Send en tanke til Zetlands medlemmer

De har betalt for, at vi kunne lave denne artikel. Uafhængig journalistik er ikke gratis.

Helikopter

Fredag 5. november 2021

I Stockholm er de begyndt at lukke fødestuer ned. Et skandinavisk jordemoderoprør er i gang

I både Sverige og Norge siger jordemødrene op i hobetal. Herhjemme nægter de at blive fastansat. Der er et oprør i gang på de skandinaviske fødestuer. Hvordan endte vi lige her? Astrid Elkjær Sørensen, ph.d. i historie, er i dagens Helikopter.

Sådan synes vi, nyhederne skal lyde. 15 minutter om dagen – 5 dage om ugen. Lyt med her eller i Zetland-appen, hvis du er medlem.

Her er ugens sidste Helikopter. Den handler om jordemødrenes protester.

Dagens nye ord

“Hurtigkneppersko”

En “iøjnefaldende og ofte dyr herresko af læder, slangeskind el.lign., især med antydning af, at bæreren er en pralhals eller charlatan”. Sådan lyder definitionen på et af de 214 nye ord, som netop er blevet tilføjet til Den Danske Ordbog (ordnet.dk).


Dagens store historie

Foto: Christian Lindgren, Ritzau Scanpix

Et skandinavisk jordemoderoprør er i gang

  • Den seneste uge er der udbrudt et regulært jordemoderoprør i Stockholm: Over 46 jordemødre har afleveret deres opsigelser på fødegangen på Danderyds Sygehus, og på Södersjukhuset har alle fire chefer på fødegangen også sagt op (Dagens Nyheter).
  • Det er sket i protest mod pressede arbejdsforhold, lav løn og mangel på hænder. En kritik, de fleste danskere nok godt kan genkende. For det er nøjagtigt de samme protester, vi i årevis har set udspille sig i Danmark, og som senest har ført til, at nyuddannede jordemødre herhjemme er begyndt at takke nej til fastansættelser (Zetland).
  • Også i Norge er der store problemer: En decideret masseflugt fra jordemoderfaget betyder, at der lige nu mangler over 1.000 jordemødre ude i kommunerne og mindst 250 på hospitalernes fødegange (NRK).
  • De skandinaviske lande står dermed lige nu i den samme krise. En rekrutteringskrise, siger Astrid Elkjær Sørensen, ph.d. i historie og forsker i kønsligestilling på arbejdsmarkedet. Men spørgsmålet er, hvordan krisen egentlig begyndte i de tre velfærdsstater (Helikopter).

Det skal du også vide

Kun få børn er blevet vaccineret imod influenza. Kun cirka 14 procent i aldersgruppen to til seks år har fået to pift i næsen med influenzavaccinen, som myndighederne tilbyder gratis til små børn for at undgå yderligere pres på sundhedsvæsenet her i den kolde tid. Siden midten af oktober har det været muligt at få vaccineret sit barn, og nu opfordrer både Sundhedsstyrelsen og børnelægerne forældre til at komme ud af klappen. “Det er en sikker vaccine, og den beskytter godt mod influenza. Så den kan man roligt tage imod,” siger formanden for børnelægerne, Klaus Johansen (DR).

Pfizers coronapille ser ud til at være effektiv. Ifølge medicinalfirmaets egne testforsøg har pillerne vist sig at kunne minimere risikoen for indlæggelser og dødsfald blandt de særligt sårbare voksne, der ellers risikerer alvorlige sygdomsforløb på grund af corona. Torsdag godkendte den britiske lægemiddelstyrelse en lignende coronapille fra firmaet Merck. Netop Merck har tidligere bebudet, at firmaet vil gøre det muligt for medicinalfirmaer i Afrika og Asien at købe opskriften på pillerne, så de kan producere og sælge dem billigt. Derfor er der store forhåbninger om, at de her coronapiller kan gøre en forskel i de lande, hvor virusset virkelig bider (BBC).

Det russiske krigsskib i Skagen kan have været et hack. Siden mandag har et russisk forskningsskib været tilbageholdt i Skagen Havn, og torsdag aften kunne man så på trackinghjemmesiden MarineTraffic se et andet skib sejle op ved siden af det. Det optrådte på hjemmesiden som et russisk krigsskib, men Forsvaret afviste, at det skulle være tilfældet. Der lå slet ikke noget skib der, lød det – også selv om TV2 Nords reporter påstod at kunne se et skib med det blotte øje. Nu er mysteriet måske kommet nærmere en opklaring, for det seneste års tid er der nemlig begyndt at dukke digitale spøgelsesskibe op flere steder i verden. Der er tale om fænomenet AIS spoofing, hvor hackere placerer krigsskibe på trackinghjemmesider. I marts blev ni svenske krigsskibe for eksempel hacket. Vi ved ikke, om det er det, der er på spil i Skagen. Men det er et godt bud (Wired).

Illustration: Alex William for Zetland

Dagens Zetland-historier

Når hjerner svinger i takt. Forskning tyder på, at hjerner kan svinge i takt, når piloter, musikere eller kortspillere samarbejder. Eller når vi kigger spædbørn i øjnene. Det er interessant, fordi det udfordrer vores idé om, hvad bevidsthed er.

Når topfolk forhandler. Klimatopmødets første vigtige del er overstået, og her kan du få et overblik over tre gode nyheder indtil videre – og en enkelt dårlig.


Thomas Aagaard

Jeg fik lov til at vikariere for Merian i dag. På mandag er jeg tilbage med dit morgenoverblik.
Rigtig god weekend!

Med venlig hilsen

Thomas Aagaard

Helikopter-vært