Send en tanke til Zetlands medlemmer

De har betalt for, at vi kunne lave denne artikel. Uafhængig journalistik er ikke gratis.

Helikopter

Mandag 1. november 2021

Der er udbrudt fiskekrig mellem Frankrig og Storbritannien. Det handler både om Brexit og store egoer

I fire døgn har en britisk muslingebåd og dens besætning været tilbageholdt i en fransk havn - taget som gidsel i en større strid mellem Storbritannien og Frankrig om fiskerilicenser. Europakorrespondent Tore Keller er i dagens Helikopter.

Sådan synes vi, nyhederne skal lyde. 15 minutter om dagen – 5 dage om ugen. Lyt med her eller i Zetland-appen, hvis du er medlem.

Så er vi tilbage fra weekenden. Det skal handle om fisk.

Dagens citat

“Vi er i samme situation som James Bond. Tragedien er, at dette ikke er en film”

Den britiske premierminister, Boris Johnson, sammenlignede klimakrisen med James Bond i en nødsituation, da han talte til FN’s klimatopmøde COP26, der begynder i dag (Berlingske).


Dagens store historie

Foto: Sarah Meyssonnier/Reuters/Ritzau Scanpix

Fiskekrigen

  • En britisk trawler, Cornelis Gert Jan, bliver lige nu tilbageholdt på havnen i byen Le Havre i Frankrig, fordi den har fisket uden tilladelse i den franske del af Den Engelske Kanal. Det er seneste udvikling i en fiskerikrig, der udspiller sig mellem Storbritannien og Frankrig (Politiken).
  • Striden er opstået, efter at briterne har meldt sig ud af EU og dermed også ud af den fælles fiskeripolitik. Ifølge den alternative fiskeriaftale, som EU og Storbritannien efterfølgende har forhandlet på plads, er det besluttet, at de europæiske fiskekvoter i britisk farvand skal skæres med 25 procent over fem år. Det er briterne, der tildeler fiskerilicenserne, og de franske fiskere er sure over, at de fortsat mangler omkring halvdelen af de licenser, de skal bruge for at fiske i området (The Telegraph).
  • Briterne mener omvendt ikke, at de franske fiskere lever op til betingelserne for at opnå licens (Jyllands-Posten).
  • Sidste uge blussede konflikten for alvor op, da Frankrig offentliggjorde en liste med sanktioner, som vil træde i kraft fra tirsdag den 2. november, hvis der ikke sker fremskridt (TV 2).
  • Derfor mødtes Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, og den britiske premierminister, Boris Johnson, søndag til G20-topmødet for at forsøge at løse konflikten. Men det møde blev ikke en succes. Først sagde franskmændene, at der var forhandlet en våbenhvile på plads, og lidt senere lød det fra Boris Johnson, at der ikke var tale om en våbenhvile, og at franskmændene skulle give sig (Jyllands-Posten).
  • På overfladen handler fiskekrigen mellem Frankrig og Storbritannien om, hvem der må fiske hvor. Men nedenunder spøger Brexit og spørgsmålet om, hvordan Storbritannien og EU skal kunne leve side og side. Informations Europakorrespondent, Tore Keller, er med fra Frankrig i dagens Helikopter (Helikopter).

Det skal du også vide

Politiet skal rykke hurtigere ud. For i dag træder en ny politigaranti i kraft, som betyder, at politiet skal rykke hurtigere ud til fire typer anmeldelser. Det gælder for indbrud, vold, voldtægt og salg af stoffer ved skoler. Politigarantien er en del af en flerårsaftale for politiet, som et bredt flertal i Folketinget har vedtaget, men allerede nu spår Politiforbundet, at den bliver svær at leve op til (TV 2).

Statsministeriet ventede med at oplyse om sms’er. I sidste uge kom det frem, at flere personer i Statsministeriet – også statsminister Mette Frederiksen – har sat deres telefoner til at slette sms’er automatisk. Og derfor er vigtige sms’er for Minkkommission væk. Nu viser det sig også, at Statsministeriet ventede over fire måneder med at oplyse Minkkommissionen om de slettede sms’er, og det gør det sværere at gendanne dem (B.T.). Vi lavede en Helikopter om sms’erne i sidste uge, som du kan finde her.

Børnetelefonen holder døgnåbent. Tidligere har linjen været lukket om natten mellem klokken 02 og 07, men på grund af gode resultater fra indsamlinger er det nu muligt at holde telefonen åben hele døgnet. Det har stor betydning for mange børn og unge, der kæmper med mere alvorlige problemer. Det er nemlig i høj grad i de lidt senere timer, at de ringer ind (DR).

Foto: Ida Tietgen Høyrup for Zetland

Dagens Zetland-historier

Investorer. Langt de fleste af dem er mænd. Og kan betyde, at nogle idéer ikke får en chance. For meget tyder på, at mandlige investorer er mere tilbøjelige til at investere i mænd og i produkter, de selv kan spejle sig i.


Merian Garde Gräs

Så er ugen skudt i gang med flytterod og papkasser på kontoret. Zetland er nemlig flyttet i dag, men Helikopteren flyver som altid hele ugen.

Vi ses!

Med venlig hilsen

Merian Garde Gräs

Helikopter-vært