Favoritlisten_

Tag med ned i dybet – og fire andre tankevækkende historier til weekenden

Hver uge anbefaler Zetlands redaktion journalistik, som har optaget os i den forgangne uge. Denne gang har skribenterne tænkt en del over lykken, og hvad der kan stå i vejen for den. Værsgo.

Video. En ukendt tusmørkeverden, der er vigtig for os alle

Min søn og jeg deler en fascination af dybhavet. Den her ukendte, sorte underverden, hvor mærkværdige væsener lever: sildekongen, goblinhajen, tudsefisken (kan lyse i mørke). Hvad jeg ikke vidste, var, at fisk i dybet hjælper til at holde kulstof ude af atmosfæren – og kan spille en vigtig rolle i kampen mod klimaforandringerne (og blive en kilde til bæredygtig mad). Mediet Quartz fortæller historien i videoen her, der tager os med ned i mørket og lader forskere forklare, hvorfor de uudforskede dybder er vigtige for os alle sammen. Og hvor lidt vi faktisk ved om den magiske tusmørkeverden. Som en af forskerne siger: We don’t know what we don’t know about the twilight zone.”

The Ocean’s Twilight Zone May be the Key to Feeding and Protecting Life on Earth’ – Quartz

Grafer. Send mere kærlighed

Et af de mest presserende spørgsmål, vi står over for i dag, er, hvorfor vi ser så stejl en stigning af unge, der mistrives. Selv om forklaringen helt sikkert hverken er enkel eller entydig, kan grundige forsøg på at forstå spørgsmålet gøre os lidt klogere. Og netop sådan et forsøg bringer The Atlantic med The Happiness Recession. Ved at se den statistiske udvikling over 40 år for, hvor mange unge der er gift (faldende kurve), hvor mange unge der går i kirke (faldende kurve), hvor ofte unge har sex (faldende kurve), og hvor ofte unge ser deres venner (stigende kurve), forsøger artiklen at nærme sig et svar. Artiklen peger med andre ord på nogle af de elementer, der har ændret sig i vores samfund over de sidste par generationer, og som måske kan have en effekt på unges lykke.

The Happiness Recession’ – The Atlantic

Feature. Er du single, fordi du er sort?

Datingmarkedet er råt, det har nogle af os efterhånden lært. Folk swiper intuitivt på datingapps og smider ofte sikkert gode bud på kærester i skraldespanden uden at tænke sig særlig grundigt om. Måske på grund af et lidt for eksplicit overkropsbillede, måske fordi personen af en eller anden grund ser sur ud på alle sine billeder. Eller måske, ak, på grund af personens mørke hudfarve? The Guardian har i denne uge ved hjælp af 27 kvindelige (og sorte) skribenter undersøgt fænomenet colorism, der handler om diskrimination af mennesker med den allermørkeste hudfarve – de diskrimineres også af mennesker, der selv har mørk hud, bare i en lysere version. Denne artikel er skrevet af Dream McClinton, der fortæller, hvordan det er at være sort kvinde på et datingmarked, hvor (lys) hudfarve kan klassificeres som afgørende social kapital. Vigtig og øjenåbnende læsning, synes jeg.

Why Dark-Skinned Black Girls Like Me Aren’t Getting Married’ – The Guardian

Dokumentar. Flygt til Alaska

Hvis man er træt af at gå og være bange for verden, fordi nyhederne konstant taler om, hvor farligt det er et være i live, så er løsningen: Flyt til Alaska. David Freid har begået denne ret morsomme mini-dokumentar om, hvordan beboerne i Alaska ikke bekymrer sig det mindste om trusler fra resten af verden. Den kan klart anbefales – sammen med resten af The Atlantics YouTube-kanal.

Who Has Time for Doomsday? Not Alaska’ – The Atlantic

Indsigt. Sådan dækker man en ikke-nyhed

Regeringen er drøndygtig, og hvis Socialdemokraterne vinder valget, løber de fra alle løfter på udlændingeområdet. Sådan lød budskabet, som hele tre Venstre-ministre diskede op med til et pressemøde. En aparte udfordring for de politiske journalister opstod. Hvordan dælen dækker man sådan en begivenhed uden at bidrage til netop den intenderede framing og spin? Takket være lynhurtigt gravearbejde og ikke mindst godt styr på det særlige Kodeks VII diskede dagbladet Information op med en fortrinlig afdækning af, hvordan pressemødet kun lod sig gøre, fordi Venstres folkevalgte modtog særbehandling af embedsværket. Og af hvordan mødet udstiller grænserne for, hvor politisk en regering kan tillade sig at bruge netop embedsværket i en tid, hvor intet valg er udskrevet, men alle agerer, som befinder de sig midt i en ophedet valgkamp.

Finansministeriet leverede skyts til V-kampagne på rekordtid’ – Information

Bidrag fra Zetlands medlemmer

Ved du, hvorfor Zetland findes?

Vi følger otte enkle principper, der hjælper med at skabe plads til fordybelse og omtanke i en verden, der mangler præcis dét.

– Lea Korsgaard, medstifter og chefredaktør

I dag læser vores medlemmer: