Helikopter_

Tirsdag 6. november 2018

Hej


Her er dagens nyhedsoverblik fra Zetland. Det handler mest om utrygge mennesker.

Det amerikanske midtvejsvalg kan skabe store ringe i vandet. Også til Danmark

I dagens nyhedspodcast kigger vært Mads Olrik på, hvad der er på spil ved det amerikanske midtvejsvalg – og hvad det betyder for os.

13 min

Dagens citat

“Vi har brug for et stærkere Europa, der kan forsvare sig selv mod Rusland, Kina, endda USA”

Det sagde Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, i et interview. Macron drømmer om at skabe en EU-hær.

Dagens store historier

Foto: Jonas Pryner Andersen for Zetland

Valg i USA

  • Amerikanerne skal stemme om, hvem der skal besætte pladserne i Kongressen. Og der er store ting på spil.

  • Demokraterne har gode muligheder for at overtage magten i ét af Kongressens to kamre, Repræsentanternes Hus. Det kan for eksempel betyde, at Demokraterne kan sætte flere undersøgelser af præsidenten i gang, måske endda en rigsretssag (The New York Times).

  • Republikanerne står dog til at bevare flertallet i Kongressens andet kammer, Senatet, og kan derfor beskytte præsidenten mod for eksempel at blive afsat (National Review).

  • Det største problem for præsident Trump er derfor, at Demokraterne potentielt får magten til at sætte en stopper for meget af hans politik (CNN).

  • ... Og effekten af det kan have konsekvenser over hele kloden. I sine snart to år på posten har Trump skubbet til flere etablerede normer på verdensscenen. Spørgsmålet er, om han stadig kan gøre det, hvis han mister magt på hjemmefronten (Zetlands nyhedspodcast).

Foto: Ritzau Scanpix

Finansloven

Regeringen er i gang med at forsøge at få en finanslov på plads for næste år. Forhandlingerne er i gang med Dansk Folkeparti, og det går nogenlunde sådan her:

Erhvervsskolerne får lidt penge igen. Skolerne har i mange år ligget under for det samme sparekrav som resten af den offentlige sektor, nemlig to procent om året. Det er nu afskaffet. Kritikken er, at regeringen blot giver penge, som de havde taget på forhånd, tilbage til skolerne, og at dette ikke tæller som en reel styrkelse (TV 2).

Næste punkt på dagsordenen: ældre. Dansk Folkeparti vil basalt set gøre det nemmere for ældre at tjene penge ved siden af folkepensionen. Planen er, at det især skal hjælpe de pensionister, der får færrest penge udbetalt (Altinget).

... Og det store problem er der stadig. Og det er næsten det samme problem, som var en stor hindring for finanslovsforhandlingerne sidste år: Dansk Folkeparti kræver som en del af forhandlingerne, at regeringen skal gå med til et “paradigmeskift” i udlændingepolitikken. Det handler om, at Danmark skal skifte fokus fra at integrere flygtninge til at sende dem hjem (Politiken).

Det skal du også vide

Danmark får lov til at jagte udbyttemilliarder i USA. En amerikansk domstol har sagt ja til, at Skattestyrelsen kan fortsætte med sine retssager mod flere små amerikanske pensionskasser, der hev udbytteskat ud af statskassen. Sagerne handler om over fem milliarder kroner (DR).

Bestyrelsesformanden forlader Danske Bank. Ole Andersen trækker sig fra posten efter skandalen om hvidvaskede penge i bankens estiske afdeling. Karsten Dybvad, der indtil nu har været direktør i Dansk Industri, står til at efterfølge ham (Finans).

Danskerne må ikke få større indsigt i det offentlige. Selv om alle partier går ind for at ændre offentlighedsloven – der blandt andet afgør, hvad man må få aktindsigt i hos regering og myndigheder – kan de ikke blive enige om hvordan og hvor meget (DR).

Dagens Zetland-historier

Foto: Thomas Lekfeldt, Ritzau Scanpix

Bullshit. Der er for meget “omstillingsparathed” og for lidt klar tale og kommunikation på Danmarks arbejdspladser. Måske burde arbejdsmarkedet blive lidt mere ... autistisk. For vores alle sammens skyld.

Løgn. Præsident Trump har skruet op for sine løgne og usandheder op til dagens midtvejsvalg. Her er hvorfor.


I øvrigt: Mandagens Helikopter handlede om telelogning, og den affødte en lille diskussion på Twitter om, hvad der egentlig er op og ned i årsagen til, at teleselskaberne dropper store dele af deres logning. Læs tråden her.

Det var det. Vi er tilbage i morgen med en masse resultater.

Mads Olrik

Med venlig hilsen

Mads Olrik

Helikopter-vært

Bidrag fra Zetlands medlemmer

Ved du, hvorfor Zetland findes?

Vi følger otte enkle principper, der hjælper med at skabe plads til fordybelse og omtanke i en verden, der mangler præcis dét.

– Lea Korsgaard, medstifter og chefredaktør

I dag læser vores medlemmer: