Send en tanke til Zetlands medlemmer

De har betalt for, at vi kunne lave denne artikel. Uafhængig journalistik er ikke gratis.

Medstifter, skriver om økonomi, [email protected]

Vi læser nu alle vores historier op


I dag er en særlig dag for os på Zetland.

Vi begynder nu at læse alle vores artikler op. Det betyder – i grove træk – at du kan få al vores journalistik på lyd. (Korte artikelformater – som når vi anbefaler andres journalistik – bliver dog ikke indlæst).

Fra vi lancerede Zetland for lidt over et år siden, har det været et ønske fra virkelig mange medlemmer. Mange har en travl hverdag, og det er svært at få tid til at læne sig tilbage i sofaen, slå benene op og bruge 22 minutter på en feature om krigen i Mosul. Sådan har jeg det i hvert fald nogle gange (ret tit).

Derfor har vi i nogle måneder læst en historie op hver dag. Så du kan lytte til journalistikken, mens du går med barnevognen, pendler på arbejde eller bare tager opvasken. Den mulighed har mange taget i brug. Og vi har fået overvældende positive reaktioner (og opfordringer til at læse mere op).

Vi har også fået lidt kærlig – og konstruktiv – kritik. Og der er da også plads til forbedringer. Dem har vi brugt en del tid på.

Indtil nu har det været skribenterne selv, der typisk læser deres historie op. Det hænger naturligt sammen med vores bærende idé om, at journalistikken opstår i et rum mellem skribent og medlemmer. Det rum kræver, at vi etablerer en tæt forbindelse mellem journalisten og medlemmet. Det sker i de løbende noter, vi laver, men forbindelsen bliver også understreget af den personlige, nærmest intime relation, stemmen og oplæsningen kan skabe.

Derfor fortsætter skribenterne med at læse op. Men da omfanget af historier, der skal indlæses, stiger, vil nogle få en særligt stor rolle som mere faste indlæsere. Det tæller folk, der sidder på redaktionen, og eksterne indlæsere.

Samtidig arbejder vi på kvaliteten af oplæsningerne. Vi bliver coachet af den dygtige oplæsningscoach Ilia Swainson. Og vi arbejder også på den tekniske kvalitet.

Desuden har vi nu fået et lyddesign, lavet af de imponerende lydsnedker-brødre Johan Assing Høyer og Emil Assing Høyer, også kendt som Lydbror. Det betyder, at hver oplæsning nu er omkranset af lyd, så begyndelsen og slutningen bliver klarere. (Og jinglen er, hvis jeg nu skal vurdere det helt objektivt, virkelig fed).

Og endelig: Vi arbejder på en app, der vil gøre det lettere og mere brugervenligt at lytte til historierne. Den er på trapperne (digital chef Tav Klitgaard har allerede flaget lidt for den – og nogle medlemmer beta-tester den nu).

Til slut: Alt vil ikke være perfekt fra begyndelsen. Men vi glæder os helt enormt. Fortæl endelig, hvad du synes.