Kulturtip_

Om døden må man tale: Bøger, film og medier sætter ord på det sværeste

Døden er den del af livet, der er sværest at finde ord for. Men lige nu er det, som om kultursfæren har taget en kollektiv beslutning om at ruske os ud af komfortzonen og få os til at forholde os til død og sorg. Dyk ned i den nye samtale om døden her.

1. Bøgerne

Både i skønlitteratur og fagbøger taler bogaktuelle forfattere højt og direkte om døden. For eksempel:

Naja Marie Aidt: Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage – Carls bog
For to år siden mistede forfatteren Naja Marie Aidt sin næstældste søn. Sorgen lammede hende, og hun oplevede, at ingen kunne sætte ord på dødens kaos – hverken andre eller hun selv. De eneste sætninger, der gav mening, fandt hun i skønlitteraturen. Hjulpet på vej af Mallarmé og Inger Christensen kom hendes eget sprog tilbage, og i sidste uge udgav hun en bog om sønnens død. For vi har, mener Aidt, behov for et sprog om døden, selv om det ikke slår til.

Maria Gerhardt: Transfervindue
Jeg har gjort det smart at være lesbisk, jeg har gjort det smart at være syg, måske kan jeg også gøre det lidt smart at dø,” sagde den 39-årige forfatter Maria Gerhardt til Politiken op til udgivelsen af hendes tredje bog, Transfervindue, en roman om livet som syg med udsigt til døden. Delvis sat i en fiktiv verden, hvor hele Nordsjælland er et luksuriøst hospice uden adgang for raske – og delvis bygget på Maria Gerhardts eget liv med terminal kræft. Bogen udkom 10. marts. Maria Gerhardt døde seks dage senere.

Lotte Blicher Mørk: På en måde skal vi dø
Lotte Blicher Mørk taler mere om døden end de fleste. Hun er hospitalspræst på Rigshospitalet, og hun har daglig samtaler med både døende og pårørende. I denne bog, der udkom i efteråret 2016, fortæller hun om disse møder og om, hvordan vores magtesløshed over for lidelse og død gør os fuldkommen paniske, fordi vi har lært, at vi skal handle os ud af alle problemer.

2.Filmene

Filmmediet er som regel alt andet end bange for lidelse og død. Det er bare mildt sagt ikke altid, at døden på lærredet er skildret med en alvor og kompleksitet, der matcher virkeligheden. Men to store nye Hollywood-film gør faktisk forsøget:

Manchester by the Sea
Casey Affleck fik en Oscar for sin hovedrolle i denne alt andet end lette historie om en mand, der både har døden i sin fortid og i sin nutid. Budskabet er, at sorgen over at miste ikke er et sår, tiden nødvendigvis kan læge. Og at døden også kan dræbe livet i dem, der stadig er levende. Lidt lys er der, men vi er langt fra Hollywoods happy endings.

Jackie
Den biografiske førstedame-film om Jackie Kennedy overraskede alle ved ikke at være en glamour-fest, men derimod et alvorligt og nuanceret portræt af Jackie Kennedy i dagene efter drabet på hendes mand, JFK. En interessant fortælling om, hvordan én kvinde forsøgte at tackle og orkestrere en hel nations sorg – midt i sin egen.

… og så er der dette danske bud:

I dine hænder
Instruktør Samanou Acheche Sahlstrøm debuterede i 2016 i de danske biografer med dette kærlighedsdrama med aktiv dødshjælp som omdrejningspunkt. En roadmovie om en frihedssøgende sygeplejerske og en dødssyg patient, der vil til Schweiz for at begå assisteret selvmord. Holdet bag filmen tæller blandt andet Lars Von Trier som kreativ producer.

3. Debatten

På avisernes kultur- og debatsider er det tydeligt, at et voksende antal stemmer ønsker mere åbenhed om død og sorg i den offentlige samtale. Her et udpluk af de mest tankevækkende aktuelle indlæg i debatten:

Jeg kunne fortælle dig en del om at miste, men hvad har du egentlig lyst til at vide om tab og sorg?”
Klumme af Amalie Langballe, Information.

Journaliststuderende Amalie Langballe skriver knugende hårdt og trist om sorgen over hendes mors død og om, hvor lidt trøst der er at hente i folks velmenende skulderklap.

Det er sygt, at vi lader, som om de døde ikke er her”
Interview med Esben Kjær, Politiken.

Journalist, forfatter og foredragsholder Esben Kjær, der har mistet sin syvårige søn til kræft, mener, at vores manglende evne til at tackle døden hænger tæt sammen med den moderne danske velfærdsstat. Hvorfor uddyber han i dette debatinterview.

Er døden det største tabu?”
Artikelserie i Berlingske Tidende

I denne artikelserie fra efteråret 2016 undersøger Berlingske Tidende en række forskellige aspekter af det danske samfunds dødsangst, herunder debatten om aktiv dødshjælp, og bringer avisens læseres personlige beretninger om død og tab.

NB. Dele af serien er bag betalingsmur.