Hvordan en absurd YouTube-fejde hænger sammen med terrorangrebet i New Zealand. ‘Frederik forklarer internettet’ afsnit to

KAMPI dette afsnit forklarer jeg Lea, hvorfor der er udbrudt kulturkamp på YouTube mellem øst og vest. Illustration: Kasper Løftgaard for Zetland

Velkommen til Zetlands podcast, Frederik forklarer internettet. Dette er andet afsnit (hvis du ikke har hørt første afsnit, kan du finde det her).

Konceptet er stadig ganske enkelt: Jeg, Zetlands teknologiskribent og internetkyndige person, har omkring 30 minutter til at forklare Lea Korsgaard, Zetlands chefredaktør og knap så internetkyndige person, hvad et aktuelt tweet/meme/billede på Instagram/Facebook-opslag/hashtag/viralt fænomen går ud på.

I dette afsnit forklarer jeg Lea, hvorfor der er udbrudt kulturkamp på YouTube, en kamp mellem en 29-årig svensk youtuber og et indisk mediekonglomerat. Det handler – helt grundlæggende – om, at internettet er under forandring.

Vestens dominans over internettets populære platform er i opbrud. Millioner af mennesker i lande som Nigeria, Myanmar og Indien kommer i disse år på internettet – og det går drønstærkt. Alene i Indien er over 500 millioner mennesker kommet online (i afsnittet siger jeg et andet, meget lavere tal, det er en pinlig svipser), og indiske teenagere vil ikke nødvendigvis se de samme YouTube-videoer som danske teenagere. Det skaber gnidninger.

Jeg forklarer også Lea, hvordan den 28-årige australske højreekstreme terrorist, der skød og dræbte 50 mennesker i Christchurch, New Zealand, benyttede sig af gnidningerne på YouTube til at få hele verdens opmærksomhed. Den australske terrorist udnyttede sit kendskab til internettets dynamikker og fik sin terror til at gå viralt på sociale medier. Det er ganske grufuldt og derfor også ekstra vigtigt at få forklaret ordentligt. Det forsøger vi i dette afsnit.

Har du en idé til, hvad jeg skal forklare Lea i næste afsnit, så send en mail på frederik@zetland.dk, eller skriv til mig på Facebook, Twitter eller Instagram. Det gør nogle af jer allerede, og kæmpe tak til jer.

Herunder er de videoer, Lea og jeg taler om i denne uges afsnit – så har du ikke hørt podcasten endnu, vil jeg anbefale, du venter. Ellers: spoiler alert.

Her er de første fem sekunder af videoen, terroristen i New Zealand livestreamede til sin Facebook-profil (videoen blev det første døgn spredt på sociale medier i mindst en million kopier, blandt andet på YouTube, som jeg kunne dokumentere her).

Du kan møde den svenske youtuber Pewdiepie i sin video her. Det er videoer som denne, 91 millioner børn og unge verden over abonnerer på.

Du skal også møde T-Series. Med 700 millioner visninger er musikvideoen her den mest afspillede på verdens største YouTube-kanal.

Det var denne amerikanske youtuber MrBeast, der bliver fulgt af 16 millioner mennesker, som livestreamede sig selv sige Pewdiepie” 100.000 gange. Her har jeg spolet knap seks timer frem.

Hvis du også vil se, hvad vedkommende, der hackede 50.000 printere, printede ud på A4-ark verden over, så klik her.

Fans af den indiske YouTube-kanal T-Series svarede igen. Blandt andet med dette diss-track fra youtuberen Carryminati, der bliver fulgt af 6,3 millioner. Han rapper blandt andet: I er en hel verden, der har rottet jer sammen mod én nation.” I et interview til Financial Times har den indiske youtuber forklaret, at han lavede videoen for at fortælle dem med blå øjne og blond hår”, at en dag vil Indien rule the world.

Jeg fik det ikke klemt med ind i dette afsnit, men Pewdiepie har også produceret et diss-track mod T-Series. Det kan du høre herunder. Forklaringen bag titlen Bitch Lasagna kan du læse, hvis du klikker her.

Nå, så kom det akavede øjeblik

Det er nu, vi bare siger det direkte: Bliv medlem, hvis du sætter pris på viden og nuancer.

Bliv medlem