Favoritlisten_

Hvordan man tjener penge på falske nyheder – og fire andre historier, vi ikke kan glemme

  • 16. november 2018
  • 3 min.

Hver uge anbefaler medlemmer af redaktionen den journalistik, der optog dem i den forløbne uge. I denne uge har vi været optaget af skak, fake news, og hvordan man kommer ind i eliten og bliver der. Velbekomme.

Reportage. På besøg hos dem, der laver de falske nyheder

Vi har hørt om russiske troldefabrikker, hvor unge mennesker betales for at fremme Kremls dagsorden, sprede sludder og vrøvl og puste til politiske uenigheder i vestlige lande. Men der er også en anden, mere profan side af hele problematikken om falske nyheder – de er en god forretning. Denne reportageartikel fra BBC fortæller, hvordan unge mænd i Kosovo uden ordentlige jobmuligheder tjener gode penge på alverdens ofte frit opfundne indhold på sociale medier – og også hvordan forretningen, efter at Facebook har erklæret krig mod falske nyheder, tilsyneladende er blevet mindre indbringende og har ændret sig væk fra det politiske og over mod det mere, øhm, bizarre.

Meeting Kosovo’s clickbait merchants” – BBC

Radio. Hvordan magtens mennesker blev til

Radio24syv har gang i en serie af udsendelser, hvor to sociologer spiller klip fra timevis af bånd med forskningsinterviews. Og det lyder virkelig kedeligt, men det er nærmest en åbenbaring, en dør ind til en lukket og vigtig verden. I Magtens Stemmer taler de med folk som politikere, fagforeningsfolk, forretningsfolk eller forskere, der alle indgår i magteliten i Danmark. Det handler om, hvad magt overhovedet er, hvordan de mest magtfulde og beslutningsdygtige mennesker i Danmark kom til magten, og hvordan de bruger den – og derfor om, hvorfor Danmark ser ud, som det gør.

Magtens Stemmer’ – Radio24syv

Tv-avis. Glem ikke Første Verdenskrig

I søndags var det præcis 100 år siden, at Første Verdenskrig sluttede. I den anledning havde DRs journalist Karin Axelsson været på reportage i den lille belgiske by Ypres, der lå lige i centrum af krigens kampe. Måske kan vi andre indimellem komme til at glemme den store krig i vores travle hverdag, men det sker ikke for borgerne i Ypres. Det er ret utroligt, hvor stor en rolle mindet om krigen spiller: I byen, der er på størrelse med Holstebro, ligger 100.000 faldne begravet og hver eneste aften bliver de mindet ved en ceremoni. Kom med på besøg i rekonstruerede skyttegrave i den provinsby i verden med flest krigskirkegårde.

21 Søndag’ – DR

Skak. Verdensmesterskabet udkæmpes både på og uden for brættet

Norske Magnus Carlsen forsvarer i disse dage sin titel som verdens bedste skakspiller. De første fire partier er endt remis, men som så ofte før er verdensmesterskabet skueplads for et drama, der rækker langt ud over de ternede felter. I denne uge dukkede en video nemlig op på YouTube, der viste lidt for meget fra udfordreren Fabiano Caruanas lejr. Videoen, der hurtigt blev fjernet igen, var uploadet af hans klub og viste både ansigterne på Caruanas sekundanter, hvis identiteter man normalt holder hemmelige, samt en oversigt over de åbninger, Caruana har forberedt sig på. Alt sammen ekstremt vigtig information, der måske kan udnyttes af Carlsen. Nu er spørgsmålet så bare: Kan det være et bevidst forsøg på at vildlede nordmanden? Skakspillet er i gang.

Caruana-video skaper heftige spekulasjoner: – Mistenker at de prøver å lure Carlsen” – Aftenposten

Interview. Milliardærens dråbe i havet

I et interview med det svenske magasin Fokus fortæller Melinda Gates fra fonden Bill & Melinda Gates Foundation, at hun og hendes mand er blevet klogere med pengene gennem årene. De har kunnet se, at det er nødvendigt specifikt at støtte kvinderne i stedet for at dele pengene ud generelt, for at flere får del i deres udviklingsstøtte. Selv om interviewet her er kort, er det interessant, når så indflydelsesrige mennesker fortæller om, at de er blevet klogere og har måttet ændre strategi undervejs. Samtidig siger fru Gates, at helt ærligt, så er deres penge kun en dråbe i havet.

Melinda Gates: Våra pengar är en droppe i havet’” – Fokus

Bidrag fra Zetlands medlemmer

Ved du, hvorfor Zetland findes?

Vi følger otte enkle principper, der hjælper med at skabe plads til fordybelse og omtanke i en verden, der mangler præcis dét.

– Lea Korsgaard, medstifter og chefredaktør

I dag læser vores medlemmer: