Artiklen her er ikke gratis, men du kan læse eller lytte, fordi Emma Martiny er medlem af Zetland og har delt den med dig.

signature

Klimaforandringer is coming. Årtiets yndlingsserie handler om et problem, vi ikke vil se i øjnene

KØL LIGE AFStormagterne i tv-serien gør reelt ikke noget ved zombie-hæren. Til trods for bunker af hvidbøger har mange nationer lidt samme attitude til klimaforandringerne. Alle fotos fra ‘Game of Thrones’: HBO. Andre: Ritzau Foto, Scanpix, Jason Box og Det Konservative Folkeparti

Derfor skal du læse denne artikel

Game of Thrones var årets mest populære tv-serie. Men egentlig handler den ikke om drager og zombier. Serien handler om klimaforandringerne. Og måske kan den hjælpe til en bredere samtale om vor tids måske største globale udfordring. Her er din guide til at forstå GoT på et nyt plan – og min personlige, glimt i øjet-udlægning af, hvem karaktererne er i klimavirkeligheden.

Incestuøse riddere. Dragefødende amazoner. Og en alt andet end kuldskær zombiehær.

Plottet byder på nogle af de mest aparte fantasy-karakterer, men mange knuselsker den alligevel, HBOs succesfulde tv-serie Game of Thrones.

Den syvende sæson lyste op på vores laptops i 2017. GoT cementerede sin status som både den mest sete og mest piratkopierede serie.

Stridsparterne fra de syv riger i landet Westeros snigmyrder og udtænker stadig alskens komplotter for at bemægtige sig jerntronen. Alt imens forsømmer, fortrænger eller benægter de den langt større trussel. Det er en trussel, som ellers kan udslette dem alle – zombierne The White Walkers.

På den måde fungerer GoT som en analogi over kampen mod klimaforandringerne. Tag de håbløse klimatopmøder. Stormagterne er ofte mere optagede af at sikre deres egne handelsbalancer og geopolitiske agendaer end at lave en ambitiøs, forpligtende fælles front mod en global fjende.

Winter is coming, som seriens slogan lyder. Klimaet ændrer sig radikalt i Westeros – bare med omvendt fortegn af klodens hedebølger og smeltende iskapper.

23

Så mange millioner amerikanere har set hver episode af seneste sæson af ‘Game of Thrones’.

Allerede tilbage i 2012 luftede Charli Carpenter, professor i statskundskab ved University of Massachusetts-Amherst, denne klimateori:

Sloganet Winter is coming fungerer både bogstaveligt og som en metafor: Planetens kræfter bevæger sig langsomt, men ubønhørligt imod en klimakatastrofe, alt imens den interne ævl og kævl blandt konger og dronninger afleder dem fra at se det større billede,” skrev hun i magasinet Foreign Affairs.

George R.R. Martin, forfatteren bag A Song of Ice and Fire-bogserien, der er oplægget til GoT, nægter selv at pege på en soleklar udlægning … og så alligevel.

I et interview med Al Jazeera i 2014 fortalte George R.R. Martin, at han har skævet til historiske begivenheder. Han er optaget af, hvordan menneskeheden nærmest altid har været forblændet af egne aversioner og kortsigtede mål på bekostning af samarbejde imod de virkelige problemer.

Altså lige nu sker der ting i vores verden som klimaforandringerne. Det er, som du ved, i sidste ende en trussel mod hele verden. Men folk bruger fænomenet som en politisk kastebold i stedet for … Ja, man skulle ellers have troet, det ville bringe dem sammen,” røber George R.R. Martin.

Den analogi åbner interessante muligheder. Eftersom GoT-universet er en parallelverden til vores, ja, så spadserer modstykkerne til de korrumperede riddere og ynglinge med magiske evner rundt i den askegrå januar-vinter.

Jeg har set nærmere på, hvilke danske dubletter der passer til seriens karakterer – udvalgt gennem en klimadebat-prisme.

De kommer her:

Petyr Baelish = Bjørn Lomborg

Petyr Baelish er en veltalende, men ikke desto mindre misforstået og mystisk tænker, som konstant balancerer på kanten til selvudslettelse – eller tæv.

Velkendt er dog, at Petyr Baelish higer efter indflydelsen ved hoffet i King’s Landing, om end hans højeste placering bliver som Master of Coin i en flygtig periode. Et rænkespil fører til, at han falder i unåde hos den regerende Lannister-klan, hvorfor han flygter til udlandet.

Ph.d. i statskundskab Bjørn Lomborg er en retorisk begavelse. Med sit budskab om, at menneskeskabte klimaforandringer ikke er klodens alvorligste udfordring, er han en af Danmarks mest citerede og kontroversielle internationale personligheder.

Lomborg nød økonomisk gunst under Fogh-regeringen, hvor han fremturede som en Master of Coin med sin kongstanke om, at vi i forbindelse med den globale opvarmning forsømmer rationalet om at gøre mest gavn for flest mennesker for færrest penge.

I dag er Lomborg flyttet til Prag i Tjekkiet, hvor han – som konsekvens af ikke at blive taget alvorligt i Danmark – har slået sig ned.

Jaime Lannister = klimaminister Lars Christian Lilleholt
Den forkrøblede ridder Jaime Lannister er en del af inderkredsen i King’s Landing. Han er måske anløben, men har grundlæggende et roligt gemyt. Alligevel er han en af de mest uforudsigelige karakterer og skifter tit side.

Som sådan minder Jaime Lannister på visse måder om Lars Christian Lilleholt. Venstremanden befinder sig imellem det atomkraftbegejstrede Liberal Alliance og de klimavenlige hos De Konservative. Lilleholt er svær at blive klog på – særligt for de danske vindmølleproducenter. De føler, at rammevilkårene skifter som vestenvinden.

Det ene øjeblik fordømmer Lilleholt offshore-vindmøller og karakteriserer dem som visuelle vederstyggeligheder.

Jeg vil have det dårligt med at vise mine børnebørn en mur af 200 meter høje vindmøller langs kysten ved Hvide Sande, vel vidende at jeg og andre var ansvarlige for dem,” har ministeren skrevet i et læserbrev til Dagbladet Ringkøbing-Skjern.

Det næste øjeblik skamroser og presser ministeren så på for eksporten af selvsamme teknologi. For så kort efter at bebude, at subsidier til vedvarende energi såsom altså vindmøller skal væk sporenstregs.

Hodor = Danmarks Naturfredningsforening

Den ordknappe, men uhyre stærke kæmpe Hodor tager vare på det, der ikke kan beskytte sig selv. Hodor løfter og bærer for eksempel rundt på karakteren Bran Stark, der er skrøbelig (han er lam), men også yderst vigtig (han har magiske kræfter).

Herhjemme kender vi mest til højrøstede grønne ngo’er som WWF og Greenpeace. Hodors modstykke er derfor Danmarks Naturfredningsforening. Ngo’en løfter en masse opgaver, som vi ellers tager for givet. DN er lettere anonym, men faktisk ekstremt aktiv i form af lokalbeskyttelse og høringssvar, som formentlig ville blive savnet, hvis foreningen nogensinde mødte sin død.

Samwell Tarly = Jason Box (og de øvrige klimaforskere i Danmark)

Sam er den heltemodige Jon Snows bedste ven og alt efter, hvem man spørger, enten den mest kedelige eller spændende person i GoT.

Sam fremstår som en gumpetung kujon, som helst vil søge tilflugt i biblioteket. Men hans handlinger viser, at han er modig, indsigtsfuld og veluddannet. Meget tyder på, at det reelt er Sam, som nedskriver alle begivenhederne i selve bogserien, A Song of Ice and Fire.

Særligt sæson seks er spækket med hints om denne aktivitet, som Sam kerer sig om, hvis eftertiden eller nutiden skal være i stand til at forstå kræfterne, de står over for – altså ligesom klimaforskere, der er besatte af at indsamle data.

Sam er blandt de få, som har været bag muren. Han har set The White Walkers’ fremmarch.

Han har altså data om de stærke altødelæggende (klima)kræfter på vej. Endnu vigtigere er det lykkedes Sam i panik at dræbe en af dem med en dolk af drageglas. Han kender altså en metode til at nedkæmpe truslen.

Da Sam returnerer til The Night’s Watch med viden om truslen og en løsning, råber han op. Men han havner i en situation, som mange klimaforskere alt for godt kender til.

De magtfulde vender det døve øre til.

Bonusinfo. Joffrey Baratheon er den nok mest sadistiske, brutale, irrationelle og upopulære skikkelse i ‘GoT’. Ligesom præsident Donald Trump i øjeblikket. Det har George R.R. Martin udtalt til Esquire.

Tyrion Lannister = Nikolaj Coster-Waldau
Den festglade dværg omgiver sig med smukke kvinder og drømmer om alskens indflydelsesrige alliancer. Trods sin fysiske placering midt i magtens centrum og tilhørsforhold til den kaotiske Lannister-æt forbliver Tyrion Lannister socialt set udenfor.

Allerede i første afsnit sætter han tonen.

Jeg tror ikke på, at kæmper og gravrøvere og White Walkers ligger og lurer,” erklærer Tyrian Lannister over for Benjen Stark.

Benjen er en af de første medlemmer af det vagtkorps, The Night’s Watch, der beskytter den enorme mur, som adskiller menneskenes kongeriger fra de nordligste egne – det er her, de hvide zombier kommer fra. Benjen har været bag muren, og ligesom en klimaforsker besidder han håndgribelig viden om den nærtstående trussel.

Senere ændrer Tyrion Lannister karakter. Han vælger ikke længere at være (klima)fornægter. Han – spoiler alert – støtter i stedet op omkring dragedronningen Daenerys Targaryen og slutter sig til kampen imod The White Walkers.

I virkelighedens danske verden er pendanten til Tyrion Lannister naturligvis vores egen Nikolaj Coster-Waldau (selv om han jo spiller en ganske anden karakter i serien).

Til Billed-Bladet har Nikolaj Coster-Waldau fortalt, at han voksede op i et barndomshjem præget af kaos. Gennem sin barndom var Coster-Waldau en dagdrømmer. Han kunne bruge timevis på at søge ind i sin egen verden og følte sig altid lidt udenfor, på trods af at han havde venner.

Sit gennembrud som skuespiller fik Waldau i den Bornedal-gyser, som i sin amerikanske version blev kendt som Nightwatch. Filmhittet gjorde ham, formentlig, også populær blandt kvindelige fans.

Men der er ikke meget overfladisk fest over Nikolaj Coster-Waldau i dag. Efter at være blevet gift med den grønlandske skuespiller Nukâka Coster-Waldau bruger han i dag nærmest al sin fritid til at berette om, hvorfor vi bør spise mindre kød og genbruge flere ting. Waldau drømmer om at flytte til den grønlandske bygd Igaliku – hvis da ikke klimaforandringerne har gjort området ubeboeligt.

Han er blevet goodwill-ambassadør for FNs Udviklingsprogram med særligt fokus på klimaforandringerne, og han har trasket rundt med et 20 kilo tungt Google Street View-kamera på ryggen på randen af indlandsisen for at dokumentere de ødelæggende virkninger af stigende temperaturer.

Og GoT-klimaanalogien bakker den danske skuespiller op omkring.

I Game of Thrones er en af de mange forbløffende visuelle billeder, der regelmæssigt bliver fremvist, en overvældende massiv mur af is. Jeg ved alt for godt, at hvis Game of Thrones var en ikke-fiktiv verden, ville den mur af is være bragt seriøst i fare af klimaforandringer,” skrev Nikolaj Coster-Waldau i en kronik hos CNN i august.

Bran Stark = Henrik Fisker, entreprenør og bildesigner
Bran Stark er i GoT en overset magtfaktor til at begynde med. Men den skrøbelige knægt begynder efterhånden at få styr på sine magiske evner – såsom profetiske drømme og visioner om fremtiden.

Forvandlet til den såkaldte Three-Eyed Raven bliver Bran Stark for alvor i stand til at udnytte magien, som fans håber vil redde verden.

Bran Stark er derfor en visionær designer eller ingeniør. Deres bedste arbejde inden for klimasikring og grønne teknologier kan minde om magi.

En af Danmarks mest oversete, men fremsynede skikkelser i den sammenhæng er Henrik Fisker. En entreprenør og bildesigner, som tidligere arbejdede for Elon Musks Tesla.

Nu er han formand for Fisker Automotive og klar til at overhale den grønne teknologis darling Telsa. Det skal ske med elbilen Fisker Emotion, som ifølge danskeren kan køre 640 kilometer på én opladning og lades op på kun ni minutter.

Ygritte = Joy Mogensen, borgmester i Roskilde Kommune
Du ved ingenting, Jon Snow!”

Sådan sukker den iltre og forelskede wildling Ygritte mere end en gang. (Wildlinger er vilde nordboere, der bor nord for muren, væk fra kongerigerne).

Ygrittes budskab er flertydigt. En del af betydningen ligger i, at Jon Snow har levet et beskyttet liv uden for muren. Han er uvidende om The White Walkers. Snow begriber ikke, hvordan verden egentlig hænger sammen. Ygritte derimod er en wildling og underlagt naturens luner. Hendes folk er de første, som mærker de hvide zombiers fremmarch.

Her i rigsfællesskabet svarer wildlingerne derfor til grønlænderne eller dem, som har bosat sig nær vores sårbare kyst- og fjordbyer. De mærker først klimaforandringerne, særligt i form af øget havstand og ekstremregn. Her rager Roskilde Kommunes borgmester Joy Mogensen op.

Når oversvømmelserne atter truer en by eller er få centimeter fra at sive ind i Danmarks depot for radioaktivt affald, er det Joy Mogensen, der tager gummistøvlerne på.

Hun maser med sandsækkene og stiller op til tv-interviews med en nærmest Ygritte-agtig undertone, og i tilsyneladende forgæves bestræbelser forsøger Joy Mogensen at indprente Christiansborg-politikerne, at der pinedød er noget, de er nødt til at forstå. At vi altså i Danmark har et gevaldigt efterslæb for at klimasikre og vedligeholde frem for at punge ud for nye prestigebyggeprojekter.

Cersei Lannister = Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla

Det kvindelige Lannister-overhoved er optaget af at konsolidere og udbygge familiens formue og indflydelse. En opgave, hun er yderst ferm til, men hun forsømmer med rettighed omhu at afværge truslen fra The White Walkers.

Vanity Fair rammer pletmed deres beskrivelse af Cersei – samt måske af dig og mig:

Der er givetvis en smule Cersei i os alle: Vi nægter at give afkald på den magt, vi får fra billige fossile brændstoffer, og det bliver vores børn, der kommer til at lide under valget.”

Cersei Lannister kan derfor minde om Dansk Undergrunds Consortium(DUC). Det joint venture-selskab, som står for langt størstedelen af den danske produktion af olie og gas i Nordsøen, og hvor Maersk Oil har spillet en bærende rolle. I dette tilfælde måske personificeret af Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla, formand for A.P. Møllers Familiefond, der har den bestemmende indflydelse over driften af Maersk-koncernen.

Ligesom Cersei uskønt kom til magten, fik Maersk på – set i bagklogskabens lys – uskøn vis sikret sig eneret til olie- og gasudvinding i hele den danske undergrund. Eneretten købte afdøde skibsreder A.P. Møller af staten for sølle 40 kroner og uden større erfaring med udvinding af det sorte guld.

I dag har den danske stat tjent over 400 milliarder kroner på danske og udenlandske selskabers roterende metalsugerør i Nordsøen. Olie- og gassektoren har i en årrække været den sektor, der har bidraget med mest i skatter og afgifter til statskassen.

Vi er dannebrogsstolte af Maersk, men vi ved også, at al udvinding og brug af fossile brændstoffer forværrer den globale opvarmning. Skaden rammer vores børnebørn. De skal leve med truslen fra øget havstand, alt imens vi nyder profitten fra oliepengene.

Daenerys Targaryen = Connie Hedegaard
Okay, den her er en kende vanskelig og bliver forhåbentlig ikke for søgt. Daenerys Targaryen aka Khaleesi, dragemoderen, går efter magten, men forsøger også at skabe balance og retfærdighed i Westeros. Men hun må også indse, at i bestræbelserne for at nå målet er man nødt til at indgå kompromiser.

Khaleesi samler desuden styrkerne i krig mod The White Walkers.

Vores egen Connie Hedegaard, tidligere klima- og energiminister samt EU-kommissær for klima, er optaget af den grønne dagsorden. Hun er gået direkte i kødet på nogle af de største forurenere, og forventningerne var tårnhøje, da hendes indflydelse peakede som EU-kommissær.

Her måtte Hedegaard se sig kritiseret for at gå på kompromis med sine idealer i forbindelse med EUs børs for handel med CO2-kvoter. Den skulle være en hjørnesten i EUs bekæmpelse af klimaforandringerne, men ledte til passivitet i klimakampen. Hedegaard forsvarede den.

I dag kæmper Hedegaard imod klimaforandringerne som bestyrelsesformand for den grønne tænketank Concito og den internationale miljøfond KR Foundation. Og hvor Khaleesi har sine drager som sit hemmelige våben, har Hedegaard også et overset våben i sit arsenal.

I vore dage er nutidens drager transportsektoren med dens forbrændingsmotorer. De spyr CO2 ud gennem afbrændingen af diesel og benzin. Connie Hedegaard forsøger at tøjle den sektor og klodens måske mest uterlige drage, bilproducenten Volkswagen. Hun har fået plads i et bæredygtighedsråd, som rådgiver Volkswagen om miljøbeskyttelse.

(Ja, okay, det blev lidt søgt).

170

lande viser ‘Game of Thrones’, og ‘GoT’ har rekord for flest Emmy-priser til en tv-serie.

Jon Snow = De Konservatives Mette Abildgaard

Jon Snow er den uægte søn af Ned Stark, overhovedet i slottet Winterfell. Som sådan bliver Jon Snow noget af en outsider i hovedstaden i Norden. Først da han drager ud i den fri natur hos vagtkorpset Night’s Watch, finder han noget, der minder om et fællesskab. Det er også her, at Jon Snow drager bag muren og bliver konfronteret med truslen fra The White Walkers.

Da han vender tilbage til Night’s Watch, forsøger Jon Snow at advare. Han fortæller ret beset ubekvemme sandheder. Men han råber for døve ører hos de ledende skikkelser.

Og ja, her vil det være let at nævne Al Gore eller lignende. Men vores hjemlige modstykke til den slagkraftige Snow skal findes i De Konservatives rækker. Her er klima-, energi- og politisk ordfører Mette Abildgaard en enmandshær. Ligesom Jon Snow havde hun vanskeligt ved at finde sig til rette i sine unge år. En talefejl gjorde, at hun blev drillet i skolen. Men som grøn pigespejder fandt hun sit fællesskab. Her opdagede hun også, hvor meget naturen kan bruges til, og hvor skrøbelig den er.

De Konservative er i dag et bitte parti, men det taler med store bogstaver på klimaets og miljøets vegne. Også på de mest ubekvemme tidspunkter for den siddende regering.

Fortjenesten skyldes særligt Mette Abildgaard. Som en Jon Snow, der vender tilbage fra kamp, forsøger Abildgaard ubønhørligt at råbe regeringen op og passe på naturen – før det er for sent at gøre noget ved ødelæggelserne.

Nå, så kom det akavede øjeblik

Det er nu, vi bare siger det direkte: Bliv medlem, hvis du sætter pris på viden og nuancer. Prøv os for 0,- i 14 dage.

Bliv prøvemedlem