Send en tanke til Zetlands medlemmer

Artiklen her er ikke gratis, men du kan læse eller lytte, fordi Jacob Nyborg Nielsen er medlem af Zetland og har delt den med dig.

Morgenoverblik

Torsdag 10. november 2022

Den var kendt som stabiliteten selv. Nu er en af de største kryptobørser kollapset


Vores medlemmer foretrækker at lytte


Hej

I dag skal du høre om en kollapset kryptobørs og en falden færøsk regering.

Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix

Kryptobørsen FTX er kollapset

De seneste dage er der udspillet sig et drama i kryptoverdenen. En af verdens største handelsplatforme for kryptovaluta, FTX, er nemlig faldet helt sammen.

Okay, for at forstå, hvor stort det her er, skal du kende to handelsplatforme. Der er Binance. Og så er der FTX. Tilsammen står de for mere end halvdelen af hele verdens handel med kryptovalutaer. Binance er den største af de to, men er også kendt for at være lidt mere … tvivlsom – de har blandt andet været forbudt i flere lande, fordi de har opereret uden licenser. FTX var – ja nærmest indtil i forgårs – kendt som stabiliteten selv. Mens resten af kryptomarkedet var i store problemer tidligere på året, så klarede FTX skærene og hjalp faktisk andre kryptovirksomheder. FTX var et veletableret navn i USA, og dets 30-årige direktør var også kendt som en lidt nørdet og lovlydig chef, der donerede store dele af sin formue væk. Altså langt fra den stereotype crypto bro (The New York Times).

Men hvad er der så sket? Helt kort, så opstod der tvivl om FTX stabilitet, da det kom frem, at direktørens anden virksomhed, som var en hedgefond, havde en stor beholdning af FTX såkaldte tokens – altså FTX egen valuta. Det så altså ud, som om hedgefonden prøvede at sikre værdien af FTX tokens (Coindesk).

Det skabte så et gammeldags bankstormløb, hvor først chefen for Binance – den anden store kryptobørs – og siden en masse andre mennesker valgte at trække penge ud af FTX. På tre døgn blev der hævet seks milliarder dollars (Reuters).

Det skabte store likviditetsproblemer i FTX, som prøvede at samle penge sammen for at betale alle dem, der ville have penge ud af platformen. Og så kommer der to plottvist lige efter hinanden. I tirsdags kom det nemlig frem, at Binance ville købe FTX. Meeen. I går sagde de så nej tak’ alligevel. FTX problemer er ifølge Binance for store til, at de kunne hjælpe(The Wall Street Journal).

Det her er stort, som i kæmpestort. The Economist skriver, at vi indtil nu mest har set nedsmeltninger af dårligt designede valutaer og platforme, der lavede risikable lån. Men FTX var det, man i USA kalder en blue chip-virksomhed. Én af dem, man kunne stole på. Og når selv den del af kryptoverdenen kollapser, så rejser det spørgsmålet om, hvor pålideligt et system det er (Economist).

Det skal du også vide

Rusland trækker tropper ud af Kherson. Det var i hvert fald den officielle melding, der kom ud i går. Ifølge Reuters har forsvarsminister Sergej Sjojgu beordret en tilbagetrækning. Det store spørgsmål er så, om det faktisk er rigtigt. Ukrainerne siger, at de vil se det, før de tror det, mens Natos generalsekretær kalder det opmuntrende. Og jeg tror godt, du kan regne med at høre mere om det her i dagens Helikopter (TV 2).

Der skal være valg på Færøerne. Den lokale regering har nemlig mistet sin støtte i Lagtinget. Det hele startede med, at ministeren Jenis av Rana fra det kristelige parti Miðflokkurin blev fyret, fordi han ikke ville gennemføre en lov, der gav homoseksuelle flere rettigheder. Hans parti har så valgt at trække støtten til regeringen, og derfor kommer der nu et valg (DR).

Tyskland har blokeret salg af to virksomheder til kinesere. I sidste uge var kansler Olaf Scholz på besøg i Kina, og i den forbindelse var der meget snak om de tætte økonomiske bånd mellem landene. Scholz sagde i den forbindelse, at man skulle arbejde på, at Tyskland ikke blev ensidigt afhængig af Kina. Og nu har vi så et konkret tegn på, at tyskerne ikke bare altid føjer kineserne. I går blokerede regeringen nemlig salget af en virksomhed, der producerer computerchips og annoncerede samtidig, at de også havde sat en stopper for salget af en anden virksomhed, der producerer kritisk infrastruktur (The New York Times).

Og her til sidst vil jeg gerne gøre lidt reklame for vores næste Zetland Live-show, som vi netop har sat billetter til salg til. Det er den 26. januar på Store VEGA i København, og det bliver pissefedt. Køb billetter her.Simon Bækgaard

Med venlig hilsen

Simon Bækgaard

Vært på Morgenoverblikket