Helikopter_

Onsdag 13. november 2019

Hej


Her er dagens nyhedsoverblik fra Zetland. Det bliver lidt trist.

Situationen i Hongkong er knækket over. I dag tager vi dig med ind i demonstranternes hoveder

Situationen i Hongkong har ændret sig markant og til det værre. Men den største og vigtigste ændring er af den slags, der er sværest at se på afstand, nemlig ændringen i folkets hoveder. Dén ændring forsøger vi at komme tæt på i dag. Gæst: Jason, en af Hongkongs demonstranter.

19 min

Dagens citat

“Vi fortryder”

Sådan lyder det fra den europæiske chef i den australske bank Macquarie. Banken spillede en stor rolle i skandalen om udbytteskat, hvor den var en central aktør i at udnytte hullerne i skattelovgivningen (Berlingske).

Dagens store historier

Foto: Ann Wang/Reuters/Ritzau Scanpix

Hongkong

 • De seneste dage er situationen i byen eskaleret yderligere, og det er, som om der er noget, der er knækket.

 • Demonstrationerne begyndte i sommer, først som en protest imod en lov, der ville gøre, at Hongkong-borgere kunne blive udleveret til Kina. Dén lov blev droppet.

 • ... Men demonstrationerne har udviklet sig til at handle om styreformen i byen. Demonstranterne kræver reel stemmeret (The Atlantic)..

 • Myndighedernes håndtering af demonstrationerne er blevet betydelig voldsommere. Flere er meldt dræbt, og størstedelen af byens borgere har på et tidspunkt de seneste måneder været udsat for tåregas (South China Morning Post).

 • Grupper af demonstranter er også begyndt at reagere stærkere. Der er meldinger om overfald på Kina-venlige politikere, og tirsdag aften stod studerende på et universitet i byen klar til at bekæmpe politiets indtrængning med brandbomber, bue og pil (BBC).

 • I dagens nyhedspodcast lavede vi et interview med Jason, en af demonstranterne. Og han tog os helt med ind i, hvordan det lige nu føles at være en del af det her oprør. Og hvordan man stadig kan være nogenlunde optimistisk (Zetlands nyhedspodcast).

Foto: Ida Guldbæk Arentsen, Ritzau Scanpix

Fint besøg

 • I dag onsdag landede Danmarks stadig nye udenrigsminister Jeppe Kofod i USA. Grønlands udenrigsminister Ane Lone Bagger er også med. De håber på at skabe klare linjer.

 • Og det er der vist brug for. De seneste måneder har der mildt sagt været kurrer på tråden mellem Danmark og USA i spørgsmålet om Grønland. Det begyndte med, at præsident Trump udtrykte ønske om, at USA skulle købe Grønland (Zetland Helikopter den 16. august).

 • ... Hvilket statsminister Mette Frederiksen afviste – især fordi det er noget, grønlænderne selv kan bestemme. Afvisningen gjorde, at Trump aflyste et officielt statsbesøg i Danmark (DR).

 • Siden da har USA skruet op for antallet af diplomater i Nuuk. Der er bekymring fra flere danske politikere om, at den amerikanske interesse kan puste til drømmene om et selvstændigt Grønland (Altinget/$).

 • Indtil videre er der dog sket nærmest det modsatte: Partiet Atassut har indtil for nylig ment, at Grønland burde løsrive sig. Partiet har lige skiftet formand, og samtidig skiftede partiet holdning og går nu helhjertet ind for Rigsfællesskabet (Jyllands-Posten).

Det skal du også vide

Dansk nynazist varetægtsfængslet for at skænde grave. I weekenden blev den jødiske gravplads i Randers vandaliseret. Politiet har anholdt formanden for den danske afdeling af den nynazistiske organisation Den Nordiske Modstandsbevægelse. Manden nægter sig skyldig (TV 2).

Tesla er også nervøs for Brexit. Det amerikanske firma, der mest er kendt for sine el-biler, overvejede at bygge en ny, stor fabrik i Storbritannien. Valget er i stedet faldet på Tyskland (Berlingske).

Amerikansk politik går en (endnu) vildere tid i møde. I dag onsdag begynder Repræsentanternes Hus at holde offentlige høringer om præsident Donald Trump. Det handler om, hvorvidt præsidenten afpressede Ukraines præsident, og om Trump skal sættes for en rigsret (The Guardian).

Collage: Mikkel Bøgild Jacobsen, Zetland

Dagens Zetland-historier

Dyrt? EU-landene er i gang med et gigantisk slagsmål om unionens budget. Den næste udgave af Zetlands Europa-serie tager dig med bag scenen for at møde manden, der sidder på pengekassen. Han er tysker. Selvfølgelig.

Billigt? I Odense er de begyndt at tilbyde dømte beboere penge for at flytte væk for at undgå, at et boligområde kommer på ghettolisten. Er det udtryk for, at ghetto-loven er gak, eller at den virker, som den skal?


Det var det. Vi er meget ude i verden i de her dage. Tak, fordi I er med. Måske kommer vi hjem til andedammen i morgen. Vi ses.

Mads Olrik

Med venlig hilsen

Mads Olrik

Helikopter-redaktør

Bidrag fra Zetlands medlemmer

Ved du, hvorfor Zetland findes?

Vi følger otte enkle principper, der hjælper med at skabe plads til fordybelse og omtanke i en verden, der mangler præcis dét.

– Lea Korsgaard, medstifter og chefredaktør

I dag læser vores medlemmer: