Send en tanke til Zetlands medlemmer

De har betalt for, at vi kunne lave denne artikel. Uafhængig journalistik er ikke gratis.

Helikopter

Tirsdag 28. juni 2022

Nu ved vi, hvad FE-chefen er sigtet for i den store spionskandale. Og øh … var det bare det?

Det virker lidt tyndt. Sådan lyder reaktionen fra flere juridiske eksperter, efter at Berlingske har kunne afsløre, hvad FE-chef Lars Findsen rent faktisk sigtet for. I dagens Helikopter dykker vi ned i de ni forhold – og nogle malplacerede, intime detaljer – sammen med journalist Louise Dalsgaard.

Sådan synes vi, nyhederne skal lyde. 15 minutter om dagen – 5 dage om ugen. Lyt med her eller i Zetland-appen, hvis du er medlem.

Dagens Helikopter handler om alt andet end brune kuverter med statshemmeligheder.

Dagens store historie

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Dobbeltlukkede døre

I dag skal vi tale om Lars Findsen-sagen. En sag så hemmelig, at vi længe ikke har vidst, hvad den tidligere så magtfulde efterretningschef overhovedet var sigtet for. Der er blevet spekuleret i, om han har videregivet hemmelige oplysninger om rigets sikkerhed til fremmede magter? Til Kina? Måske til Rusland?
Men nu ved vi endelig noget. Berlingskes journalister har nemlig fundet ud af, hvad de ni forhold i sigtelsen mod Findsen mere konkret går ud på. Og analysen fra de juridiske eksperter lyder sådan lidt i retningen af … var det virkelig bare det?
Samtidig har vi også fået indsigt i en anden og mere mystisk del af sagen – nemlig den, at myndighederne under briefinger om sagen af en række politikere på Christiansborg valgte at præsentere dem for intime oplysninger om Lars Findsen. Så hvad handler det lige om? Journalist Louise Dalsgaard har fulgt sagen tæt – hør hende gå en vanskelig balancegang mellem det, hun ved, og det, hun må fortælle til mig i dagens Helikopter.

Det skal du også vide

Hoteller og restauranter mangler stadig folk. Den gode nyhed her er, at der er meget få arbejdsløse for tiden. Den dårlige er, at hoteller og restauranter nogle gange må holde lukket, fordi de ikke kan skaffe personale. Og det her problem eksisterer altså, selv om rekordmange har skrevet under på en ansættelseskontrakt i hotel- og restaurationsbranchen. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der i april blev skabt 2.300 nye job i branchen. Men det er desværre bare ikke nok til at mætte efterspørgslen efter arbejdskraft (DR).

Norge kan igen blive medejer af SAS. Det går rigtig skidt for SAS, som lige nu er ude i en kamp for overlevelse. Nu kommer den norske stat måske det kriseramte selskab til hjælp. Regeringen foreslår nemlig, at de kan omlægge hele eller dele af et lån til aktier. Lånet fik SAS, da selskabet skulle klare sig igennem coronakrisen. Både den danske og svenske stat har aktier i SAS, men det har Norge ikke haft siden 2018. Den norske regering afviser dog, at de vil skyde flere penge i selskabet. Det er i det hele taget dramatiske dage i SAS. Ved midnat i dag udløber en deadline for, hvornår piloternes overenskomst skal være underskrevet. Bliver parterne ikke enige, har piloterne varslet strejke med start i morgen, onsdag (DR).

Og så er det i dag, at Uffe Ellemann-Jensen bliver bisat. Det sker tirsdag eftermiddag i Holmens Kirke i København. Efterfølgende vil der være mindehøjtidelighed på Christiansborg. Nu ved jeg godt, at det ikke er fredag endnu, men jeg får sådan lyst til at opfordre alle, der endnu ikke har set TV2-programmet "Det sidste ord", til at gøre det. Det er en times intenst interview med Ellemann over for journalist Mikael Bertelsen. Det slutter på fineste vis, og har du hørt dagens Helikopter, ved du hvordan (TV2 Play).

Dagens Zetland-historier

Der røg retten til abort. De tre højesteretsdommere, som Trump udpegede, kan ende med at stå tilbage som eks-præsidentens mest betydningsfulde aftryk. I sidste uge var de nemlig med til at afskaffe den landsdækkende ret til fri abort for millioner af amerikanske kvinder. Trumps triumvirat, der nu udgør en tredjedel af højesteret, kan sidde i mange år endnu. Og spørgsmålet er, hvilken rettighed der står for fald næste gang.

Velkommen til 2050. Her reparerer virksomheder planeten i stedet for at ødelægge den. Laura Storm har arbejdet med bæredygtighed hele sit liv. I hendes grønne utopi er naturen blevet forbillede for erhvervslivet, og Thomas Hebsgaard har sat hende stævne for at spørge hende, hvordan hun forestiller sig, at naturen i fremtiden kan blive et forbillede for vores arbejdsliv.


Merian Garde Gräs

Det var alt fra mig i dag, rigtig god tirsdag!

Med venlig hilsen

Merian Garde Gräs

Helikopter-vært