Helikopter_

Fredag 22. maj 2020

Hej


Her er fredagens Helikopter. Det handler om fornemmelsen af at vågne op efter en drøm.

Lige nu er det, som om vi har vundet over pandemien. Men en historie fra Asien minder os om, at det ikke er slut endnu

Kun én ud af hundrede danskere har haft coronavirus i kroppen, viser de første testresultater. Og det giver – paradoksalt nok – grund til bekymring. For mens landet lukkes op, skal vi være klar over, at sygdommen kan dukke op igen. Gæst: Lars Østergaard, ledende overlæge og professor ved Aarhus Universitetshospital.

19 min

Dagens citat

“Lige nu har vi ikke brug for det, og vi kan åbne op igen, hvis der skulle blive behov”

Sygehuset i Horsens har – ligesom hospitaler i resten af landet – lagt deres særlige corona-afsnit i dvale, fortæller lægefaglig direktør Nils Falk Bjerregaard. Der er ikke patienter nok.

Dagens store historier

Foto: Ritzau Scanpix

Antistof-test

  • De første resultater af den stikprøvetest, som skulle afgøre, hvor mange danskere der har været smittet med coronavirus, er kommet. Og det er kun 1,1 procent af de 1.071 borgere fra 30 kommuner, der havde antistoffer i blodet.

  • Det betyder, at vi er endog meget langt fra flokimmunitet (DR).

  • En lignende test i Sverige viser, at 6,7 procent af de testede havde antistoffer i blodet (Jyllands-Posten).

  • I Danmark har smitten i øvrigt en markant social slagside: En række kommuner på den københavnske vestegn er hårdt ramt (Berlingske).

  • De nye tal er på nogle måder en god nyhed, fordi Danmark er sluppet billigt. Men hvis vi kigger mod for eksempel Singapore, der er blevet lovprist for at få has på virusset hurtigt og effektivt, kan vi se, at virusset pludselig kan dukke op igen (The New York Times).

  • De nye tal viser, at selv om vi er på vej tilbage til en hverdag, hvor alt begynder at ligne det, vi kendte før coronakrisen, så er vi på nogle måder samme sted, som da epidemien begyndte (Zetlands Nyhedspodcast).

Foto: Ritzau Scanpix

Nedlukning

  • Debatten om, hvorvidt nedlukningen af Danmark var for vidtgående eller ej, raser. Og i dag har Jyllands-Posten en historie, som bygger på en gennemgang af de papirer, som regeringen fik forud for beslutningen om at lukke Danmark ned den 11. marts.

  • Mette Frederiksen sagde dengang, at det var myndighedernes anbefaling at lukke landet ned. Men ifølge flere eksperter tyder materialet ikke på, at det var den anbefaling, statsministeren fik af Sundhedsstyrelsen (Jyllands-Posten).

  • De nye oplysninger har fået Venstre til at kalde statsministeren i samråd (DR).

  • Mette Frederiksen selv fastholdt fredag over for TV 2, at det var “en samlet myndighedsvurdering”, at landet skulle lukkes ned (TV 2).

Det skal du også vide

Forsøg med malariamedicin mod corona. To nye forsøg i Storbritannien skal kaste lys over, om hydroxyklorokin og klorokin har en effekt på coronavirus. 25.000 sundhedsprofessionelle, der arbejder med coronasmittede, skal tage enten malariamidlerne eller placebomedicin i tre måneder. Forskerne håber at kunne afgøre endeligt, om det har en effekt eller ej (BBC).

Kina truer Hongkong med ny sikkerhedslov. Kina ønsker at gennemføre en lov, der effektivt set kan gøre det ulovligt for borgerne i Hongkong at demonstrere. Det vil være den hidtil største trussel mod Hongkongs selvstændighed, hvis loven gennemføres, vurderer flere menneskerettighedsforkæmpere i Hongkong (CNN).

God plads i biffen. Biografer, teatre, museer og en række andre kulturinstitutioner har fået lov til at lukke op igen. Og Kulturministeriet har nu også lavet en række retningslinjer for, hvordan det skal foregå. De betyder blandt andet, at man får god plads i biografen, der skal nemlig være en meter mellem gæsterne (Ekstra Bladet).

Illustration: Maria Hergueta for Zetland

Dagens Zetland-historier

Oppositionsdata. Når man dykker ned i de borgerlige partiers opførsel på Facebook de seneste måneder, kan man se helt præcis, hvad deres fælles problem er. Det handler om en kamp om fremtidens asylpolitik – og om en sweater med 26.000 likes, skriver Frederik Kulager.

Regler. Underholdningsappen TikTok, hvor børn og unge filmer deres lipsyncs og danse, er på ingen tid blevet det foretrukne tidsfordriv for millioner af børn verden over. Men nu har et amerikansk medie røbet de retningslinjer, som har været brugt til at luge ud i indholdet. Og det er heftige sager. For eksempel skulle videoer fra grimme og fattige brugere holdes nede.


Det var alt fra fredagens Helikopter. Vi er tilbage hos dig på mandag.

Jakob Skaaning

Med venlig hilsen

Jakob Skaaning

Helikopter-redaktør

Bidrag fra Zetlands medlemmer

Ved du, hvorfor Zetland findes?

Vi følger otte enkle principper, der hjælper med at skabe plads til fordybelse og omtanke i en verden, der mangler præcis dét.

– Lea Korsgaard, medstifter og chefredaktør

I dag læser vores medlemmer: