Zetland Helikopter


Tirsdag 11. juni 2019

Hej


Her er dagens nyhedsoverblik fra Zetland. Det bliver stort.

Demonstrationerne i Hongkong er en god påmindelse om, hvad der er på vej: det kinesiske århundrede

I weekenden har store dele af Hongkongs befolkning været på gaderne for at protestere over Kinas indflydelse i byen. I dagens nyhedspodcast kigger vi på, hvad det fortæller os om Kinas magt. Vært: Mads Olrik. Gæst: Philip Róin, Zetlands ven i Kina.

18 min

Dagens citat

“Selvom Sass som person ikke nåede det sidste stykke over målstregen, nåede han politisk, hvad han ville”

Det skriver Altinget i et portræt af Henrik Sass Larsen. Han har været en af de vigtigste figurer i Socialdemokratiet og en af dem, der fik drejet partiet ind på en hårdere udlændingepolitisk kurs. Han har meldt ud, at han stopper i politik på grund af stress.

Dagens store historier

Foto: Isaac Lawrence / AFP / Ritzau Scanpix

Hongkong

Hen over weekenden har hundredtusindvis af borgere i Hongkong været på gaden i protest. Her er, hvad det handler om.

På det konkrete plan: En udleveringsaftale. Hongkongs selvstyre vil gerne kunne udlevere folk, der opholder sig i Hongkong, til retsforfølgelse på det kinesiske fastland. Demonstranterne frygter, at det åbner døren for, at politiske dissidenter i Hongkong – og dem er der mange af – kan forsvinde i Kinas fængsler (CNN).

På det abstrakte plan: Hongkongs fremtid. Demonstranterne har en generel fornemmelse af, at Hongkongs frihed og mulighed for at forblive et demokrati langsomt forsvinder bid for bid. I følge en aftale mellem briterne og Kina, dengang Hongkong blev overdraget til Kina, skal Hongkong ellers være selvstyrende indtil i hvert fald 2047 (The Economist).

... Og på det helt abstrakte plan: Verdensherredømmet. På grund af dets særlige status har Hongkong været en slags smutvej for Kina til at handle med resten af verden. Det har gjort den lille ø til en afgørende faktor for Kinas mirakuløse økonomiske vækst. Men nu er Kina så godt kørende, at landet ikke længere har brug for en lille, liberal enklave. Velkommen til det kinesiske århundrede (Zetlands nyhedspodcast).

Foto: Johan Nilsson / TT / Ritzau Scanpix

Malmø

Det har været et dramatisk døgn på den anden side af sundet.

Der har været flere eksplosioner og skyderier. En ung mand er blevet dræbt af skud. En opgang og en natklub er ramt af bomber. Og på Malmøs banegård var der først en bombetrussel og så en mand, der opførte sig så truende, at politiet skød efter ham (Sydsvenskan).

Vi kender endnu ikke bagrunden, så betragt det næste her som ren baggrundsviden: Malmø har i årevis været plaget af flere heftige bandekonflikter. I 2017 og 2018 blev samlet set over 20 personer dræbt i forskellige opgør. Konflikten lader (i hvert fald indtil denne uge) til at være stilnet en smule af i år (DR).

Det er (blandt andet) Øresundsbroens skyld. Banderne er glade for Øresundsregionen, blandt andet fordi broen er en hovedvej for våben og narkotika, der flyder videre til resten af Skandinavien. Det er en af grundene til, at både Malmø og København har haft store bandekonflikter. Samtidig er begge byer både lukrative narkomarkeder og så små, at banderne konstant har territoriale kampe (Zetland).

Det skal du også vide

Apple dropper et datacenter i Danmark. Planen var at bygge et gigantisk datacenter ud for Aabenraa. I stedet vil Apple fokusere på et andet datacenterprojekt ved Viborg (Finans).

Nuuks borgmester trækker sig efter afsløringer. En DR-dokumentar afslørede for nylig omfattende seksuelle overgreb mod børn i byen Tasiilaq og kommunens manglende indsats. Det har kostet borgmesteren i kommunen posten (Jylland-Posten).

Trump er klar til at uddele store bøder til tech-giganter. Med EU som forbillede vil USA’s præsident Trump have iværksat undersøgelser af, om firmaer som Google og Facebook misbruger deres magt (Politico).

Dagens Zetland-historier

Illustration: Jørgen Stamp for Zetland

Umuligt. Sammenbragte familier skal ikke blendes sammen til en kernefamilie-smoothie. For kernefamilien er et umuligt ideal – og der er en anden, bedre vej.

Hemmeligt. Hvis du har penge, har du (stadig) magt. Også over, hvad vi debatterer på Facebook. Her er podcasten Frederik forklarer internettet med historien om valgkampens mærkeligste annonce.

Hyggeligt. Det næste Zetland Sofa-arrangement er på vej til Aarhus. Læs mere her.

Det var det. Vi holder selvfølgelig også et halvt øje på de danske regeringsforhandlinger, men indtil videre er der ikke det store at berette. Vi ses i morgen!

Mads Olrik

Med venlig hilsen

Mads Olrik

Helikopter-redaktør

Nå, så kom det akavede øjeblik

Det er nu, vi bare siger det direkte: Bliv medlem, hvis du sætter pris på viden og nuancer.

Bliv medlem