Send en tanke til Zetlands medlemmer

De har betalt for, at vi kunne lave denne artikel. Uafhængig journalistik er ikke gratis.

Helikopter

Fredag 24. april 2020

Coronakrisen har sat hele den danske jobindsats på pause. Og måske vist, hvordan indsatsen kan revolutioneres

Arbejdsløsheden er steget og jobcentrenes regler er blevet sat ud af kraft under corona-krisen. Men her i undtagelsestilstanden har centrene fundet nye metoder. Og det sætter spørgsmålstegn ved reglerne i hele vores beskæftigelsesindsats. Dagens gæst: Martha Ahlmann, områdechef for beskæftigelse i Rudersdal Kommune.

Sådan synes vi, nyhederne skal lyde. 15 minutter om dagen – 5 dage om ugen. Lyt med her eller i Zetland-appen, hvis du er medlem.

Her er fredagens Helikopter.

Dagens citat

“Jeg vil til hver en tid forbeholde mig retten til at synge lige højt med på Verdis fangekor fra Nabucco som De Nattergale”

Kulturminister Joy Mogensen svarede i dagden kritik), som hun har været udsat for, siden hun i et interview med Gaffa sagde, at hendes yndlingsalbum var Absolute Music 2.


Dagens store historier

Foto: Ritzau Scanpix

Arbejdsløshedsregler

  • Coronakrisen har betydet en voldsom stigning i antallet af arbejdsløse i Danmark. I alt er der nu 177.647 arbejdsløse i Danmark. Det er 46.000 flere, end før Danmark blev lukket ned af corona i marts (Beskæftigelsesministeriet).

  • Samtidig er der 150.000 danskere, der får kriseløn af staten lige nu. Og flere frygter, at en del af dem også vil stille sig op i arbejdsløshedskøen, når ordningen om lønkompensation falder bort på et tidspunkt (DR).

  • Kommunernes Landsforening har fremlagt en plan, der skal gøre jobcentrene i stand til bedre at hjælpe de mange nye ledige, når centrene åbner igen. De vil blandt andet afskaffe en række krav om et bestemt antal samtaler og fysisk fremmøde (Berlingske).

  • I Rudersdal Kommune har jobcentret siden nedlukningen af Danmark kun talt med de borgere, der selv gerne ville tale med jobcentrets medarbejdere. Og det har ifølge kommunen selv givet langt bedre samtaler og stof til eftertanke om, hvordan beskæftigelsesindsatsen kunne skrues sammen på en anden måde (Zetlands Nyhedspodcast).

Foto: Ritzau Scanpix

Sverige

  • Sverige oplever igen et stigende corona-relaterede dødsfald. 131 patienter er døde inden for det seneste døgn, og antallet af daglige døde er dermed steget igen, efter at det torsdag var på 84.

  • I alt er der registreret 2.152 dødsfald blandt coronapatienter i Sverige – det svarer til 20 svenskere per 100.000 indbyggere. I Danmark er 403 døde med coronasmitte – det svarer til knap 7 danskere per 100.000 indbyggere (Jyllands-Posten).

  • Den svenske statsepidemiolog Anders Tegnell forklarede i dag stigningen i dødsfald som efterdønninger af en påskeferie, hvor flere plejede social omgang med hinanden (SVT).

  • Det faktum, at Sverige fortsat har en væsentligt mindre restriktiv corona-kurs end nabolandende, påkalder sig fortsat international opmærksomhed. På bare én dag så 6.000 artikler om Sverige dagens lys, skriver Dagens Nyheter.

Det skal du også vide

Politisk flertal klar til at sætte gang i Femern-byggeri.Den 1. januar 2021 skal det første spadestik til tunnellen under Femern Bælt tages. Forbindelsen, der vil forbinde Lolland med Nordtyskland, forventes at stå færdig i 2029 (DR).

København overvejer at indføre opholdsforbud. Indbyggerne i København er så slemme til at klumpe sig sammen på en række steder i byen, at Københavns Kommune og Københavns Politi nu drøfter et decideret opholdsforbud på blandt andet Islands Brygge på Amager (TV 2).

Bøde for at glemme maske. I den tyske delstat Bayern kan det nu koste en bøde på 5.000 euro, hvis man ikke følger reglerne og går med mundbind eller maske. Samtlige de tyske delstater har nu vedtaget lovgivning, der foreskriver at bruge mundbind i offentlig transport og forretninger (Die Welt).

Dagens Zetland-historier

Illustration: Liam Eisenberg for Zetland

Langsom forandring. For 150 år siden var det bare 25 procent af verdens befolkning under 15 år, der gik i skole, og i dag gælder det for over 80 procent. Nikola Gøttsche fortæller historien om en af de største forandringer i vor tid.

Frikvarter. Menneskeheden har bekymringer nok. Blandt andet at der kan komme en asteroide og banke ind i Jorden. Men vi er som menneskehed godt forberedt på at forhindre den situation, skriver en opløftet Andreas Thorsen.


Jakob Skaaning

Det var alt fra Zetland Helikopter i dag. Tak for denne uge og rigtig god weekend – vi er tilbage på mandag.

Med venlig hilsen

Jakob Skaaning

Helikopter-vært