Send en tanke til Zetlands medlemmer

De har betalt for, at vi kunne lave denne artikel. Uafhængig journalistik er ikke gratis.

Helikopter

Torsdag 26. august 2021

Regeringen stopper sygeplejerskernes strejke. Men protesterne fortsætter på en helt ny måde

Hvad ville du gøre, hvis din chef lukkede døren til mødelokalet og sagde: Ingen forlader rummet, før en af jer har meldt jer på aftenvagten? Sygeplejersker skal blive bedre til at sige nej, mener sår-sygeplejerske Ida Rørdam Bailey. Hun er i dagens Helikopter sammen med arbejdsmarkedsforsker Nana Wesley Hansen.

Sådan synes vi, nyhederne skal lyde. 15 minutter om dagen – 5 dage om ugen. Lyt med her eller i Zetland-appen, hvis du er medlem.

Så blev det torsdag, og her er dagens Helikopter.

Dagens citat

“Hvis man altid har det sjovt, så mærker man ikke, når man har det sjovt. Derfor skal man også kede sig en gang imellem”

Et citat af børnebogskarakteren Alfons Åberg. Han er hovedpersonen i en række børnebøger af Gunilla Bergström, der i dag er gået bort. I alt skrev hun 26 bøger om den kære Alfons Åberg (Berlingske).


Dagens store historie

Foto: Philip Davali, Ritzau Scanpix

Strejkestop

  • Regeringen har besluttet at gribe ind i konflikten mellem sygeplejerskerne og deres arbejdsgivere. Som forventet bliver det tidligere forkastede forslag ophøjet til lov (Politiken).
  • Det betyder, at sygeplejerskerne ikke får den ekstra lønpose, som de har strejket for. De kommer nu til at få den samme lønudvikling, som de andre lønmodtagergrupper har forhandlet sig frem til, nemlig 5,02 procent mere i løn over de kommende tre år.
  • Derudover vil der blive nedsat en såkaldt lønstrukturkomité, der skal se på lønniveauerne i det offentlige – og dermed også tage livtag med sygeplejerskernes hovedargument i konflikten: Vi er mere værd. Komitéen forventes at bestå af repræsentanter for fagforeninger, hovedorganisationer, politikere og eksperter.
  • Regeringsindgrebet vækker harme blandt sygeplejerskerne, der nu taler om kollektiv opsigelse (Berlingske).
  • Også sygeplejerskernes generelle vilje til at tage ekstra vagter ser ud til at være blevet påvirket af strejken. Ifølge Sundhedsstyrelsen oplever ikke-strejkeramte afdelinger “i stigende grad nedsat villighed blandt personalet til at påtage sig ekstra byrder som afledte effekter af strejken, og derfor har strejken efterhånden bredere betydning for sygehusdriften” (Sundhedsstyrelsen).
  • I dagens Helikopter taler jeg med sygeplejerske Ida Rørdam Bailey om at sige fra. Og med arbejdsmarkedsforsker Nana Wesley Hansen om, hvorfor det er en risikabel strategi, når man arbejder i sundhedsvæsnet. Det skal også handle en lille smule om trynesnogen (Zetlands Nyhedspodcast).

Det skal du også vide

Man får ikke 16 års fængsel for at brænde en Mette Frederiksen-dukke af. Til en Men In Black-demonstration i januar blev der sat ild til en dukke af statsministeren. Det ville anklagemyndigheden straffe med op mod 16 år, fordi de så det som en forbrydelse mod øverste myndighed. Men det gør de ikke alligevel, og de tre sigtede skal ikke længere frygte de hårde straffe. Det er endnu et eksempel på en tiltale i forbindelse med corona-demonstrationer, der har fået en mildere straf end først antaget (DR).

Hybridbiler udleder mere CO2 end forventet. Det kan blive et problem, fordi hybridbilerne tælles med i den grønne bilaftale, som regeringen og dens støttepartier indgik i december 2020. Her var det ambitionen at få en million grønne biler i 2030. Med aftalen fulgte også store skatterabatter på netop hybridbiler, og det har fået salget af hybridbiler til at ryge i vejret. Det rejser nu spørgsmålet om, hvorvidt denne skatterabat skal fortsætte (Information).

Skatteministeriet har (stadig) ikke styr på deres it-systemer. Statsrevisorerne kritiserer Skatteministeriet for en række mangler og regelbrud i forvaltningen. Kritikken fra statsrevisorerne handler blandt andet om det nye it-system, der ellers har overtaget opgaven fra det skandaleramte gældsinddrivelsessystem EFI, der blev droppet i 2015. Det er kun lykkedes at få ti procent af danskernes gæld med over i det nye inddrivelsesprogram. Så det er ikke så godt (Version 2).

Foto: Anders Rye Skjoldjensen for Zetland

Dagens Zetland-historier

Hvordan beskytter vi vores børn mod corona? Det er et af de dilemmaer, som pandemien på nuværende tidspunkt har sat os i. For kan man overhovedet beskytte børnene? Og hvad er det i det hele taget, vi prøver at beskytte dem imod?

Hvad er du villig til at betale med for din forsikring? Et teknologisk nybrud har fundet vej til forsikringsverdenen. Med et enkelt swipe og dine data kan du få en billig, skræddersyet forsikring. Men hvor meget skal dit forsikringsselskab vide om dig?


Merian Garde Gräs

Tak for i dag!

Med venlig hilsen

Merian Garde Gräs

Helikopter-vært