Nej, det bliver ikke som at bo i en mikrobølgeovn, når Danmark bliver ‘testland’ for 5G-internet

ZOOM5G er lynhurtigt trådløst internet. Men kommer hastigheden med en pris? Foto: Josep Lago, Ritzau Scanpix

Vores medlemmer foretrækker at lytte

Zetlands medlemmer kan høre alle vores artikler som lyd - oplæst af skribenterne selv. De fleste foretrækker at lytte i vores app, hvor man får den bedste oplevelse. Men du er velkommen til at lytte med her.

00:00

18:00

Derfor skal du læse denne artikel

Regeringen og teleindustrien er glad for, at Danmark i år bliver testland for det afsindigt hurtige 5G-netværk. Men hvad betyder det for vores alle sammens sundhed, når kraftfuldt trådløst internet beames ud over det danske land? På sociale medier florerer alskens teorier og bekymringer. Her er, hvad vi faktisk ved.

Nyheden om, at norske Telenor har valgt Danmark som testland’ for den femte generation af lynhurtigt trådløst internet, 5G-netværket, fik sidste uge danske politikere, tele- og it-folk og erhvervsfolk til lykønske hinanden.

Parallelt med Telenor er kinesiske Huawei sammen med TDC klar til april med sin første brugbare 5G-mast. De første tests har vist, at 5G kan blive 65 gange hurtigere end det nuværende 4G-netværk ifølge TDC.

Vi er meget tilfredse,” lød det fra teleselskabet til Ingeniøren.

Uden for telebranchen blev nyheden om 5G i Danmark modtaget anderledes. I en liveudsendelse på Facebook, der er blevet set over 220.000 gange, udlægger Dan Johannesson, der i videoen præsenterer sig som blogger og fritænker”, landets 5G-planer sådan her:

Det mest voldsomme angreb på dansk jord, jeg har hørt om siden Anden Verdenskrig.”

I videoen fortæller Johannesson, der ifølge sin Facebook-sides beskrivelse er forfatter til en spirituel sci-fi-bog og følges af 3.600 danskere på det sociale medie, om et Danmark, hvor man opstiller 5G-master overalt”, som pumper elektromagnetiske frekvenser” ud.

Hvis der pludselig er hundredtusindvis af de her master (…) er det ret nemt at få danskerne til at gøre lige præcis, hvad man synes. Så kan man bare trykke på en knap, og så brænder huden på hele det lokalområde,” siger Dan Johannesson i sin video, der er set 220.000 gange.

Det brænder ikke fysisk, men det føles sådan.”

Vi finder hele tiden nye ting, vi kan koble på et evigt ekspanderende internet. Termostater, lyspærer, overvågningskameraer, køleskabe, støvsugere, smarthøjttalere, køretøjer, droner, robotter, automatiserede industrimaskiner.

Hvis vi ønsker, at den udvikling fortsætter, bliver båndbredden fra 5G en nødvendighed: TDC forventer, at vi 17-dobler vores forbrug af internetdata frem mod 2025.

Ud over at alt vil loade meget hurtigere med 5G, er det hurtigere internet også afgørende, når en førerløs bil skal lave en nødbremsning. Er internettet sløvt, kan det gå galt.

Det er også perspektivet i regeringens nyligt fremlagte 5G-handlingsplan. Her skitseres, hvordan Danmark kan blive en førende 5G-nation. Blandt andet,” lød det fra vores teleminister, Lars Christian Lilleholt fra Venstre, i den forbindelse, er der behov for at sætte et stort antal antenner op.”

5G har kortere rækkevidde end 4G, så i stedet for de antenner, der i dag står på hustage, skal 5G-antenner sættes op flere steder, end der er 4G-antenner i dag. TDC vil opsætte over 4.000 frem mod 2024, hvor det er teleselskabets forventning, at 5G står for al wi-fi-dækning i Danmark.

Det fremtidsscenarie har fået bekymrede danskere som Dan Johannesson til at frygte, at Danmark bliver en mikrobølgeovn”. Hans video Er Regeringen Ved At Udsætte Danskerne For Livsfare?’ er blevet delt af 4.000 danskere. Ja, der er endda én, der har skrevet en sang, der advarer mod 5G:

8.000 danskere støtter også et borgerforslag, hvor man ønsker at teste 5G på forsøgsdyr. Bekymringen er, at højfrekvensbølgerne fra 5G-antenner gør dyr og mennesker sterile.

Interesseorganisation for mennesker, der er hypersensitive over for elektromagnetisk stråling, de såkaldt el-overfølsomme, har afleveret en underskriftsindsamling hos Sundhedsstyrelsen, fordi man mener, at stråling er en alvorlig miljøtrussel mod folkesundheden.

Da effekterne af 5G er ukendte, er borgerne de facto inddraget i et forsøg med mennesker, som ingen kan melde sig ud af,” lød det fra organisationen i et debatindlæg torsdag i Information.

Derudover har over 200 forskere fra store dele af verden (dog ikke fra Danmark) underskrevet en appel til samtlige nordiske statsministre. 5G kan have alvorlig negativ påvirkning på folkesundheden og miljøet, som vi beder jer overveje,” lyder det.

Bekymringerne præger altså debatten om 5G – men er der hold i dem? Det ultrakorte svar er nej. Det lange svar er meget mere komplekst, til tider frustrerende og egentlig ret angstprovokerende. Det handler om en forskningsverden, hvor man halser efter at forstå, hvad det gør ved mennesker, når vi fylder vores liv med hele tiden flere internetforbundne, smarte dimser.

Jeg forstår godt den bekymring, der er derude. 5G er så ny (og ukendt) en teknologi, at netværket ikke er taget i brug sådan for alvor nogen steder på kloden. I den forstand er Danmark et testland. Men bare rolig: Vi er ikke alene.

Stormagterne Kina og USA har kastet sig ud i et 5G-kapløb, og status er, at teleselskaber i begge lande forventer at kunne tilbyde privatkunder 5G-wi-fi i 2020.

Det betyder også, at 5G-skepsissen er international. Overalt i verden, hvor man rykker på 5G nu, ser teknologien ud til at prikke til den samme dybtliggende frygt: stråling, fugle og insekter, der dratter til jorden, og en (sund!) grundskepsis over for ny teknologi. Og i dette tilfælde en teknologi, man ingen kontrol har over. 5G-routere vil efter al sandsynlighed blive sat op tæt på dit hjem, om du vil det eller ej.

Hvis der er barrierer for 5G, skal vi i videst muligt omfang rydde dem af vejen,” sagde teleminister Lars Christian Lilleholt sidste år.

Beslutningen om at gøre Danmark til 5G-testland skete umiddelbart uden stor offentlig diskussion. I stedet diskuterede vi, om vi gør os sårbare i cyberspace ved at lade kinesiske Huawei bygge 5G-netværket. Politikerne og telebranchen synes ikke at bekymre sig for eventuelle sundhedsfarer. Alligevel titter frygten frem i den offentlige debat på sociale medier. Om farlig stråling, kræftrisiko og det, der er værre.

Er det konspirationer, eller er der faktisk noget, vi har overset?

5GSådan kan en 5G-router se ud. Denne er sat op i Hamborg i Tyskland. Foto: Christian Charisius, DPA / Ritzau Scanpix

Årsagen til, at vi overhovedet taler om farerne ved stråling, er vores telefoner.

Vores telefoner udsender stråling. Det er usynligt for det menneskelige øje, men det er sådan, din telefon taler med routeren i hjemmet og routerne på tagene, du kommer forbi, når du er på farten.

Stråling fra telefonen er ikke-ioniserende stråling. Det er stråling, der ikke gør skade på DNA – og derfor heller ikke er kræftfremkaldende. Det samme gælder stråling fra din tv-fjernbetjening, mikrobølgeovn, FM-radio.

Og så er der ioniserende stråling. Fra farligst til mindst farlig: kosmisk stråling fra verdensrummet (uden ozonlaget ville vi være ristet), radioaktiv stråling (det, som en geigertæller slår ud på, hvis man besøger Tjernobyl), røntgenstråling og UV-stråling, altså sollys, både det naturlige og kunstige (solbrændthed er en reaktion på, man har fået for meget stråling).

Ioniserende stråling har så høj energi, at det ødelægger DNA, hvis man eksponeres for længe for det. Det er derfor, lægen lige forlader lokalet, når røntgenbilledet blitzer. Var strålingen mellem routere, master og telefoner ioniserende, ville vi se et boom i tumorer og kræft i hjernen, når millioner af mennesker hver dag i to årtier har holdt telefonen ind til kraniet. Det ser vi ikke.

Hvis telefoner forårsagede hjernetumorer i samme tempo, som cigaretter forårsager lungekræft, ville vi have opdaget det nu,” har Otis Brawley, en amerikansk kræftlæge fra American Cancer Society, sagt til amerikanske medie Vox.

Sundhedsstyrelsen formulerer sig også således i sin vurdering af trådløs teknologi”:

Samlet set vurderer Sundhedsstyrelsen imidlertid, at der – med den viden, der foreligger i dag – ikke er undersøgelser, der på tilstrækkeligt videnskabeligt grundlag er i stand til at sandsynliggøre en sammenhæng.”

Men det er stråling fra det nuværende 4G og ældre netværk. Er det nye 5G-netværk, som er på vej nu, anderledes?

Gert Frølund Pedersen ved alt, der er at vide om højfrekvente radiobølger – altså strålingen fra telefoner, som er det, vi taler om her.

Han er antenne-professor på Aalborg Universitet. Universitetet er, ifølge universitet selv, verdensførende inden for antenneforskning” og åbnede sidste år verdens første antennelaboratorium. Lederen dér er Gert Frølund Pedersen.

Jeg har arbejdet med det her i 25 år,” siger han og griner, da jeg spørger, om han er blevet kontaktet af mange journalister den seneste uge. Det sker, hver gang en ny generation af trådløst internet bliver introduceret.”

Er 5G så anderledes farligere end de tidligere?

5G har ikke en større styrke end tidligere generationer (g’et i 5G står for generation, red.). Netværket overskrider heller ikke de grænseværdier, der er for elektromagnetiske felter.”

Frekvenserne ved 5G er dog ti gange højere end 4G. Men når det er så høje frekvenser, kan det ikke trække særlig godt ind i huden – eller ind i hjernen, hvis man taler i telefonen. Penetreringen falder simpelthen, jo højere frekvensen er.”

Derudover,” fortsætter han, har ingen kunnet bevise en sammenhæng mellem stråling og en sundhedsrisiko ved de værdier, der holder sig inden for grænseværdierne.”

Ville du være bekymret, hvis en 5G-router blev sat op på din vej?

Nej, det vil jeg ikke bekymre mig over. Så ville jeg bare få 5G og hurtigere internet. Efter alle de undersøgelser, der er lavet over mere end 25 år, er vi ret sikre på, at det ikke er skadeligt.”

Den Pulitzer-vindende videnskabsjournalist William J. Broad er heller ikke bekymret. I The New York Times i november skrev han, at der ikke findes beviser for at sige, at 5G er kræftfremkaldende.

Broad refererer et studie fra 2013, hvor forskere fra University of York ifølge Broad fandt, at 5Gs langt højere frekvenser (…) i langt mindre grad trænger ind i menneskers og rotters legemer.”

Men ingen, hverken Broad eller Gert Frølund Pedersen og andre forskere, jeg har læst og fået anbefalet at læse, afviser skråsikkert, at 5G af den grund er ufarligt. Der findes stadig usikkerheder.

Tag som eksempel et stort studie fra USA. Sidste år kunne det amerikanske sundhedsministerium efter ti års forskning konkludere, at stråling fra telefoner kan fremme tumorvækst i rotter og mus. Man havde klare beviser”.

Men da det anerkendte britiske medie The Guardian i den forbindelse så bragte artiklen Den ubekvemme sandhed om kræft og telefoner, hvor man beskrev det studie (og andre studier), blev artiklen mødt med hård kritik fra en anerkendt kræftforsker i samme avis.

Mens den konstante årvågenhed over for fremtidens teknologier er prisværdig, så modsiger de beviser, vi har i dag, hypotesen om, at mobiltelefoner øger risikoen for kræft,” skrev David Robert Grimes, en prisvindende kræftforsker fra blandt andet Oxford University.

Med andre ord er selv klare beviser” også et emne for diskussion, når det gælder stråling fra telefoner.

En stor del af problemet er, at 5G er en ny teknologi, som supermagterne, regeringen, teleindustrien og andre parter gerne ser rullet ud hurtigst muligt. Forskning, helt modsat, tager tid. Lang tid.

Hvis man skal vurdere en sådan risiko ordentligt,” har Christoffer Johansen, professor og overlæge ved Rigshospitalet og Center for Kræftforskning under Kræftens Bekæmpelse, sagt til Kristeligt Dagblad sidste år, er man nødt til at gøre det over lang tid”.

Nu har vi haft mobiltelefoner i 25 år, og vi er måske nødt til at vente 20 år endnu.”

Men Christoffer Johansen sagde også noget andet. Noget, der flugter med udmeldingerne fra overlægens udenlandske kolleger inden for kræftforskningen:

Ud fra data om 24 millioner mennesker fra de samlede nordiske cancerregistre, som er de bedste i hele verden, kan vi konstatere, at der er intet, der indikerer, at de grupper, som har anvendt mobiltelefoner mest, har en øget risiko.”

Det gentog han sidste uge til DR. Overlægen tilføjede: Jeg kan godt forstå, at folk er bekymrede for 5G. Det var det samme, vi oplevede, da 4G blev indført. Vi mangler en diskussion af det i samfundet, og det medfører bekymring for sundhedsproblemer ude i befolkningen.”

I Sverige har strålebeskyttelsesmyndighederne nået samme resultat. Ifølge Politiken gennemgik man den samlede videnskabelige forskning af elektromagnetiske felter gennem de seneste 13 år”. Konklusion var, skriver Politiken:

Mobiltelefonen udgør en langt mindre sundhedsrisiko, end man før har troet.”

Det samme konkluderede FNs sundhedsorgan WHO i 2014:

Til dato er der ikke konstateret nogen skadelige sundhedsvirkninger som følge af mobiltelefonbrug.”

Så bliver Danmark en mikrobølgeovn, når 5G-routerne går online?

Nej.

Der findes ingen dokumentation for, at det vil ske. Ingen vil få huden svitset (kun af solen, hvis man glemmer solcreme). Så meget ved vi. Hvad vi ikke ved med fuldkommen sikkerhed, er, hvad der kan ske over tid. Vil stråling fra mobiltelefoner og 5G-routere give os kræft? Sandsynligvis ikke. Men forskerne holder alligevel øje.

Bedre svar kan jeg ikke give. For ud over at 5G er uafprøvet på den skala, vi skal til nu, så forandrer måden, vi bruger vores telefon på, sig også hele tiden. Forskningen har svært ved at følge trop.

Engang var telefonen kun til opkald (tak til 1G). Så fik vi sms (tak til 2G). I dag sms’er vi sjældnere. Opkaldene er også blevet kortere. I 2017 knækkede kurven for antallet af minutter, vi taler i telefon i Danmark, for første gang. I stedet bruger vi vores telefon til alt muligt: Vi streamer video, spil og musik – og så chatter vi over Facebook Messenger (tak til 3G og 4G).

Siden antallet af sendte sms’er toppede omkring 2010, er datatrafikken 19-doblet herhjemme. Det er ret vildt. Det skyldes, vi simpelthen bruger vores telefoner til meget andet end kommunikation. Vi er med andre ord mere end nogensinde afhængige af internet (og vores telefoner). Det vil 5G kun forstærke – især vores førerløse bils bremselængde afhænger som sagt af det.

Samtidig bliver børn yngre, når de får deres første telefon. Syv ud af ti børn i Danmark har telefon før deres tiårsfødselsdag ifølge en YouGov-undersøgelse fra 2017. Og skal man bekymre sig, så er der muligvis noget at komme efter her:

Efter leukæmi er hjernekræft den anden mest udbredt kræftform blandt unge under 20 år. For at vide, om det kan have noget at gøre med brugen af diverse skærme fra en tidligere alder end før, støtter EU et fem år langt forskningsprojekt på tværs af 13 lande. Konklusionen er på trapperne.

I mellemtiden har Gert Frølund Pedersen et tip, hvis man vil minimere strålingen fra sin telefon. Hvis man er bekymret, kan man bruge et trådløst headset. Strålingen bliver 100 gange mindre ved at flytte telefonen væk fra hovedet og ned i lommen.”

Bidrag fra Zetlands medlemmer

Ved du, hvorfor Zetland findes?

Vi følger otte enkle principper, der hjælper med at skabe plads til fordybelse og omtanke i en verden, der mangler præcis dét.

– Lea Korsgaard, medstifter og chefredaktør

I dag læser vores medlemmer: