Helikopter_

Fredag 12. april 2019

Hej


Her er dagens nyhedsoverblik fra Zetland. Det handler om kampen om sandheden.

Stifteren af WikiLeaks er blevet anholdt. Her er historien forfra

I dagens nyhedspodcast fortæller vi historien om WikiLeaks og Julian Assange forfra. Det handler om en flamboyant personlighed, store principper og kampen om sandheden. Vært: Mads Olrik. Gæst: Peter Kofod, journalist-aktivist.

Dagens citat

“Viktor Fischer han er gay, allez allez”

Det sang en lille gruppe Brøndby-fans under en fodboldkamp mod FCK sidste weekend. Og det måtte de ikke, er DBU kommet frem til. Både Brøndby og OB, hvor noget lignende er sket, har fået bøder (DR).

Dagens store historier

Foto: Ritzau Scanpix

Assange anholdt

Torsdag fik britisk politi lov til at gå ind på en ambassade i London og anholde Julian Assange, stifteren af WikiLeaks. Det er begyndelsen på et nyt kapitel i en lang og kompliceret i historie.

WikiLeaks begyndte i 2006 at publicere store mængder lækkede filer og dokumenter om især USA’s krige i Irak og Afghanistan eller det internationale diplomati. Senere kom organisationen i problemer, blandt andet for at lække følsomme private oplysninger om for eksempel tyrkiske og saudiske borgere (Wired).

... Men stifterens historie har overskygget missionen. Siden 2010 har der været både svenske og britiske arrestordrer på ham på grund af en lidt mærkelig sag fra Sverige. I 2012 gik Assange ind på Ecuadors ambassade i London og bad om politisk asyl af frygt for at blive udleveret til USA og retsforfulgt for at lække dokumenter (The Guardian).

Der er store principielle spørgsmål på spil. Det, Assange er anklaget for af de amerikanske myndigheder, er ting, som alle undersøgende journalister verden over gør hver eneste dag. Og spørgsmålet, sagen stiller, er, om journalister og whistleblowere kan føle sig trygge (Zetlands Nyhedspodcast).

Foto: Ritzau Scanpix

12+

  • Regeringen vil forsøge at reformere det danske karaktersystem. Det handler om gyldne middelveje – og om tidens svøbe.

  • Den nuværende karakterskala har syv trin. Den begynder ved -3, 02 tæller som bestået, og ender ved 12. Den blev indført i 2007 for bedre at kunne sammenligne danske karakterer med udenlandske.

  • Men skalaen har visse problemer, ifølge regeringen. Der bliver givet for mange 12-taller, der er for få midterkarakterer, og der mangler mulighed for at præmiere det ekstraordinære (Berlingske).

  • ... Og så viser den et problem i tiden, mener regeringen: Der er for meget fokus på fejl og for lidt på kreativitet (Zetlands Nyhedspodcast).

  • Løsningsforslaget: Indfør 12+. Det er (på en måde?) et 13-tal, og det forstyrrer ikke resten af skalaen (særlig meget). Regeringen kalder det en gylden mellemvej. Kritikerne kalder det en ligegyldig lappeløsning (skoleliv.dk).

Det skal du også vide

Sagen om Forsvarets lydforurening vokser. I flere år har beboere brokket sig over støj fra især luftvåbnets F-35-fly. Sagen har været lidt syltet i lang tid, og en ny rapport viser, at problemet er større, end vi troede (Ingeniøren).

... Og så prøver Forsvaret at lukke et datahul. Mellem 2012 og 2016 har de private oplysninger på tusindvis af Forsvarets udsendte til især Mellemøsten været for dårligt beskyttede. Det betyder, at noget af dataene kan være lækket og have bragt personalet i fare (Politiken).

Dagens Zetland-historier

Illustration: Rasmus Juul for Zetland

Lillebror. Det betyder rent faktisk noget, hvad vi her i Danmark gør for at beskytte klimaet. Her er tallene, der viser, at det nytter at vise vejen.

Storebror. I årevis har Europa og Kina haft et lidt akavet forhold. Nu forsøger europæiske politikere at sætte hårdt mod hårdt – uden at gøre det alt for meget.

Favoritterne. I denne uge anbefaler Zetlands skribenter igen-igen godt læsestof fra andre medier. Din weekendlæsning begynder her.

Hjælp. Vores velfærdsskribent Sidsel Hoe leder efter ansatte i sundhedsvæsenet, der kan fortælle os om systemet indefra – og måske hjælpe med at finde de gode løsninger. Hjælp hende her.


Tak for denne uge, hvor denne nyhedspodcast fyldte et år. Vi tager lige et år mere. Vi ses.

Mads Olrik

Med venlig hilsen

Mads Olrik

Helikopter-vært