Send en tanke til Zetlands medlemmer

De har betalt for, at vi kunne lave denne artikel. Uafhængig journalistik er ikke gratis.

Helikopter

Mandag 19. juli 2021

Kæmpe datalæk afslører, at et israelsk firma har solgt et uhyggeligt overvågningsvåben til slyngelstater

Og hvordan det er brugt til at overvåge journalister, menneskerettighedsaktiviter og politiske modstandere. I dagens Helikopter får du de vigtigste detaljer i den historie, som Edward Snowden betegner som årets vigtigste. The Pegasus Project.

Sådan synes vi, nyhederne skal lyde. 15 minutter om dagen – 5 dage om ugen. Lyt med her eller i Zetland-appen, hvis du er medlem.

Ugens første helikopter er klar til dig her.

Dagens citat

“Gulerodskage!”

Cykelrytter Jonas Vingegaard har vundet andenpladsen ved Tour de France. Hans svigermor, Rosa Kildahl, er pavestolt. Hun har fulgt ham helt til Paris sammen med sin datter, og hver gang han er drønet forbi, har hun givet sig til kende ved at råbe hans yndlingskage.


Dagens store historie

Foto: Chris Delmas/AFP/Ritzau Scanpix

The Pegasus Project

  • Et israelsk firma ved navn NSO Group har udviklet et avanceret program kaldet Pegasus, der kan inficere mobiltelefoner og skabe en totalovervågning en af person, der ikke aner, hvad der foregår. Nå ja, og så har firmaet solgt det her program til en række autoritære regimer (The Guardian).
  • Det er egentlig meningen, at Pegasus kun skal bruges imod kriminelle og terrorister, men det ser ud som om, at de i stedet har brugt det til at overvåge journalister, redaktører, direktører, akademikere, NGO-medarbejdere, embedsmænd, ministre og sågar præsidenter. Vi kender ikke alle navne endnu, men medierne skriver, at de vil blive afsløret de næste dage.
  • Det er 17 store medier, der er gået sammen om at afdække det, de kalder The Pegasus Project. Medierne baserer deres historier på et læk på mere end 50.000 telefonnumre, som Amnesty International har fået fingre i og analyseret (Amnesty International).
  • Listen består af mere end 50.000 telefonnumre, som er eller har været mål for Pegasus siden 2016. Og på den liste finder man ikke kun kriminelle og terrorister, men også tusindvis af mennesker, som ikke har gjort andet end at være kritiske overfor nogle af verdens mest undertrykkende regimer. For eksempel ser man, at journalister er kommet på listen, umiddelbart efter at de har henvendt sig til en regering for at få en kommentar til en kritisk historie.
  • NSO Group afviser at have gjort noget galt og siger, at man for at bruge Pegasus skal skrive under på kun at bruge programmet imod netop kriminelle og terrorister (The Washington Post).
  • I dagens Helikopter får du hele historien (Zetlands Nyhedspodcast).

Det skal du også vide

Sygeplejerskerne udvider strejken igen. Dansk Sygeplejeråd har mandag annonceret, at sygeplejerskernes strejke vil blive udvidet endnu en gang. Fra natten til den 17. august vil 225 flere sygeplejersker derfor blive udtaget til strejke. Omkring 5000 sygeplejersker har allerede nedlagt arbejdet i en konflikt, der nu har varet siden midten af juni. Med den nye udvidelse ønsker sygeplejerskerne at "motivere arbejdsgiverne til at komme til forhandlingsbordet og at få politikerne på Christiansborg til at levere de nødvendige rammer", siger formand Grethe Christensen (TV2).

Oprydningsarbejdet er i gang i Tyskland efter oversvømmelserne. Også det politiske oprydningsarbejde, for flere tyskere stiller nu spørgsmålet: Hvorfor blev vi ikke advaret om det ekstreme vejr? Det viser sig, at Det Europæiske Oversvømmelsesagentur (EFAS) rent faktisk sendte en advarsel om oversvømmelser i det vestlige Tyskland - men alligevel kom den advarsel ikke frem til de mange tusinder mennesker, der nu har mistet deres hjem. 190 mennesker er mandag bekræftet omkommet (DR).

Illustration: Rasmus Meisler for Zetland

Dagens Zetland-historier

Hvordan kan vi forsvare ikke at donere mere til velgørenhed, når vi har så mange penge? Vores liv er lutter spild, skriver Rutger Bregman. For hvis du af og til smider mad væk, køber vand på flaske, drikker to go kaffe eller anskaffer dig tøj, du sjældent går med, så er du – relativt set – stinkende rig. Det er historien om etik, moral, behov – og om bevægelsen og tankegangen ‘effektiv altruisme’, der sætter tanker igang om, hvordan man bruger sine penge.


Merian Garde Gräs

Så er vi igang med en uge mere. Jeg kan mærke, at den bliver god. Vi ses i morgen!

Med venlig hilsen

Merian Garde Gräs

Helikopter-vært