Send en tanke til Zetlands medlemmer

De har betalt for, at vi kunne lave denne artikel. Uafhængig journalistik er ikke gratis.

Morgenoverblik

Tirsdag 30. november 2021

En dokumentar om sexisme får os (igen) til at tale om ansvar. Måske er det fælles


Vores medlemmer foretrækker at lytte


30. november 2021
5 min.

Hej,

 • En længe ventet dokumentar om sexisme på TV2 er ude.
 • En dansk virksomhed er blevet franarret 14 millioner.
 • Ukraines udenrigsminister slår alarm og advarer mod russisk invasion.
 • Og så efterlyser WHO en ny pandemitraktat for at undgå restriktioner mod lande, der er ærlige om nye coronavarianter.

Sexisme på arbejdspladsen

 • Hvad skal der til for at ændre en kultur på en arbejdsplads? Det er et spørgsmål, som er blevet stillet mere end én gang det sidste halvandet års tid. TV-værten Sofie Linde holdt ved Zulu Comedy Galla en tale om, hvordan en stor TV-kanon fra DR havde sagt til hende, at hvis ikke hun gav ham oralsex, så ville han få ødelagt hendes karriere (DR).
 • Siden har kvinder i forskellige brancher taget ordet og fortalt, hvordan grænseoverskridende adfærd og sexisme har fyldt i større eller mindre grad i deres arbejdsliv. Og mandag gjorde en gruppe af kvinder fra TV2 det samme. Holdet bag dokumentaren har været i kontakt med 150 mennesker, der har været ansat på TV2. 11 kvinder er stået frem med navn (Information).
 • De fortæller, at kulturen på TV2 – især i 00’erne – var præget af en hård og sexistisk tone, ligesom at der var en grænseoverskridende og krænkende adfærd. Og ifølge kvinderne udsprang kulturen fra en gruppe af få mandlige chefer og toneangivende journalister på TV-stationen. De lyseblå skjorter, som de blev kaldt.
 • En af de kvinder, der står frem, er TV-vært Janni Pedersen. Hun blev i sin tid som freelancer tilbudt at få et fast arbejde. Men samtidig fik hun at vide, at før dét skete, så ville hun have haft sex med den chef, der tilbød hende jobbet. Vel og mærke en besked hun modtog fra chefen selv. Hun fortæller også, at man mere generelt talte om kvinder, der fik gode stillinger, som nogle, der havde haft sex med chefen for at få jobbet. En samtalekultur, som Janni Pedersen efter eget udsagn også selv bidrog til. Og siden dokumentaren udkom, har hun fortalt, at hun medvirker i dokumentaren for sin datters skyld. Fordi hendes datter, altså altså er i 20′erne, har bedt hende om det, fordi forandring kun sker, når det er de bredeste skuldre, der tør stå frem og sige fra. Og det er altså hele den her kultur, kvinderne ønsker at gøre op med (Journalisten).
 • Det her er alt sammen vigtigt. Vi skal lære af historierne om, hvordan arbejdspladser har været domineret af få grænseoverskridende personer. Men også hvordan det kan gennemsyre en organisation, og at vi alle sammen har et ansvar for, hvordan vi taler om hinanden. Og måske vigtigst af alt, at der er generationsforskelle. Og når Janni Pedersen fortæller sin historie for sin datters skyld, så gør hun det for en hel generation af kvinder.
 • Mændene er ikke navngivet i dokumentaren med undtagelse af Jes Dorph, der selv tidligere offentligt har talt om beskyldningerne imod ham. Alle chefer mellem 2000 og 2020 er blevet forelagt kritikken af den kultur, der har været på arbejdspladsen. Ingen har ønsket at sige noget pånær Per Mikael Jensen. Han kan godt genkende beskrivelsen af kulturen som meget fokuseret på køn og flirt, og han påtalte det angiveligt på personalemøder. TV2s nuværende ledelse har også undskyldt for det ledelsessvigt, der var været. Dokumentaren kan ses på tjenesten Discovery + (Berlingske).
Foto: Leonhard Foeger/Reuters/Ritzau Scanpix

Direktørsvindel

 • I marts 2020 modtog chefen for virksomheden LumaSense Technologies en henvendelse fra to personer. Den ene var den øverste direktør for den koncern, der på det tidspunkt ejede LumaSense Technologies. Den anden var en partner i en rådgivningsorganisation. De bad chefen om at overføre penge. Og det gjorde han. 14 millioner kroner blev overført til en konto i Hongkong. Siden har pengene ikke været mulige at få tilbage. Og politiet har også henlagt sagen uden resultat (Berlingske).
 • Den her slags svindel bliver kaldet CEO-fraud – altså direktørsvindel. Og ifølge Politiets Landsdækkende Center for It-relateret Økonomisk Kriminalitet, så er det her en ny men udbredt form for svindel. Faktisk på et niveau, så de sendte en advarsel ud til landets virksomheder om den her type direktørsvindel tidligere i år.
 • Spørgsmålet er, om det her bare er toppen af isbjerget. I oktober skrev vi her på Zetland historien om, at en afdelingsleder i en virksomhed i De Forenede Arabiske Emirater var blevet ringet op. Det var direktøren for selvsamme virksomhed, der bad om at få overført penge, fordi de var ved at opkøbe en anden virksomhed. Afdelingslederen overførte 224 millioner danske kroner. Men det var også et svindelnummer – ikke helt som i Ballerup – men et svindelnummer lavet på deepfake stemmeføring. Rimelig vildt. Og måske er de her typer svindelnumre en påmindelse om de farer, der gemmer sig fra svindlere. Jeg kender ikke svaret på, hvordan vi undgår de her typer svindelnumre, men hvis ikke vi taler om det, lærer vi formentlig ikke af det (Zetland).

Det skal du også vide

Det er tid til en ny pandemitraktat. Sådan lød det i går mandag fra chefen for verdenssundhedsorganisationen WHO. Det viser verdens reaktion på, at Sydafrika ærligt og tidligt slog alarm over den nye coronavariant, Omikron. For siden har dele af verden indført rejserestriktioner til og fra den sydafrikanske region, og det er ikke fair, mener Sydafrikas præsident, Cyril Ramaphosa. Og verdens reaktion overfor Sydafrika samt den (meget) skæve fordeling af vacciner rundt i verden understreger ifølge WHO, hvorfor det er vigtigt for verden at indgå en ny aftale for pandemier (Politico).

Ukrainsk minister er bange for en russisk invasion. I dag tirsdag er der NATO-møde. Og i den forbindelse har Ukraines udenrigsminister Dmytro Kuleba råbt op. Han mener, at Rusland har udstationeret 115.000 soldater ved den ukrainske grænse. I værste fald vil Rusland ved brug af magt forsøge at flytte grænserne i Europa”, som udenrigsministeren siger. Men det er ikke nyt i sig selv, at der er spændinger ved den russisk-ukrainske grænse. I 2014 annekterede Rusland halvøen Krim, der siden 1950′erne ellers officielt havde været ukrainsk. Derfor er spørgsmålet, om de russiske soldater – der er på en russiske side af grænsen – er en eskalering, eller om det er status quo (Ritzau).Fie Dandanell

Med venlig hilsen

Fie Dandanell

Vært på Morgenoverblikket