Er du træt af dit ekkokammer? Sådan prikker du hul på din nyhedsboble på Facebook

NYHEDSSTRØMVi er omringet af nyheder hele døgnet. Men det gør os ikke nødvendigvis klogere. Illustration: Jørgen Stamp, Zetland

Vores medlemmer foretrækker at lytte

Zetlands medlemmer kan høre alle vores artikler som lyd - oplæst af skribenterne selv. De fleste foretrækker at lytte i vores app, hvor man får den bedste oplevelse. Men du er velkommen til at lytte med her.

Derfor skal du læse denne artikel

Over halvdelen af danskerne finder deres nyheder på sociale medier. Det har fået eksperter til at frygte for digitale ekkokamre, hvor man lytter til ligesindede og holder dem ude, man er uenige med. Det har konsekvenser for den samtale, vi som samfund – og som demokrati – fører med os selv. Så her er guiden til, hvordan du prikker hul på din nyhedsboble.

Indtil for godt en uge siden var jeg lykkeligt bælgøjet i min onlineboble på Facebook. Men så skete det her. Artiklen Trump støtter LGBT-rettigheder” kom pludselig ind på det samlebånd, der er mit Facebooks newsfeed.

Historien var en leder i The Washington Post, og den handlede om, at Donald Trump, i modsætning til, hvad anonyme kilder tidligere har sagt”, ikke vil afskaffe de regler, der beskytter LGBT-personers – lesbiske, bøsser, biseksuelle og transpersoner – rettigheder på arbejdspladsen.

Dét overraskede mig.

Hvis du er kommet ind i denne historie fra Facebook, lever du og jeg formentlig i nogenlunde samme onlineboble, altså idéen om, at sociale medier er et digitalt ekkokammer af egne eller ligesindede meninger, som sjældent bliver udfordret, og du ved derfor, at positive historier om Trump er en sjældenhed i boblen. Men sådan er det ikke længere hos mig.

For efter i årevis at have fået størstedelen af nyheder i feedet fra centrum-venstre medier som Politiken og New York Times, har jeg prikket hul på min nyhedsboble, og dette er min guide til, hvordan du kan gøre det samme. Og lad det være sagt med det samme: Dit newsfeed vil komme til at tage sig … provokerende anderledes ud. Men på den sunde måde, for hey:

Når din boble brister, så brister også din – måske lidt for ensidige – forestilling om, hvordan verden ser ud.

Ifølge den seneste medierapport fra DR finder 52 procent af os vores daglige nyheder på sociale medier.

Når mange af de historier, vi læser på sociale medier, flugter med vores verdensbillede, sker der en repetition, som eksperter kalder et digitalt ekkokammer”. Det gør blandt andre filosoffen Vincent F. Hendricks, der leder Center for Information og Boblestudier, som sidste år udgav bogen Spræng boblen:

I det store hav af informationer er man tilbøjelig til at søge de synspunkter og mennesker, man er enig med. Og der er studier, der viser, at både økonomisk og socialt er tendensen til bobledannelse større i grupper, der anskuer verden ens,” sagde han dengang til Kristeligt Dagblad.

Når egne meninger bliver forstærket og modsatrettede meninger overdøves, sker det blandt andet, fordi vi på Facebook ikke selv aktivt opsøger indhold på sociale medier, der siger os imod. Det kunne eksempelvis være et medie eller en debattør, man er politisk uenig med.

For når man selv bestemmer, hvad man vil læse, følger også et ansvar, som flere eksperter mener, at vi forsømmer. Blandt andet den amerikanske it-entreprenør Eli Pariser, der i 2011 skrev bestselleren The Filter Bubble: What the Internet is Hiding From You.

I den argumenterer Pariser for, at det er svært at danne sig et nuanceret nyhedsoverblik, fordi Facebooks og Googles ultrapræcise filtrering af, hvad hver enkelt bruger skal se, når man googler eller surfer på Facebook, er blevet så individualiseret gennem utallige algoritmer, at man tror, man får et repræsentativt billede af virkeligheden. Men, siger Pariser til The Guardian:

Det får du virkelig, virkelig ikke, og du ved det ikke. Det betyder, at nogle af de samfundsproblemer, som vores medborgere står overfor, fuldstændig forsvinder ud af syne – uden at vi overhovedet opdager det.”

Det blev eksemplificeret ved Trumps sejr, Brexit samt Dansk Folkepartis sejr ved folketingsvalget, hvor store dele af befolkningen oplevede, at det scenarie, de troede var utænkeligt, fordi det havde deres nyhedsboble fortalt dem, pludselig blev en realitet på valgaftenen. Det samme kan risikere at gentage sig, når der i år er regeringsvalg i Holland, Frankrig og Tyskland.

Derfor skal boblerne, ifølge Pariser, ses som en direkte trussel mod demokratiet, fordi dets overlevelse afhænger af, at borgerne føler, at de lever i et samfund med fælles udfordringer og fælles løsninger – og ikke i hver deres lille boble, hvor vi hverken ser eller hører hinanden. Men for at kunne prikke hul i den boble, skal man vide, hvilken boble man lever i.

Så lad os begynde der.

Jeg lod min profil på Facebook blive analyseret af Cambridge Universitys software Apply Magic Sauce, der på baggrund af data over, hvad flere millioner personer har syntes godt om’ på Facebook, efter sigende også med ret stor præcision kan sige, hvilken type du er.

Min analyse blev lavet på baggrund af 160 ting, som jeg synes godt om’, og resultatet var, at jeg med 80 procent sandsynlighed var venstreorienteret, 11 procent pegede på, at jeg var liberal, mens tre procent faldt under kategorien højreorienteret.

Derefter prøvede jeg at køre min Facebook gennem PolitEcho, der er skabt af en datalogistuderende ved Princeton University, og som er en såkaldt udvidelse’ til Googles Chrome-browseren. Det vil sige, man installerer PolitEcho i Chromes webshop – det tager to sekunder. Når det er gjort, gennemgår PolitEcho alt, som ens venner synes godt om’.

Min analyse viste, hvad jeg frygtede. Blandt mine godt 900 venner på Facebook fulgte kun ni personer en overvægt af højreorienterede medier som Fox News, Breibart eller NewsMax. Her skal det siges, at PolitEcho kun kender til engelsksprogede medier. Men alligevel var resultatet tankevækkende.

UbalanceHer ses fordelingen af, hvilke medier mine venner følger på Facebook. Jo mere blå eller rød prikken er, jo flere enten venstre- eller højreorienterede medier følger personen.

For det betød, at jeg indtil for en uge siden nærmest kun har omgåedes personer, som abonnerer på de samme engelsksprogede centrum-venstre medier som The New York Times, Huffington Post og The Guardian, som jeg selv gjorde. Hvilket også betyder, at vi har delt, kommenteret og liket de samme historier fra især præsidentvalgkampen, som igen og igen har bekræftet os i, at, lad os sige, Trump ikke er fortaler for LGBT-rettigheder.

Hvilket havde været alternative facts, som præsidentens rådgiver, Kellyanne Conway, kalder en løgn.

Så i et forsøg på at få bare lidt balance ind i min newsfeed, besluttede jeg mig for at følge Fox News’ side på Facebook, samt andre borgerlige debattører. (Ja, du behøver ikke længere synes godt om’ en side på Facebook, hvilket er en offentlig handling, som dine venner kan se, for at få nyheder fra et medie).

Jeg installerede også Data Selfie Me – endnu en udvidelse til Google Chrome – som er skabt med midler fra organisationen New York City Media Lab. Data Selfie Me analyserer det meste, du foretager dig på Facebook: Hvilke typer opslag du kigger på og klikker på, og hvor længe du kigger på dem og så videre. Efter 14 timer på Facebook viste min data-selfie, at 41 procent af de opslag, jeg havde interageret med, var venstreorienterede, og 33 procent højreorienterede.

Se, dét var målbare fremskridt. Men ikke helt nok.

For hvordan kunne jeg vide om en nyhed, jeg så på Facebook, var favorabel i højre- eller venstreorienterede amerikaneres øjne? Det ved Ven, endnu en udvidelse til Googles Chrome-browseren.

Ven trækker på dataen fra en undersøgelse, som Facebook lavede, ved at se på, hvad 10 millioner amerikanske brugere, der havde angivet deres politiske tilhørssted – enten liberal eller conservative – delte af nyhedshistorier over seks måneder. De data bruger Ven til at se, om en nyhedshistorie bliver delt af personer på den ene eller anden fløj.

Eksempelvis kunne jeg se, at historien A Dangerously Isolated President’ fra The New Yorker, som flere af mine venner delte på Facebook, var mærket med Vens deklaration: Denne kilde er oftest delt af den yderste venstrefløj. Prøv den anden fløj,” stod der, og så linkede Ven til blandt andre erhvervsmagasinet Forbes, der ifølge Ven, tilhører den moderate højrefløj.

AdvarselDet kan være ret vilkårligt, hvilke medier Ven foreslår én at læse. Duffelblog er eksempelvis et netmedie om det amerikanske militær, og Ulstermanbooks er en politisk-thriller-forfatters hjemmeside.

Dernæst installerede jeg endnu en udvidelse, nemlig Escape Your Bubble. Skaberen bag er Krishna Kaliannan, en amerikansk udvikler og entreprenør, der under præsidentvalget følte sig snydt’ over at have troet, at Hillary Clinton ville slå Trump.

Jeg blev fuldstændig holdt i mørket på de sociale medier om, hvordan et stort antal amerikanere følte om Donald Trump, og hvilken retning de ønskede landet skulle tage,” sagde han efter valget til Business Insider.

Det er den diskrepans, som Escape Your Bubble forsøger at glatte ud. Den indsætter nyhedshistorier i din newsfeed på Facebook, som politisk afviger fra dine egne. Eksempelvis var lederen om Trumps hånd over LGBT-rettigheder, som jeg nævnte, indsat af Escape Your Bubble. Det er Krishna Kaliannan og 11 frivillige, der udvælger, hvilke historier du skal se.

Jeg har ikke kun installeret software til at hjælp mig.

Nej, jeg har også meldt mig ind i diverse danske debatgrupper på Facebook, som eksempelvis Politikmentum, der har næsten 20.000 medlemmer, DF - PRIVATGRUPPEN, der har over 4.000 medlemmer, Liberal Alliance, der også har over 4.000 medlemmer, og Alternativet - En seriøs bæredygtig omstilling, der har næsten 10.000 medlemmer. Og der findes mange flere, det er bare at søge lidt rundt.

Samtidig har jeg af venner, kollegaer og mine følgere på Twitter fået anbefalet flere diskussionslystne danskere – politikere, journalister og debattører – der bruger deres profiler på Facebook som platform for flere debatter. Jeg nævner i flæng:

Khaterah Parwani, Geeti Amiri, Haifa Awaad, Le Gammeltoft, Morten Løkkegaard (V), Mads Brügger, Lars Aslan (S), Niels Ivar, Rasmus Brygger (LA), Tom Jensen, Daniel Carlsen (Danskernes Parti), Tarek Ziad Hussein, Lone Frank, Torben Sangild, Peter Nedergaard, Søren K. Villemoes, Mikkel Andersson, Lars Seier, Jeppe Juhl, Kristian Ditlev Jensen, Henrik Dahl (LA), Pelle Dragsted (Enhedslisten), Leif Donbæk, Henrik Marstal (Alternativet), Yahya Hassan, Ahmad Mahmoud, Svend Brinkmann, Abdel Aziz Mahmoud, Kaspar Colling Nielsen, Anne Lise Marstrand-Jørgensen og Lasse Rimmer.

Nu føler jeg, at min boble er bristet. Eller rettere, jeg føler, at der kommer mere frisk luft ind i boblen, så den er blevet større. Og det er i virkeligheden måske det, det handler om: ikke at briste boblen, men at gøre den mere rummelig.