Qatar, tager til i styrke. Men hvad batter egentlig mest, hvis Danmark vil forandre forholdene i Qatar - at tage afsted og spille fodbold eller blive væk? Det spørgsmål har Stanis Elsborg fra organisationen Play the Game et klart svar på i dagens Helikopter.

Sådan synes vi, nyhederne skal lyde. 15 minutter om dagen – 5 dage om ugen. Lyt med her eller i Zetland-appen, hvis du er medlem.

Her kommer dagens Helikopter.

Dagens citat

“Blokeringen af Suez-kanalen er en meget sjælden ting, nemlig et signifikant problem, som rent faktisk kunne blive løst af Superman”

Det skriver den britiske professor i filosofi Peter Adamson på sin Twitter-profil. Mandag morgen var der meldinger om, at det gigantiske tankskib, der sidder fast i Suez-kanalen, nu rent faktisk flyder igen. Men der er stadig lang vej til, at andre skibe kan komme igennem (The Guardian).


Dagens store historie

Foto: Jorge Guerrero / AFP / Ritzau Scanpix

VM i Qatar

  • I weekenden spillede det danske fodboldlandshold VM-kvalifikationskamp mod Moldova. Vi vandt 8-0 (vi er gode for tiden, faktisk), men det var historier om menneskerettigheder og storpolitik, der stjal overskrifterne.

  • Kort fortalt handler det om, at det VM, landsholdet prøver at kvalificere sig til, skal afholdes i Qatar. Og i årevis har der været store protester, især fordi ørkenstaten har gjort brug af slavelignende arbejdskraft til at bygge de stadioner, VM skal afholdes på. Ifølge én organisation har mindst 6.000 arbejdere mistet livet under byggeriet (The Guardian).

  • Debatten er i denne omgang blevet startet af især det norske fodboldmiljø (det er en norsk landsholdsspiller på billedet). Flere norske klubber mener, at Norge skal boykotte VM, og landsholdet er begyndt at bære protest-T-shirts før dets kampe (TV 2).

  • I weekenden gjorde det danske landshold dem kunsten efter. Men protesten varede kun cirka otte sekunder. Hvilket betyder, at det faktisk er svært at finde nogen billeder af den (Tipsbladet).

  • Det centrale spørgsmål er, hvordan man egentlig skaber forandring i verden. Ændrer vi tingene ved at møde op, sætte fokus og indgå i kritisk dialog? Eller kan vi kun gennemtvinge ændringer ved at boykotte? (Zetlands Nyhedspodcast).

Det skal du også vide

Regeringen åbner for at hente børn hjem fra Syrien. Ifølge et lækket notat vil den nedsætte en arbejdsgruppe, der senest om to måneder skal komme med et forslag til, hvordan man kan hente børnene hjem fra de syriske lejre, uden at deres mødre følger med (Politiken).

Nyborg Kommune kæmper imod pludseligt smitteudbrud. En skoleelev og familie er blevet konstateret smittet med enten den aggressive sydafrikanske eller brasilianske variant af coronavirus. Kommunen har indkaldt hjælp til at få testet op imod 200 mennesker, eleven har været i kontakt med, for at stoppe spredningen (TV 2 Fyn).

Pandemien har smadret fødselsraten. I USA og Kina for eksempel er antallet af fødsler faldet med næsten 15 procent. Tidligere vurderede forskere, at verdens befolkningsvækst ville toppe i 2060’erne, men faldet under pandemien kan gøre, at vi allerede i 2050’erne vil se verdens befolkningstal begynde at falde (Economist/$).

Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix

Dagens Zetland-historier

#MereKærlighed. Her på Zetland tænker vi for tiden meget over, hvordan man kan ændre den hårde tone på internettet. Og dér fik vi lyst til at tale med komikeren Lasse Rimmer, der er kendt for at debattere på en rimelig heftig måde. Og da vi ringede til ham, viste det sig, at han spekulerede ret dybt over sin måde at være på. Og at der måske var bedre måder at gøre det på.

Mindre rabiat. I årevis har et flertal af vælgerne i Frankrig været så nervøse over at få højrefløjs-darlingen Marine Le Pen som præsident, at de stimlede sammen om enhver kandidat, der kunne slå hende. Men sådan er det ikke mere. Både Le Pen og Frankrig har ændret sig, og nu ligner hun den mest sandsynlige vinder af det næste præsidentvalg.


Merian Garde Gräs

Således Helikopteren. Tak for at være med os.

Med venlig hilsen

Merian Garde Gräs

Helikopter-vært