Send en tanke til Zetlands medlemmer

Artiklen her er ikke gratis, men du kan læse eller lytte, fordi Ida Bejder er medlem af Zetland og har delt den med dig.

“Okay, boomer” er de unges nye kampråb, og det er alle over 60, de anklager

META Zetlands artdirector, en ‘millennial’, har lavet den her illustration. Læs artiklen og forstå, hvorfor det betyder noget. Foto: Jerzyworks / Masterfile / Ritzau Scanpix

Vores medlemmer foretrækker at lytteDerfor skal du læse denne artikel

I de seneste måneder er udtrykket “Okay, boomer” blevet en generations nye kampråb, to ord, som generation Z bruger, når de vil have de ældre, som de mener er skyld i problemer som stigende ulighed og klimaforandringer, ned med nakken. Udtrykket bruges på internettet og trykkes på trøjer og er blevet et billede på en slags ny identitetspolitik, generationernes nyeste kampplads. Andreas Thorsen forsøger at finde ud af, hvad der foregår.

Den 2. oktober lagde en mand, som gik under brugernavnet @thesnowflakemelter2024, et kort videoklip på TikTok, et socialt medie, hvorpå man finder videoklip efter videoklip og ikke meget mere, men lige netop dette satte gang i noget ret interessant.

Manden bag profilen var en stor mand med skæg og Donald Trump-hat, en art arketype på den vrede, hvide amerikaner, der har set sig forbigået af globaliseringen og en i hans øjne forrykt politisk korrekthed, men nu filmede han sig selv med et filter på, et dragfilter, der gav ham røde læber, vild øjenskygge og lyserødt hår. Han så ind i kameraet og mimede til lyden af den 16-årige svenske klimaaktivist Greta Thunbergs tale ved FNs generalforsamling tilbage i september og forsøgte helt åbenlyst at gøre hende og den til grin.

Jeg burde ikke være her,” sagde han og Greta Thunberg. Jeg burde være tilbage i skole på den anden side af havet.”

Ude i kommentarsporet begyndte to ord at gå igen, Okay, boomer,” stod der. Først skrev @rowoxanne det, så skrev @iammaybegayomegalol det, og så skrev @gayandtired det, snart skrev alle det, og nu, lidt over en måned senere, har over 200 skrevet det, dér i kommentarfeltet ved siden af manden med filteret. Eller afarter af det. Jeg tillader mig at tælle dem, der har skrevet OK, boomer, med.

Boomer er i denne sammenhæng et skældsord. Ordet er den korte udgave af det, der kaldes en babyboomer, altså en, som er født tilbage i 1940’erne, 1950’erne eller 1960’erne, og da @thesnowflakemelter2024 fremstår som en mand i 30’erne, er han således egentlig ikke en boomer. Sagen er bare den, at det betyder mindre, når det, han vil sige med sin video, er, at Greta Thunberg er til grin. Så er @thesnowflakemelter2024 en boomer, for så er han en af dem, som ikke forstår en ungdom, der med udtrykket Okay, boomer har fundet et slogan at samles omkring.

Okay, boomer er i de seneste måneder blevet et rallying cry”, som The New York Times skriver, for den unge generation, generation Z, som er træt af de ældre, der i deres øjne har svigtet ved at lade klimakrisen, stigende ulighed og politisk polarisering råde og nu overlader det til dem at rydde op efter sig. Og så endda formaster sig til at gøre grin med dem i processen.

Millioner bruger udtrykket, de skriver det som kommentarer til Donald Trumps tweets og til pinagtige TikTok-klip, til alt på internettet, hvor nogen over 30 siger noget nedladende om ungdommen, egentlig. Okay, boomer er et meget moderne fænomen. Det er en manifestation af en generations vrede, men den findes ikke, som den slags engang fandtes, i den fysiske virkelighed, den findes kun på nettet, hvor den udspringer af en stadig mere omsiggribende meme-kultur. Vreden er dog håndgribelig nok.

Okay, boomer er det nyeste billede på en gammel historie. Kløften mellem generationer.

Babyboomer-generationen, i hvert fald som den findes i den vestlige verden, voksede op i et socioøkonomisk opsving og blev rigere og fik det bedre end nogen tidligere generation nogensinde. Sådan i det store hele, for selvfølgelig er der nuancer.

Sådan er det ikke for generation Z (født fra omkring midten af 1990’erne) og dem, der kom før dem, millennials (fra begyndelsen af 1980’erne). Hovedreglen har siden den industrielle revolution været, at generationer opnår højere levestandarder og bliver rigere end de foregående, men millennial-generationen kan blive den første i moderne økonomisk historie, der får mindre at rutte med end deres forældre. Samtidig er der en klimakrise og en stigende social ulighed at tage sig af.

Maria Bruselius-Jensen, lektor ved Center for Ungdomsforskning under Aalborg Universitet, mener, at ungdommen har noget at have protesten i.

Det mener jeg bestemt, de har,” sagde hun, da jeg ringede til hende. Det er et oprør mod en måde at være i verden på. Boomerne har taget for sig af retterne. 1960’erne og 1970’ernes frisættelse er blevet til et individuelt projekt. Ungdommen i dag kan ikke overtage de forestillinger om det gode liv, som babyboomerne havde.”

Vi talte om, at generationer altid har søgt et opgør med deres forgængere.

Men det interessante her er,” sagde lektoren, at dette ikke er en revolution mod de ældre generationer, de unge forsøger i virkeligheden at få boomerne med, for det er jo dem, der har magten. I 1960’erne var man ikke afhængig af at få de ældre generationer med i sine protester, men det er man nu.”

I Danmark er de unge i årene efter finanskrisen blevet fattigere, mens de ældre er blevet rigere. Den fattigste femtedel af de unge i 20’erne fik forrige år udbetalt under 6.026 kroner efter skat hver måned, hvilket er 1.061 kroner mindre end i 2008. Det viser en specialopgørelse fra Danmarks Statistik, som er renset for inflation, og som Danmarks Radio skrev om i sommer, og det var netop denne historie, der den 4. november fik Jacob Packert til at gå på Twitter og skrive de to ord, alt det her handler om. Okay, boomer.” Så ringede jeg til ham.

Jeg skrev det, fordi jeg synes, det er på tide, at nogen gør op med en ældre generation, som har haft det rigtig godt rigtig længe, og som er blevet tilgodeset politisk og af opsving,” sagde han. Jacob Packert er en millennial, han er 31 år gammel og arbejder som tech-udvikler. Han fortsatte. Det har været en mulighedernes generation, som har kunnet få det på deres måde altid. Imens har ungdommen i dag økonomiske problemer, problemer med at finde en bolig, et pres i forhold til at tage en uddannelse og gøre det hurtigt, samtidig med at der er en afmagt i forhold til klimakrisen.”

Det er blandt andet finanskrisen, der er skyld i Jacob Packerts (og min, sådan set) generations problemer, og det er langtfra blot et dansk fænomen. I USA uddannede millennial-generationen sig ind i det værste jobmarked i årtier, og den amerikanske centralbank lavede sidste år en analyse, der viste, at millennial-mænd i 2014 tjente ti procent mindre end babyboomer-mænd gjorde, da de var på deres alder, selv om den amerikanske økonomi i dag er langt større, end den var dengang. Millennial-kvinder, lød konklusionen, tjente mindre end kvinder fra generation X, generationen mellem boomerne og millennials. En ud af fem af de unge amerikanere lever i fattigdom, og sammenlignet med boomerne har de unge i USA 300 procent mere studiegæld, mens kun halvt så mange af dem ejer et hus sammenlignet med unge i 1975.

Man skal passe på med at sammenligne lønudviklingen i USA og Danmark, for der er tale om to meget forskellige systemer. Det, vi dog kan se, er, at de 25-29-årige i Danmark i 2016 tjente mindre, end deres forældre gjorde, i hvert fald gennemsnitligt, da de var nogenlunde lige så gamle i slutningen af 1980’erne. Til gengæld tjente de 30-34-årige mere, end deres forældre gjorde, da de var det samme. Til gengæld til gengæld er de 30-34-åriges indkomst i dag lavere, end samme aldersgruppes indkomst var i 2007 før finanskrisen, mens den gennemsnitlige 25-40-årige ikke har plus på kontoen. Han eller hun har faktisk gæld. Altså er de unge i 20’erne blevet relativt fattigere end de foregående generationer.

En forklaring på, at unge i dag har færre penge, er, at flere studerer i stedet for at arbejde, mens ydelser fra det offentlige, SU og dimittenddagpenge, er blevet forringet. Og så var der også en kontanthjælpsreform, der blev indfaset i 2014.

Det er jo godt, at flere studerer, men tallene beviste for mig, sort på hvidt, at det ikke er alle, der får det bedre,” sagde Jacob Packert i telefonen. Der er nogle, der har fået færre disponible midler de sidste ti år. En ting er, at finanskrisen satte alle tilbage, men det opsving, der har været siden, har altså ramt alle andre end de unge.”

Ifølge Sune Caspersen, analytiker ved Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, er der sket en kæmpe stigning i antallet af studerende i den her aldersgruppe, måske på grund af krisen”. Sidste år udgav hans arbejdsplads en rapport, der viste, at også hvis man fraregnede studerende, så havde særligt enlige unge oplevet et fald i deres indkomster siden krisen.

Særligt, fornemmede man, var det ud over denne stigende ulighed klimakrisen, der havde fået Jacob Packert til tasterne.

Det løser ikke noget at skrive Okay, boomer, men jeg kunne mærke, at det repræsenterede en afmagt, som jeg selv har følt,” sagde han. I Danmark har vi en ældre generation, som ikke har villet gøre noget for klimaet, og som kalder folk, der gerne vil, for klimatosser. Det er et godt udtryk, når man skal beskrive en generation, nogle privilegerede mennesker, der har haft et langt og godt liv. Det har været deres tur, men de skovler fortsat til sig.”

På Facebook findes gruppen A group where we all pretend to be boomers’, og navnet siger nok, hvad der foregår i den. Yngre mennesker, særligt amerikanske, for det her er altså stadig især noget, der foregår i USA, lægger billeder og videoer op og gør grin med det, de kalder CAPS LOCK-AMERICANS”, for eksempel er der dem, der udstiller dele af den ældre generations forvirring over, at Facebook ikke er Google, og at feltet til statusopdateringer ikke er et søgefelt: dose amazon sell Crickets for my Lizzard” (sic). Andre skriver om ungdommen, som altså er både ung, uvidende og uforskammet, og THIS IS WHATS WRONG WITH THE YOUTH TODAY er et ofte anvendt svar på snart sagt alt. Det er ungdommen, der dyrker de ældres småborgerlige bedrevidenhed, som de ser den. Gruppen har næsten 290.000 medlemmer.

Særligt TikTok, det her sociale medie, man lægger korte videoer op på (min kollega Frederik Kulager beskrev for en uges tid siden, hvordan det er ved at rykke ved de helt store magtbalancer i den globale tech-industri), er blevet Okay, boomers hjemmebane. En video viser for eksempel en boomer, en ældre herre med kasket, briller og hvidt lokumsbræt, som udlægger teksten, hvad angår ungdommens Peter Pan-syndrom”:

De vil ikke blive voksne. De tror, at de utopiske idealer, de har i deres ungdom, vil blive oversat til voksenlivet, og at de på en eller anden måde vil skabe det her utopiske samfund, hvor alle er lige, og hvor regeringen tager sig af alt, men guess what, en dag vil I, ligesom vi gjorde, modnes og indse, at intet er gratis, at ingen er lige, og at det utopiske samfund, I har skabt i jeres ungdomssind, simpelthen ikke er bæredygtigt.”

Manden fortsætter:

Det er bare virkeligheden, I kan ikke flygte fra det, I kan ikke bekæmpe det. For fanden, selv hippierne indså, at deres samfund ikke var bæredygtigt. Forstå, at det, I har skabt i jeres sind, IKKE ER BÆREDYGTIGT.”

En ung mand har filmet sig selv, mens han lytter til den ældre mand sige disse så lange sætninger, der ender så højlydt. Han finder et stykke papir frem og skriver på det: Okay, boomer.” Og det er måske det, Okay, boomer kan, det, der gør udtrykket i stand til at være lige dele effektivt og irriterende. Det er hovent afvisende, provokerende i sin afstumpede argumentation, Okay, boomer, tak for det, nu har vi hørt dig,” siger man, når man siger det. Et tørt hug. Det er ikke noget argument, slet, slet ikke, men det virker, måske netop fordi det ikke er det. Det er et retorisk ligegyldigt træk på skuldrene.

På trods eller på grund af det har fænomenet i de seneste måneder spredt sig over internettet. På en måned er antallet af søgninger på Okay, boomer ifølge Google Trends steget voldsomt, og amerikanske teenagere sælger trøjer og T-shirts og alt muligt tredje og fjerde med udtrykket påtrykt. At en meme bliver til merchandise, er ikke noget nyt, men til forskel fra de fleste af den slags produkter er der gang i salget. En 19-årig, der har designet en trøje, hvorpå der står OK BOOMER Have a Terrible Day” har solgt for omkring 70.000 kroner.

Så. Okay, boomer er en økonomi nu.

Selvfølgelig har der været en modreaktion, sådan går det jo, og den er faldet i flere kategorier og fra forskellige udgangspunkter. I lørdags skrev den amerikanske forfatter og journalist Steve Cuozzo i New York Post, at Millennials’ ekstreme had til babyboomerne er totalt uberettiget”. Det var overskriften, nede i teksten fortsatte han sådan her:

For mange millennials klynker over, at deres selvtilfredse ældre testamenterede dem et råddent Amerika og en rådden verden – økonomisk dårligdom, som vil efterlade dem med dårligere liv end deres forældre, og en planet i brand på grund af klimaforandringer. Men hvis de brugte mere tid på at studere den virkelige historie, som det er svært at finde på en iPhone, så ville de vide, at boomere var og bliver den mest socialt og miljømæssigt bevidste generation, Amerika nogensinde har set.”

Altså mente Steve Couzzo, at ungdommen protesterede ud af uvidenhed, men så fik han ballade, for så var han jo en boomer. Okay, boomer,” skrev man.

I mandags skrev den lige så amerikanske, men vist ret meget mere konservative radiovært Bob Lonsberry på Twitter, at boomer er aldersdiskriminationens n-ord”, og så fik også han ballade. For det første, måske, fordi det er svært at sammenligne to ord og mene, at de er lige slemme, hvis man kun ser sig i stand til at skrive det ene af dem ud, for det andet, fordi Lonsberry jo så netop gjorde sig skyldig i at være en boomer. Så. Okay, boomer,” skrev man.

Onsdag i The Guardian skrev Bhaskar Sunkara, den 30-årige redaktør på og medstifter af det venstredrejede amerikanske magasin Jacobin, at det nu var på tide at droppe den her meme, for det skar folk over en kam, det er ikke alle boomere, der har det godt på bekostning af andre, skrev han, og så blev Okay, boomer til klassekamp:

Den eneste måde, vi kan forbedre vores liv som arbejdere, er gennem kollektiv handling. Det betyder, at man skal vide, hvem ens venner er, og hvem ens fjender er. Her er et hint: Det er ikke boomerne – det er den investeringsbankmand, du gik i skole med.”

Spørgsmålet er, om generation Z læser The Guardian. Et sted på internettet, de måske kommer mere på, er musiktjenesten SoundCloud, og her findes nu, selvfølgelig, fristes man til at sige, en art nationalsang for Okay, boomer, som, selvfølgelig, fristes man igen til at sige, bare hedder ok boomer. Den lyder slutteligt sådan her: