Send en tanke til Zetlands medlemmer

De har betalt for, at vi kunne lave denne artikel. Uafhængig journalistik er ikke gratis.

Helikopter

Fredag 2. november 2018

Skandalen om udbytteskat og 13 mistede milliarder handler ... om én blanket. Kraftedeme, altså

I dagens nyhedspodcast prøver vært Mads Olrik at finde rundt i ugens nyheder om skatteskandalen.

Sådan synes vi, nyhederne skal lyde. 15 minutter om dagen – 5 dage om ugen. Lyt med her eller i Zetland-appen, hvis du er medlem.

Her er dagens nyhedsoverblik fra Zetland. Det handler mest om små ting med store konsekvenser.

Dagens citat

“Tillykke med, at du har bestået to års druk på Forfatterskolen”

Dén hilsen fik forfatter Kristian Ditlev Jensen, da han afsluttede skolen i 1990’erne (Weekendavisen). Forfatterskolen står midt i en storm på grund af den kultur, der har hersket på skolen.


Dagens store historier

Foto: Ritzau Scanpix

Skatteblanketten

  • Flere nyheder i denne uge har føjet perspektiver til skandalen om refusion af udbytteskat – og én nyhed har ændret billedet totalt.

  • Forfra: Den danske statskasse er blevet malket for næsten 13 milliarder kroner af spekulanter, der uretmæssigt fik udbetalt penge på grund af en særlig skatteordning om aktier.

  • I denne uge kom det frem, at det advokatfirma, staten har hyret til at undersøge skandalen, selv rådgav nogle af dem, der malkede statskassen (DR).

  • ... Og så er Finanstilsynet gået i gang med at undersøge, om banker som Danske Bank, Nordea og svenske SEB har medvirket til svindlen (DR).

  • Historien om udbytteskat har indtil nu været, at et internationalt netværk af spekulanter har kørt en sofistikeret operation med aktiekarruseller og den slags (Politiken/$).

  • ... Men torsdag kom det frem, at nærmest alle de penge, den danske stat er blevet snydt for, kun er sket, fordi svindlere har løjet på én enkelt skatteblanket. Det bander vi over i dagens nyhedspodcast.

Foto: Ritzau Scanpix

Yemen

En af vor tids værste humanitære katastrofer er i gang under borgerkrigen i Yemen. Her er en status.

Idéen med krigen var, at den skulle være brutal. Nabolandet Saudi-Arabien spiller en afgørende rolle i krigen. Landet troede på, at hvis man bare bombede oprørsgrupperne fra minoriteten houthierne hårdt nok, ville krigen blive kort, og det saudisk-støttede styre kunne blive siddende. Her tre år senere er der intet tegn på, at krigen er tæt på at stoppe (The New York Times).

14 millioner mennesker sulter. Den saudisk-ledede koalition har tidligere stoppet medicin og mad i at komme ind i landet (Politiken/$).

... Og Vesten spiller en skyggerolle. I USA har debatten handlet om, at de bomber og våben, der er blevet brugt i nogle af de værste angreb på civile, har været produceret i USA. Flere europæiske lande sælger også våben til Saudi-Arabien stadigvæk. I denne uge forsøgte USA at genstarte den ellers strandede fredsproces i landet (The Guardian).

Det skal du også vide

Statsanklager anerkender at have forsøgt at påvirke vidner. Anklageren arbejdede på en sag om hashsalg på Christiania og forsøgte at få politiagenter til at ændre deres forklaringer, inden retssagen gik i gang (Ekstra Bladet).

Skat indkrævede en billion kroner fra danskerne i 2017. Det er første gang, danskernes skattebetaling er deroppe og vende. Og det er 23 procent mere, end vi betalte i skat i 2010 (Finans).

EU forsøger sig med løgnedetektorer ved grænsen. En animation af en grænsevagt udspørger asylansøgere og scanner dem for små ansigtsudtryk, der kunne tyde på, at de lyver. Videnskaben bag er ... ja, den er der ikke (The Guardian).

Dagens Zetland-historier

Illustration: Nanna Hansen for Zetland

Sprækker 1. Vi danskere gifter os med folk, der ligner os selv. Det samme med venner, naboer, kolleger. Vi omgås mere og mere med kopier af os selv. Hvad gør det ved vores samfund?

Sprækker 2. USA er ikke Romerriget, lad os slå det fast. Men i disse tider er det alligevel værd at kigge på, hvordan Romerriget egentlig faldt sammen. Dén artikel er en af redaktionens favoritter fra andre medier i denne uge.


Mads Olrik

Det var det for denne uge. Nu skal du kun sove tre gange, før vi er tilbage.

Med venlig hilsen

Mads Olrik

Helikopter-vært