Send en tanke til Zetlands medlemmer

De har betalt for, at vi kunne lave denne artikel. Uafhængig journalistik er ikke gratis.

Helikopter

Fredag 20. marts 2020

Corona-virussen har startet en arbejdsrevolution i Danmark. Her er, hvad internetdataen siger om vores nye vaner

Hundredetusindevis af danskere sidder pludselig og arbejder hjemmefra. Det har gjort internettet til en endnu mere central del af vores samfund. I dag kigger vi på, hvordan vores arbejdsliv har ændret sig på rekordtid. Og om kablerne kan holde til det. Gæst: Torben Rune, internetkabel-guru.

Sådan synes vi, nyhederne skal lyde. 15 minutter om dagen – 5 dage om ugen. Lyt med her eller i Zetland-appen, hvis du er medlem.

Her er morgenens nyhedsoverblik fra Zetland. Det bliver wired.

Dagens citat

"Desværre, jeg er for deprimeret til at give interviews"

Sådan lød svaret fra stjernefilosoffen Slavoj Žižek, da Zetlands Oscar Rothstein digitalt-prikkede ham på skulderen for at spørge om hans tanker om corona-krisen. Kender følelsen.


Dagens store historier

Foto: Boris Horvat / Scanpix

Ned i kablerne

  • Danmark og flere europæiske lande har lukket store dele af økonomien ned og sendt folk hjem for at arbejde. Det har allerede nu fundamentalt ændret vores arbejds- og internetvaner.

  • Under normale forhold begynder den danske nettrafik først sådan rigtig klokken 8, når folk møder på arbejde. Så stiger den jævnt frem mod frokost, hvor folk måske svarer på mails og den slags, og falder derefter allerede efter klokken 12. Ved 18.30-tiden stiger den igen.

  • ... Men vi lever ikke i normale tider. I de her dage stiger nettrafikken kraftigt klokken 7.30, bliver oppe i niveau hele dagen og klinger først af efter klokken 22.Vi er hele tiden på i de her dage (Ingeniøren/$).

  • Internettet er mere eller mindre designet til det her. Især de danske kabler er blandt verdens bedste og kan tage langt mere trafik, end der er brug for (Zetland).

  • ... Men EU-kommissionen er nervøs for, om det samme gælder for resten af Europa. Derfor har den aftalt med Netflix, at serier og film de næste 30 dage bliver streamet i 25 procent dårligere opløsning. Det giver plads i kablerne til andet og mere samfundsvigtig trafik (BBC).

  • I dagens lydudgave af helikopteren dykker vi ned i de kabler, der får vores økonomi til at hænge sammen i de her dage. Og kigger på, hvordan det at holde et videomøde svarer til at tage metroen i Tokyo og Los Angeles på samme tid. Mærkeligt, men sandt! (Zetlands nyhedspodcast).

Foto: Flavio Lo Scalzo/Reuters/Ritzau Scanpix

Hvad tallene fortæller

  • Der begynder at komme en god bunke undersøgelser af, hvordan corona-virussen rent faktisk rammer, og hvem det i særlig grad går ud over. Her er, hvad vi cirka ved på nuværende tidspunkt.

  • Den er mest farlig de ældre. Det vidste du nok godt, men der er et men: I for eksempel USA er 40 procent af dem, der må på hospitalet for at få behandling, mellem 20 og 50 år (New York Times).

  • Tal fra Italien peger så på, at uanset hvor gammel man er, så er det især – kun, nærmest – de i forvejen svækkede, der ryger på hospitalet. 99 procent af de italienere, der har mistet livet til corona, havde en eller flere underliggende sygdomme, inden de fik CORVID-19 (Berlingske).

  • I Danmark er der lige nu 153 patienter indlagt på grund af corona-virussen, 30 af dem på intensiv. Den yngste på intenvis er 47 år (Politiken).

  • Apropos Italien: Torsdag blev landet det land med det største dødstal i verden. 3.405 italienere er døde som følge af sygdommen (CNN).

  • Imens har Kina rapporteret om den første dag med nul nye tilfælde. Kina er dog tidligere blevet beskyldt for at sminke sine tal. Og vi mangler stadig at se, om Kina bliver ramt af en anden bølge (Jyllands-Posten).

Foto: Mathilde Bech for Zetland

Dagens Zetland-historier

Fremtiden I Randers har en svinebonde opfundet noget, der kan mindske hele hans branches store påvirkning af klimaforandringerne. Men han har samtidig opdaget, hvor svært det er at ændre tingene på den store scene.

Fortiden. I disse karantænetider dukker der spørgsmål op, som man ikke havde regnet med. Her er ét: findes der et dansk ord, der har ændret sig så lidt, at du ville kunne rejse 5.000 år tilbage i tiden, sige det til de daværende beboere her til lands og så ville de faktisk kunne forstå dig? Ja, skriver Frederik Kulager i dagens corona-frikvarter

Kærligheden. I vores digitale forsamlingshus for Zetlands medlemmer er spørgsmålet i dag: Hvad gør man lige nu, hvis man er single, låst inde derhjemme, og virkelig, virkelig har brug for et kram? Sara Alfort gik på jagt efter svaret.


Mads Olrik

Således dagens første udgave af Zetland Helikopter. Når klokken slår 16, er der et nyt nyhedsoverblik og podcast klar til dig. Vi høres ved.

Med venlig hilsen

Mads Olrik

Helikopter-vært