Artiklen her er ikke gratis, men du kan læse eller lytte, fordi Julie Top-Nørgaard er medlem af Zetland og har delt den med dig.

Helikopter_

Torsdag 28. november 2019

Hej


Her er dagens nyhedsoverblik fra Zetland. Det bliver barnligt.

Politikerne vil finde flere pædagoger. Men spørgsmålet om daginstitutionerne er meget større end tal

Finanslovsforhandlingerne er inde i sidste fase. Og en af de sværeste ting, der stadig ligger på bordet, er diskussionen om minimumsnormeringer i daginstitutionerne. I dag dykker vi ned i, hvorfor det er så svært.

19 min

Dagens citat

“Der går rygter om, at Channel 4 vil opstille en SMELTENDE IS-FIGUR AF BORIS JOHNSON, hvis han ikke deltager i aftenens tv-debat om klimaet”

Det fortæller Mads Bonde Broberg-Wedel, tidligere London-korrespondent for Jyllands-Posten. Boris Johnson har takket nej til at deltage i tv-debatten, og jeg må bare sige, at isfiguren er en smuk idé, så åh, lad rygtet være sandt.

Dagens store historier

Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Minimumsnormeringer

 • Diskussionen om tilstanden i de danske daginstitutioner har fyldt virkelig meget politisk det seneste år. I de her dage er det en af de sidste svære punkter i finanslovsforhandlingerne.

 • ... Og i dagens lydudgave af Helikopteren kigger vi på de store spørgsmål, debatten handler om. Herunder får du den korte udgave.

 • Den oprindelige tanke med daginstitutionerne var at gøre dem så hjemmeagtige som muligt – og grundholdningen har været, at børn er i stand til at udvikle sig selv. Pædagogernes opgave er at se og hjælpe børnene.

 • Men i de her år råber mange pædagoger og forældre over hele landet op over, at der ikke er overskud til netop det. Nogle pædagoger og forældre taler om “rå pasning”, hvor man bare får dagen til at gå, uden at nogen kommer til skade (Jyllands-Posten).

 • Den politiske diskussion handler ret meget om tal. Lige nu forsøger regeringen og dens støttepartier at blive enige om en model for, at der maksimalt må være tre børn per voksen i vuggestuerne og seks per voksen i børnehaverne. Sådan noget er potentielt dyrt (Altinget).

 • ... Men måske burde diskussionen være meget større. Institutionerne og pædagogerne har fået så mange nye krav, og de er så centrale for vores velfærdssamfund, at vi måske skal finde en ny retning (Zetlands nyhedspodcast).

Foto: UPS/Reuters/Ritzau Scanpix

Droneterror

 • I dag blev tre danske statsborgere dømt for at have medvirket til terror. Sagen handlede om, at de har sendt dronedele til en dansker, der var højt placeret i Islamisk Stat.

 • Centralt står en mand, som ikke var med i retten. Han hedder Basil Hassan, og han er sandsynligvis død i Syrien. Men han var/er højt placeret i Islamisk Stat (TV 2).

 • De tre dømte er til gengæld bosat i Danmark. De blev dømt for gennem fire år at have hjulpet Basil Hassan med at købe dronedele i Danmark og sende dem til Syrien. Her var Hassan ansvarlig for IS’ droneprogram (Dronekrigeren/DR).

 • ... Og anklagerne mener, at netop de danske droner gav Islamisk Stat en stor fordel under borgerkrigen i Syrien (DR).

 • Til gengæld blev de tre frikendt for at have været direkte involveret i et terrorangreb mod en militærbase i Syrien. Der er strafudmåling den 6. december.

Det skal du også vide

Europa-Parlamentet har erklæret klimanødstilstand. Parlamentet vil bruge beslutningen til at presse den nye Europa-Kommission til at skrue op for klimaindsatsen og gøre det til det centrale for al politik (Politico).

Kina er provokeret af amerikansk Hongkong-lov. Præsident Trump har underskrevet en lov, der er en klar støtte til de pro-demokratiske demonstranter i Hongkong. Kinas regering mener, USA blander sig i interne kinesiske forhold (CNN).

Foto: Jonas Pryner for Zetland

Dagens Zetland-historie

Win-win. Et dansk jobcenter er lykkedes med noget umanerligt svært: Det har fået over 1.000 langvarige kontanthjælpsmodtagere – inklusive stofmisbrugere og folk med fysiske og psykiske problemer – ind på arbejdsmarkedet. Her er, hvad vi kan lære.


Det var det. Vi ses i morgen.

Mads Olrik

Med venlig hilsen

Mads Olrik

Helikopter-redaktør

Bidrag fra Zetlands medlemmer

Ved du, hvorfor Zetland findes?

Vi følger otte enkle principper, der hjælper med at skabe plads til fordybelse og omtanke i en verden, der mangler præcis dét.

– Lea Korsgaard, medstifter og chefredaktør

I dag læser vores medlemmer: