Send en tanke til Zetlands medlemmer

De har betalt for, at vi kunne lave denne artikel. Uafhængig journalistik er ikke gratis.

Danskeren, der kaldte sig Viking83, var general for Trumps vrede internetkrigere. Jeg satte mig for at finde ham

OUTSIDEREN Det er nørdens hævn, når unge stemmer Trump. Illustration: Marie Boye / Zetland

Vores medlemmer foretrækker at lytteDerfor skal du læse denne artikel

(Udgivet første gang i 2017) Under den amerikanske valgkamp gav en politisk ungdomsbevægelse et afgørende rygstød til Donald Trump, men gik alligevel under radaren. Måske fordi den var drevet af nørder: unge mænd, der bag computeren spredte fjollede og ondsindede indlæg i deres alternative form for aktivisme. En ledende figur i bevægelsen var en dansk mand, der styrede det største amerikanske debatforum for hundredtusindvis af Trump-støtter. Lige indtil han – en måned inden valget – pludselig forsvandt og slettede alle spor efter sig.

En efterårsnat i 2005 var en dansk mand ude med sin ven i København. Jeg ved meget lidt om denne mand – jeg ved kun, at han er bøsse. Det samme gælder vennen. Jeg ved ikke, hvad de to lavede, men jeg ved, at da de to venner på et tidspunkt gik gennem byen, kørte en bil op på siden af dem og stoppede brat. Senere huskede manden de minutter, der fulgte, sådan her:

En gruppe mænd fløj ud af bilen og sprang på hans ven, som de begyndte at tæske løs på. Mændene, tænkte manden, lignede nogle med indvandrerbaggrund, og han gik ud fra, de var muslimer. Da han brød ind i slåskampen, var han så rasende, at mændene stoppede med at slå og sparke vennen og flygtede. Da politiet kom, var de væk.

Betjentene fortalte manden, at det ikke var første gang, de havde set den slags overfald. De, huskede han, brugte ordet bøssesafari. Mens manden og vennen ventede på ambulancen, fortalte betjentene dem, at overfaldsmændene cruiser rundt om natten, indtil de spotter en mand forlade en bøssebar. Når manden drejer om hjørnet, springer de på ham med et boldtræ.

Ambulancen ankom og kørte vennen på hospitalet, hvor han senere kom sig.

Elleve år senere skrev den danske mand om overfaldet på debatforummet The_Donald på hjemmesiden Reddit. Han skrev på engelsk og henvendte sig til de amerikanere, som især flokkedes på siden.

Lad ikke muslimerne slå rod,” skrev han. Luk dem ikke ind. Bomb deres lande, eller la’ vær. Det vigtige er, amerikanere, at I stopper dem i at komme til jeres land. Det er nok for sent for os, men det er ikke for sent for jer.”

Det var foråret 2016, og valgkampen mellem Hillary Clinton og Donald Trump buldrede af sted. På internettet – valgkampens måske vigtigste arena for politisk agitation – var debatforummet The_Donald den bedst forskansede højborg for en guerillahær af internetkrigere, der ved hjælp af nettets stærkeste våben – virale smædekampagner – støttede den utraditionelle præsidentkandidat Donald Trump, eller The God Emperor, som de kaldte Trump.

Hvad mange så som Trumps umiddelbare inkompetence, så brugerne af forummet som hans store fordel. Hans outsider-position som det, de kunne identificere sig med. Hans opgør med alt, der var ordentligt’ og korrekt’, som det, der skulle gøre America great again.

Den danske mand var en af The_Donalds mest aktive brugere. Ingen kendte ham under hans rigtige navn, for han skrev under et alias, der kun afslørede én ting ved ham: hans nordiske ophav.

Navnet var Viking83.

THE_DONALD Her kan du se, hvordan The_Donalds forside ser ud. Ude til højre kan du se, at forummet har 447.832 brugere – såkaldte patriots – og ude til venstre kan du se, hvilke indlæg der var mest populære, da jeg tog billedet. I midten er de indlæg, som forskellige brugere har lagt, og som de andre brugere kan klikke sig ind på for at kommentere. Skærmbillede: The_Donald

I løbet af få måneder i 2016 bevægede Viking83 sig fra at være en almindelig bruger af The_Donald til at blive øverstbefalende for dets 200.000 brugere. Dermed kom han til at stå i spidsen for en hær af internetdebattører, der under valgkampen var en utilregnelig, men meget reel magtfaktor.

Det, der blev skrevet og delt og konspireret om i The_Donald, gav ofte genlyd langt uden for forummet. New York Times beskrev under valgkampen debatforummet som et af de mest indflydelsesrige fællesskaber på et af internettets vigtigste hjemmesider”.

Men også i dag, på den anden side af valget, er The_Donald aktuel: 2. juli i år delte Donald Trump en video på Twitter, der forestillede præsidenten selv slå en mand omkuld, blot var mandens ansigt erstattet med tv-stationen CNNs logo. Det så sådan her ud:

Den amerikans præsident havde ikke lavet videoen selv. Den blev i sin oprindelige form flikket sammen et par dage forinden af en bruger af The_Donald. HanAssholeSolo kaldte han sig, der tidligere havde gjort sig i antisemitisk og racistisk indhold. Han var beæret”, skrev han på Reddit, over at se sin video delt af The EMPORER himself!!!

Allerede under valget var Donald Trumps officielle kampagnestab bevidst om The_Donalds betydning og arrangerede en såkaldt AMA (Ask Me Anything) på debatforummet, bare otte dage efter at Trump blev kronet som Republikanernes præsidentkandidat. Her svarede The Emperor personligt på debatforummets spørgsmål til stor begejstring for brugerne. Faktisk var det danske Viking83, der annoncerede spørgetimen for de hujende brugere.

Først ignorerede Reddit vores debatforum,” skrev danskeren. Så grinte Reddit af vores debatforum. Så sendte Reddit haters betalt af Hillary Clinton efter os. Og nu vinder vi med vores God Emperor!.”

Men så, præcis en måned og en dag før valget i november, forsvandt Viking83 fra The_Donald. Sporløst.

Han efterlod sig ikke nogen besked om hvorfor. Han slettede bare sin profil sammen med alt, han nogensinde havde skrevet. Hvilket ikke var så lidt, da forummet på det tidspunkt havde fyldt mere eller mindre hele hans liv. Siden hørte ingen på Reddit fra ham.

Første gang jeg hørte om Viking83, var en sen aften sidst i maj.

Jeg var inde på Reddit, denne enorme samling af debatfora, der stikker i øst og vest (hvad Reddit helt præcist er, skal jeg nok komme tilbage til. I første omgang er det nok at forstå, at det er en hjemmeside, hvor millioner af mennesker debatterer med hinanden i forskellige fora).

Jeg stenede på debatforummet Denmark, det største danske debatforum med næsten 80.000 brugere. I en tråd, der var nogle måneder gammel, kunne jeg se, at nogle havde diskuteret, hvad der var sket med den bruger, de kaldte Viking83. Ingen vidste noget. En skrev om hans forsvinden:

Det er lidt imponerende, at intet, han gør, kan gøres uden drama.” En anden skrev: Det er virkelig synd for ham, at han endte helt ude i ekstremerne.” En tredje roste sidens moderatorer for at lade ham udstille sig selv, mens han blev ydmyget og latterliggjort af resten af community’et.

Min nysgerrighed var vakt. Jeg prøvede The_Donald, hvor teorierne om Viking83’s forsvinden var mange: Blev han snigmyrdet på bestilling af Hillary Clinton? Blev han ansat i Trumps officielle kampagnestab og fløjet til USA? Eller blev presset på Viking83’s skuldre bare for tungt? Som en tidligere Reddit-moderator ildevarslende skrev om danskerens mulige skæbne:

Når man tager lederskab over The_Donald, bliver man øjeblikkelig en af de mest hadede personer på Reddit … Det kan virkelig slide dig helt op.”

Så hvor var Viking83 blevet af?

PROTEST Amerikaneren her har The_Donald-pladen fuld: den røde ‘Make America Great Again’-kasket, et skilt med en trist Pepe the Frog (jeg introducerer dig for Pepe-karakteren senere) og en tekst, der er en joke på Black Lives Matter-bevægelsen. Foto: Josh Edelson / Scanpix

Historien om, hvordan en homoseksuel dansk mand blev anfører for nogle af de mest racistiske, nationalistiske, islamofobiske og kvindehadende Trump-tilhængere, der findes på internettet, er et kig ind i en højreradikal ungdomsbevægelse, som de færreste kender – eller kender den egentlige natur af.

Bevægelsen er ikke en politisk bevægelse i klassisk forstand, dens støtter tager sig ikke ud som det arketypiske politisk engagerede menneske – de mødes ikke til demonstrationer på byens torve, men kæmper deres fælles modstandskamp alene fra teenageværelser, hjemmekontoret og dorm rooms, bag computerskærme, med mere digital snilde end de fleste og uden egentlige ledere.

Den irske forfatter Angela Nagle, der i årevis har fulgt den digitale modstandskamp på højrefløjen, beskriver bevægelsen i sin nye bog Kill All Normies som en modreaktion på årtiers positivt fokus på globalisering, feminisme, seksualitet, kønsidentitet, racismebekæmpelse, ytringsfrihed og politiske korrekthed:

Oprøret mod dét formåede at samle en mærkelig fortrop på internettet bestående af teenage-gamere, anonyme hagekors-delende japanske tegneseriefans, ironiske South Park-konservative, antifeministiske prankstere, chikanerende nørder og trolls med sort humor og en forkærlighed for at gå over stregen bare for at gøre det, hvilket gjorde det svært at vide, hvad der var egentlige politiske holdninger, og hvad der var, som de sagde, for the lulz.

Lulz, forstås, er internetsk for for sjov”.

Da Donald Trump meddelte sit præsidentkandidatur, fandt bevægelsen, der længe levede ubemærket i internettets mest obskure periferi under navne som b’ eller pol’ på debatforummet 4Chan, noget at kæmpe for og kom op til overfladen og organiserede sig i fora som The_Donald på Reddit, der officielt ikke tolerer racisme og antisemitisme. Men, skriver Angela Nagle:

Ligegyldigt hvor på internettet, du støder på den nye højrefløj, så er selv de mildeste fora og kommentarer på YouTube og Twitter en syndflod af de værst tænkelige racistiske holdninger, ondskabsfulde kommentarer mod kvinder og etniske minoriteter og voldsfantasier mod dem.”

De anonyme debattører på internettets højrefløj er dem, det selverklærede gode selskab ikke vil lege med. Mange af dem er for generte, for akavede, for underlige, for afvigende til at få social succes i den virkelige verden. De er nørder. Og måske netop derfor er de svære at få øje på som politiske figurer. Deres bevægelse er tabernes hævn over den verden, de for længst har opgivet at fejre triumfer i. Som skribenten Dale Beran, der også har fulgt miljøet i årevis (og til dels selv været en del af det), formulerer det:

Hvorfor ikke trække sig tilbage til sine forældres kælder? Og – frem for at fortvivles over sine fejlslagne forsøg – fejre ingenting?”

Her, i nørderne nihilistiske kultur, tages intet alvorligt. Alle er til grin. Intet er helligt. Alt kan pilles ned. Og hvem kunne være en mere passende maskot for dén kultur end taberen, der faktisk endte med at vinde: Donald Trump.

For disse unge mænd er det at stemme på Donald Trump ikke en løsning,” som Dale Beran formulerer det, det er en ny modbydelig joke.”

Tillad mig at begynde fra begyndelsen – med Reddit, hvor dramaet om Viking83 udspillede sig under præsidentvalget.

Reddit er ikke kun højborg for en horde af internetkrigere. Reddit er den største samling af chatfora på internettet med over 500 millioner månedlige besøg. I de forskellige chatfora deler i alt 250 millioner brugere, der alle er anonyme, nyhedsartikler, billeder og videoer, holdninger og personlige historier, som enhver kan kommentere på og stemme op eller ned, alt efter hvad man synes om indholdet. Det indhold, der får flest op-stemmer, lander på Reddits meget eftertragtede forside – også kendt som internettets forside’.

Vi kan ikke måle, hvor stor Reddits indflydelse er – eller The_Donalds indflydelse på præsidentvalget. Men faktum er, at Reddit er den fjerdemest besøgte hjemmeside i USA efter Facebook, YouTube og Google og på verdensplan den ottendemest besøgte. Det er helt vildt.

Vi ved også, at Donald Trump flere gange under – og efter – præsidentvalget har tweetet indhold, der blev skabt af brugere fra The_Donald. Eksempelvis tweetede Donald Trump i oktober 2015 denne video af sig selv, der rister sine politiske modstandere i tv-debatter, mens en sniper-riffel skyder løs på hans modstandere og journalister, og den hårdtslående dubstep-sang Centipede spiller i baggrunden.

Se videoen her, så giver det (måske) mening:

Reddit er i princippet for alle, men sidens mange millioner besøgende adskiller sig fra resten af internettet ved, at én person er overrepræsenteret: den college-uddannede amerikanske mand.

Det er netop ham, man oplever på et af de mest omdiskuterede, mest kontroversielle og mest mystificerende debatforum, nemlig The_Donald. Forummet blev til, umiddelbart efter at Donald Trump i foråret 2015 annoncerede sit kandidatur til USAs præsidentembede.

Hurtigt blev The_Donald klubhus for et par tusind nationalkonservative, de såkaldte conservatives, desillusionerede tidligere venstreorienterede og internetkrigerne på den yderste højrefløj, det alternative højre’, kendt som alt-right.

Blandt brugerne af The_Donald var der selvsagt uenigheder, og The_Donald var da også på Reddit berygtet for de mange interne stridigheder. Men det, der holdt brugerne sammen, var dels en begejstring for deres præsidentkandidat, dels – og ikke uvæsentligt – et fælles had til the liberals i de to debatfora SandersForPresident og HillaryClinton, der tegnede sig for langt flere brugere på det dengang venstredrejede Reddit.

Men da Donald Trump 10. februar 2016 gjorde det utænkelige og vandt sit første primærvalg, vendte det: Dén måned firdoblede The_Donald sit brugerantal til 40.000 mennesker, og resten, fristes man til at sige, er i dag internethistorie. I takt med at Donald Trumps Make America Great Again-kampagne gik sin sejrsgang fra stat til stat, ja, så fulgte The_Donald hujende og triumferende efter.

Eller var det omvendt?

Jeg satte mig for at finde Viking83.

Ingen på Reddit vidste tilsyneladende, hvad der var hændt danskeren, og da slet ikke, hvor han var i dag. Derfor kontaktede jeg nogle tidligere moderatorer på The_Donald for at høre, hvad de vidste. (Et projekt, der var op ad bakke, tænkte jeg, da journalister på de egne af internettet er persona non grata – du ved, Trumps anklager om fake news og alt det der).

Efter tre dages stilhed havde jeg nær opgivet. Men på fjerdedagen modtog jeg et svar. Det var fra en bruger, der kaldte sig Velostodon, som var tidligere topmoderator på The_Donald – ham, der havde sat spørgerunden op med Donald Trump under valgkampen. Han vidste, skrev han, hvor Viking83 hang ud.

Velostodon var ikke selv i kontakt med danskeren, men han havde spurgt ud i en lukket chatgruppe kaldet Centipede Central – Skolopender-centralen – på chathjemmesiden Discord, hvor godt 2.000 hangarounds fra The_Donald slår sig til tasterne. Var der nogen, havde han spurgt, der kendte noget til, om Viking83 havde et brugernavn her? Velostodon havde fået svar tilbage om, at brugeren Viking83#0274 på Discord var den samme Viking83, der engang havde huseret på Reddit. Det var ham, jeg ledte efter, lød det.

Jeg skrev straks til ham og præsenterede mig selv. Havde han lyst til at fortælle sin historie, spurgte jeg. Samme aften svarede Viking83.

Hej Frederik! I would love to do an interview,” skrev han på engelsk og fortsatte – her i oversat form: For som du siger, er det virkelig en interessant historie om, hvordan en dansker endte med at spille en så afgørende en rolle i blandt andet den amerikanske valgkamp!” Han slog tilbage på dansk:

Alt det bedste, Viking83.”

Interviewet var dog underlagt en række betingelser, skrev han. Det skulle foregå på skrift og på engelsk, og det skulle foregå i chatten på Discord, sådan at han kunne tage skærmbilleder af interviewet og vise til the community, hvis de skulle ønske det”. Velostodon havde allerede advaret mig om, at Viking83 nok ville ønske det, da man i miljøet ikke har meget tillid til journalister”.

Derudover ville Viking83 forblive anonym – også over for mig. Det skyldes, skrev han, at han frygtede, fortiden som moderator på The_Donald udgjorde en sikkerhedsrisiko, hvis hans sande identitet skulle blive afsløret og lagt til skue på nettet – det, man kalder at blive doxxet.

Jeg gik med på betingelserne. Alle i dette miljø er anonyme, og hans historie ville jeg i vidt omfang kunne verificere ved hjælp af spor på nettet og andre Reddit-brugere. Det var alligevel også brugeren Viking83, jeg var mest interesseret i – snarere end mennesket bag det anonyme navn. Alligevel ville jeg klart have foretrukket at kende hans sande identitet. Hvordan skulle jeg ellers vide, han talte sandt?

Viking83 forsøgte at berolige mig med, at han var til at stole på trods den anonyme maske:

Jeg kan være ærlig, nu hvor jeg har forladt identiteten som Viking83 på Reddit. Jeg har ingen mulighed for at tage æren for The_Donalds succes, eftersom mit navn ikke står derinde længere.”

Jeg stolede på, han talte sandt.

I min begejstring over at havde fundet Viking83 (og med frygt for, at han pludselig kunne forsvinde igen), sendte jeg ham 22 spørgsmål. I ét hug. Spørgsmålene, som var på engelsk, gik på, hvem han er som menneske, hvordan han var kommet til tops i The_Donald, og hvorfor han havde forladt det hele bare en måned før valget.

Dagen efter havde han svaret på alle 22 spørgsmål over næsten fire udførligt skrevne A4-sider.

Han havde blandt andet skrevet, at han bor nær Aarhus, og jeg hæftede mig ved, at han stavede Aarhus med Å som i gamle dage – “near Århus. Det ville kun en lokal gøre, tænkte jeg. Han beskrev også i overbevisende detaljer, hvordan han havde forladt de danske debatfora på Reddit for at søge til tops i de amerikanske ditto.

Det overraskede mig, hvor ærlig han var. Han beskrev med en vis stolthed, hvordan han havde hvisket løgne om de andre moderatorer på The_Donald for at få dem fjernet og tage deres plads – ja, endda i beskrivelsen af sig selv var han ærlig. Nådesløs, faktisk.

Han beskrev sig selv som en overvægtig 29-årig mand, der stadig boede hjemme hos sine forældre. Han skrev også, at han havde svært ved at se mennesker i øjnene, men at han på nettet kunne være lige den, han fantaserede om at være: en strategisk stormester.

Han havde, skrev Viking83, inden han takkede af, brugt godt en time på at besvare mine 22 spørgsmål.

Allerede før jeg fik hul igennem til Viking83, vidste jeg en del om ham. Internettet, som vi ved, glemmer aldrig.

Og trods sit forsvindingsnummer havde han efterladt sig spor i form af arkiverede indlæg på diverse fora på Reddit, nogle af dem op til flere år gamle. Hvilken historie fortalte alle de gamle opslag, debatter og offentlige oplysninger om Viking83?

Indlæggene, han havde skrevet, tegnede et billede af en mand, der så sig selv – og andre homoseksuelle – som kanariefuglen i mineskakten”, som han skrev i et indlæg på Reddit i 2016. Den muslimske indvandring i Europa anså han for at være den giftige gas, der siver ud i minen og forurener luften.

Ifølge dén analogi er kanariefuglen den første, der dratter om, død, som et varsel til minearbejderne om, at de skal se at komme ud. For Viking83 stod det, ifølge indlægget, klart den forårsnat i København for 12 år siden, da hans homoseksuelle ven blev overfaldet.

I fællesskaberne omkring The_Donald på Reddit og lignende højreorienterede fora på internettet – som 4chans Politically Incorrect – kalder man den form for vækkelse’ for at sluge Den Røde Pille.

Billedet kommer fra The Matrix-filmene, hvor karakteren Morpheus’ røde pille kan vække én fra den døs af ignorance, som alle laller rundt i. Sluger man pillen, ser man sandheden, som den er – uagtet hvor forfærdelig og uretfærdig den måtte være. Det var dét, Viking83 mente at have set, da hans ven blev overfaldet; at det var for sent for europæere som ham selv at flygte ud af minen. Amerikanerne derimod havde stadig tid.

Da jeg så glæden i at ydmyge et uskyldigt menneske og den råhed, som den muslimske kultur fremmer,” skrev Viking83 om oplevelsen, åbnedes mine øjne.”

Selv om The_Donald i dag er vokset til imponerende 470.000 brugere, er debatforummet stadig, i sin kerne, et klubhus for outsidere, som fandt sammen i et fællesskab om præsidentvalgkampens underdog. De omtaler sig selv som centipedes, altså skolopendere.

For udefrakommende kan det være svært at dechifrere, hvad der egentlig foregår i klubhuset The_Donald.

Brugerne har udviklet deres eget indforståede univers, blandt andet med deres helt egen musikgenre, trumpwave, der er en udbrydergenre af fashwave (fash kommer af fascisme). Her akkompagnerer rytmiske synthesizere billeder af Donald Trump i sine velmagtsdage i 1980’erne – et årti, man i The_Donald ser længselsfuldt tilbage på som tiden, hvor kapitalismen stadig var rå og utæmmet og den amerikanske drøm stadig i live.

Hvordan det lyder, kan du høre her:

Under præsidentvalget blev The_Donald gentagne gange beskyldt for at agere bunker for racister, antisemitter og hvide nationalister, ligesom flere af debatforummets moderatorer var affilieret med alt-right-fora, hvor nynazister og white supremacy-typer opholdt sig.

The_Donalds moderatorer erkendte dengang, at man var udfordret af de mange nytilkomne brugeres forskellige politiske feticher, men understregede også, at langt størstedelen var tilforladelige conservatives.

FiveThirtyEight, et datadrevet journalistisk medie, har analyseret The_Donald og dets brugere grundigt. Det kom der meget, lad os sige …. interessant ud af.

Kigger man på, hvilke andre fora på Reddit brugerne var aktive i ud over politics, var det mest det populære debatforum fatpeoplehate, et nu lukket forum dedikeret til at latterliggøre og mobbe overvægtige mennesker. Dernæst var den kvindehadende TheRedPill populær, hvor mænd diskuterer seksuelle strategier’ i en kultur, der ifølge debatforummets brugere ønsker, at mænd skal skamme sig over at være mænd.

Tredjepladsen var Mr_Trump, og på en fjerdeplads fandt man coontown, et andet nu lukket debatforum, hvor sorte blev latterliggjort. Længere nede på listen stod kiketown, et andet lukket debatforum, hvor jøder blev gjort til grin. Med andre ord: Hvis der er noget, brugerne af The_Donald er fælles om, så er det latterliggørelsen.

De har latterliggørelse som ideologi.

I foråret 2016 havde Trumps guerilladebattører på The_Donald lært at navigere gennem den jungle, som Reddit udgjorde under præsidentvalget.

De havde lært, at var de mange nok, der på samme tid stemte eksempelvis en Trump-venlig nyhedsartikel fra Fox News op – ‘likede den’ med Facebook-sprog – så ville artiklen automatisk lande på forsiden af Reddit og dermed blive set af millioner og atter millioner af amerikanere.

Strategien var så succesfuld, at Reddits forside under valget ofte var overplastret med indlæg fra The_Donald, såkaldte shitposts. Indlæggene var ofte rettet mod Trump-støtternes største politiske modstandere. I shitpost-krigen mod dem var fronterne The_Donald og affilierede debatfora mod rov – altså feministerne, de politisk korrekte, liberals, mainstream-medierne, muslimer, sorte, jøder og de conservatives, der ikke anså Trump som præsidentmateriale – ja, faktisk alle, som de beskrev som de almindelige mennesker. Normies, blev de kaldt.

På The_Donald skrev den øverste moderator CisWhiteMaelstrom en opfordring til kamp, der lød:

Vi er seriøst ved at shitposte Donald Trump ind i Det Hvide Hus. Gør mig venligst den tjeneste at shitposte, som du aldrig har shitpostet før. Du shitposter ikke længere for din egen skyld, du shitposter for dit land og for den vestlige verdens fremtid. Make America great again!!!.

SHITPOST Reddits famøse forside, som den ser ud, når The_Donald har shitpostet den til med sine indlæg. De indlæg, der kommer fra The_Donald, er markeret med rødt. Skærmbillede: Reddit

Strategien med at shitposte sig til en plads på Reddits forside betød, at friske forstærkninger i form af nye brugere væltede ind på The_Donald i titusindvis over foråret og ind i sommeren som et crescendo, der kulminerede, da Omar Mateen 12. juni 2016 skød og dræbte 49 mennesker på en homoklub i Orlando. Den dag fik The_Donald 11.712 nye rekrutter og talte nu over 160.000 brugere.

Trumps internetkrigere havde de facto-ejerskab over Reddits forside.

Under pres fra oprørte Reddit-brugere, der havde oprettet EnoughTrumpSpam, så Reddits ledelse sig nødsaget til at stække The_Donalds dominans, og Steve Huffman, Reddits 33-årige grundlægger og direktør, fik ændret sidens algoritme, hvilket gjorde, at maksimalt to Trump-relaterede artikler kom på forsiden om dagen.

Det var et hårdt slag for The_Donald. Men ikke så hårdt, at det kunne tage farten af the Trump-train, som de døbte deres momentum.

Ethvert debatforum på Reddit har et hold af moderatorer eller mods, som de kaldes. I dag har The_Donald eksempelvis 30 mods og fem super-mods, de øverste mods. Det er super-mods, som udpeger, hvem der skal forfremmes til mod eller super-mod – og hvem der dermed får magt til eksempelvis at slette indhold eller bandlyse brugere, der forbryder sig mod forummets ordensregler. En af reglerne på The_Donald er eksempelvis, at man skal støtte præsident Trump.

I juni 2016 blev indhold af islamofobisk karakter forbudt på The_Donald – til stor frustration for brugerne, der i tiden op til havde delt stakkevis af netop den slags indhold i debatforummet. Forbuddet, som brugerne kaldte censur, betød, at brugerne i protest gik over til Mr_Trump, et andet pro-Trump-debatforum. Her var det meste tilladt. Det blev Viking83’s store chance.

På det tidspunkt – inden han kom til The_Donald – var han nemlig super-mod på Mr_Trump.

Det var derfor Viking83, som NBC News kontaktede, da en spørgetime på Mr_Trump med Jared Taylor, en af alt-right-bevægelsens ledere i USA, blev aflyst i sidste øjeblik. Til NBC News begrundede han beslutningen med, at forummet ikke accepterer racisme”.

Det er rigtigt, at nogle racister ser sig som en del af alt-right, men bevægelsen handler egentlig om at være træt af politikere som Obama, Clinton og Bush, der er købt og betalt, og som har den samme dagsorden under forskellige flag.”

På Mr_Trump var Viking83 nummer to i rækken af super-mods lige under alt-right-fænomenet Milo Yiannopoulos. Han er, i modsætning til andre på Reddit, ikke anonym og kendt som en britisk skribent med afbleget strithår, der er bosiddende i USA og på det tidspunkt det tætteste, man kom en superstjerne på den yderste amerikanske højrefløj.

På Facebook har Yiannopoulos, der kalder sig for internettets mest fabelagtige superskurk’, over 2,3 millioner følgere, og selv om han er åbent homoseksuel, skriver han ofte hadefuldt om LGBT-miljøet, ligesom han også er ude efter sorte, Black Lives Matter-bevægelsen, muslimer og feminister.

#FeminismIsCancer Yiannopoulos har taget æren for #FeminismIsCancer, der under præsidentvalget trendede på de sociale medier, efter Hillary Clinton havde læst op af hans indlæg fra den højreorienterede nyhedsside Breitbart. Overskriften til indlægget lød: “Vil du helst have, at dit barn er feminist eller har kræft?” Foto: Jeremy Papasso / Ritzau Foto

Senere på sommeren blødte The_Donald op over for islamofobien, og brugerne forlod Mr_Trump for at vende tilbage.

Viking83 fulgte efter og blev udnævnt som chief of staff – stabschef – for The_Donalds godt 50 mods.

I tv-serien House of Cards siger præsidentkandidat Frank Underwood, at der kun gælder én regel på vej op ad magtens fødekæde: Jag, eller bliv jaget.”

Når jeg læste Viking83’s svar på mine 22 spørgsmål i chatten på Discord, fik jeg det indtryk, at han efter samme devise var stolt over, at han agerede som en politisk superstrateg, hvor intet bytte var fredet.

Hans metoder var ikke ligefrem populære blandt alle.

Ifølge Velostodon (ham, der hjalp mig til at komme i kontakt med Viking83 på Discord), væltede Viking83 ham af moderator-holdet, så danskeren, igen ifølge Velostodon, kunne tage posten som super-mod.

Velostodon var på det tidspunkt en stjerne i miljøet, eftersom det var ham, der havde sat spørgetimen op med Donald Trump, der blev afholdt med stor succes 27. juli 2016. Her svarede Trump blandet andet på, om han nogensinde blev træt af at vinde:

Jeg bliver aldrig træt af at vinde,” sagde han, og som jeres præsident vil jeg vinde for jer, det amerikanske folk.”

Ifølge Velostodon begyndte Viking83 i sommeren 2016 at tage æren for de andre moderatorers arbejde og udstøde dem, der var uenig med ham, ligesom han, ifølge Velostodon, spredte falske rygter blandt de andre mods for at få dem fjernet.

Da Velostodon, igen ifølge Velostodon selv, konfronterede Viking83 med sin kritik, fik danskeren ham afsat. Det er ikke lykkedes mig at få forløbet og Velostodons anklager bekræftet, men vi ved, at bare to uger efter spørgetimen med Trump trak Velostodon sig fra moderatorholdet.

I sin afskedstale kaldte han danskeren for egocentreret” og en diktator-moderator”, der lukkede munden på enhver, der var uenig med ham. Derudover anklagede Velostodon Viking83 for at være moderator på The_Donald for personlig vindings skyld”:

Viking83 er en marketingfyr fra Danmark. Angivelig tager han hundredvis af dollars i timen for det, han laver, men på The_Donald gør han det gratis. Hvorfor? For et at få et bedre cv selvfølgelig,” skrev han.

Dette må ikke ende med, at han bliver super-mod.

Ved udgangen af august var Viking83 den tredjehøjest rangerende super-mod på The_Donald.

Skal man forstå, hvad der skete med den offentlige samtale på internettet under præsidentvalgkampen, skal man forstå, hvad en meme er.

En meme – udtales mii’m med engelsk udtale, og nej, der er ikke en gangbar nudansk oversættelse – kan være et foto eller en tegning med en tekst, der kommunikerer noget underholdende. Memes trækker på referencer fra aktuelle begivenheder, fra popkulturen eller fra situationer i ens liv, som får én til at tænke: Ja, det er så meget mig, det der.”

Under valgkampen var der særligt én meme, der altid trak nye rekrutter til The_Donald. Det var memen Pepe the Frog, der viste en tyndbenet, fedladen, mørkegrøn frø med menneskekrop og store udstående, søvndrukne øjne i forskellige situationer.

Før Pepe blev et hit i de kredse, var han i 2005 en karakter i tegneserien Boy’s Club af Matt Furies. Men det ændrede sig, da der i et nørdehjørne af nettet dukkede en af Furies’ striber op, hvor Pepes roommate tager Pepe i at pisse med bukserne nede om anklerne og røven stikkende frem. Da værelseskammeraten senere spørger Pepe, hvorfor bukserne er helt nede, når han pisser, svarer Pepe uden at skamme sig: Feels good, man.

Striben gik viralt. Først i afkrogene af internettet, men memen spredte sig derfra hurtigt til Reddit og The_Donald, hvor brugerne tog Pepe the Frog til sig som en af deres egne: en taber, der er ligeglad med at blive taget i, at røven stikker frem – bare det føles godt.

I hænderne på The_Donald blev Pepe the Frog tegnet i mange forskellige udgaver – Mexican Pepe, Black Pepe, Feminist Pepe, der hver især ramte ned i valgkampens forskellige politiske hot topics.

TRUMP PEPE Pepe the Frog-karakteren bruges til at portrættere Donald Trump, fordi Pepe the Frog illustrerer taberen, der godt ved, han er en taber, men som samtidig ved, at han for altid vil være en taber og derfor er blevet ligeglad med, hvad andre mener om ham. Illustration: Maldraw / 4chan

Meningen med politiske memes som Pepe er helt grundlæggende at adskille venner fra fjender.

Enten griner du over memen, eller også gør den dig vred – begge følelser sætter gang i kommentarerne og delingerne og stemmerne, som antænder de sociale mediers algoritmer, så memen går viralt og – hvis man er heldig – rammer Reddits forside, hvor den tiltrækker nye internetkrigere til fronten.

Et godt eksempel på en polariserende politisk meme er denne, hvor en selvtilfreds Pepe, der skal forestille en araber, tager en grædende svensk kvinde bagfra, mens en anden araber-Pepe holder en pistol mod en svensk mands hoved. I baggrunden står der: Welcome to Sweden. Refugees welcome.

TRIGGERED Hvis du føler dig frastødt – eller ‘triggered’, som de kalder det på The_Donald – er det kun, fordi du ikke har slugt den røde pille og set virkeligheden, som den faktisk er. Siger de. Svenskerne er illustreret med Wojak, en meme-karakter, der bruges til at illustrere følelser – oftest af fortrydelse, ensomhed eller melankoli. Bemærk, at den svenske mand er en cuck – en hanrej – fordi han har budt flygtninge velkommen, og nu voldtager de hans kone. Illustration: Ukendt

Pepe the Frog kom også i en udgave, hvor Pepe forestillede Donald Trump, der står på et podium foran det amerikanske flag. Da Donald Trump tweetede denne Trump-Pepe fra sin officielle Twitter-konto i oktober 2015, blev brugerne af The_Donald ellevilde, for her så de tweetet som en anerkendelse af deres aktivisme fra The God Emperor himself. I Hillary Clintons lejr derimod så man tweetet som en legitimering af en karakter, der måske engang var uskyldig, men som i hænderne på The_Donald var blevet et symbol på had.

Pepe er næsten blevet fuldkommen overtaget af white supremacists, der kalder sig selv for alt-right. De har gjort Pepe til deres egen ved at tilføje hagekors og andre antisemitiske og racistisk symboler,” stod der på Clintons officielle kampagneside.

Pepe the Frog er imidlertid meget mere end et symbol på had, mener Dale Beran, den amerikanske skribent, der har fulgt miljøet tæt.

For ham at se er Pepe selve symbolet på den outsidertilværelse, som de unge Trump-tilhængere føler sig fanget i – eller født til. Som Pepes feels good, man-attitude gør de unge en dyd ud af ligegyldigheden og et nummer ud af at have bukserne nede om anklerne. De owner, som de ville sige på The_Donald, at de er – og vil vedblive at være – samfundets outsidere. Præcis som Donald Trump.

Trump er Pepe, på én og samme tid bevidst om og følsom over for sin egen taberrolle.

Som Beran skriver:

De unge stemte på fuskeren, på manden uden substans, en labyrint uden et centrum, fordi de føler, at deres liv er det – en labyrint uden centrum, og det er også sådan, de oplever verden omkring sig: uden centrum. En labyrint uden centrum er faktisk en perfekt beskrivelse af deres mors kælder med computeren som porten ind til et uendeligt udvalg af fantasiverdener, de kan forsvinde væk i.”

Derfor, igen ifølge Beran, skal venstrefløjen heller ikke forvente skuffelse fra de unge – de ironiske, spottende, larmende og Pepe-producerende Trump-støtter – hvis det viser sig, at præsidenten ikke kan leve op til sine valgløfter om at gøre USA great again. De unge stemte ikke på Trump for at få ham til at indfri politiske drømme.

De stemte på ham, fordi der i realiteten ikke var nogen drøm.

En anden måde at forstå den kradse, højreorienterede internetbevægelse på er helt enkelt som en ungdomsbevægelse.

Ligesom hipsterne i 50’erne, hippierne i 60’erne og punkerne i 70’erne forkastede de unge på The_Donald under præsidentvalget 10’ernes værdier og normer og overskred dem bevidst for at chokere.

Sådan lyder Angela Nagles analyse i hendes bog Kill All Normes. Bevægelsen, mener hun, skal forstås som et resultatet af, at højrefløjen lykkedes med at mobilisere de unge, der i begyndelsen af 2010’erne bevidnede flere mere eller mindre forfejlede forsøg på at skabe en bedre verden. Occupy Wall Street eksempelvis, Det Arabiske Forår og i særdeleshed den såkaldte #KONY2012-kampagne.

Kampagnen gik viralt i 2012, og millioner af unge i Vesten gik for en stund vildt meget op i at få den østafrikanske krigsforbryder Josph Kony dømt og fængslet – uden at de egentlig vidste, hvad der var op og ned, viste det sig hurtigt.

Kampagnen blev en fiasko, og de unge, der havde delt #KONY2012-budskaber på Facebook og Twitter, fremstod pludseligt som feel good-aktivister, der forsøgte at score billige point som moralsk overlegne. For dét blev de hånet og udstillet af jævnaldrende på sociale medier som værende uvidende, naive eller – slet og ret – idiotiske. Clicktivister blev de kaldt.

En – med Naglas ord – “dyb nihilistisk kynisme og ironi” boblede op til overfladen af internetkulturen i 2016. En absurd insider-humor” blev dominerende. Intet var alvor. Alle til grin.

Den evigt ironiske, troll’ende, kyniske modbevægelse voksede sig populær i sammenstødene med det, bevægelsens medlemmer opfattede som en trættende moraliserende venstrefløj, der, hvis man kom til at skrive eller sige noget forkert’ eller ikke havde styr på sine privilegier som hvid’, blev nådesløst udskammet på sociale medier.

De unge, der fandt fornøjelse i at forarge – eller rettere trolle – de politisk korrekte, så, ifølge Angela Nagla, på sig selv, som folk i ungdomsværelser historisk har set sig selv: i opposition til det etablerede. Til alt det pæne og anstændige.

Alt-right-fænomenet Milo Yiannopoulos konkluderede ligefrem, at konservatisme – i sin internetfortolkning – er det nye punk”, fordi den overskrider samfundets regler, normer og værdier. Den er revolutionær og underholdende.

Med andre ord: De stødende jokes i Reddits mest antimoralske hjørner har præcis samme funktion, som punkernes nitter eller flipperens lange hår havde. De er til for at chokere.

Det er rart at vide, at den, man taler med, taler sandt. Også som journalist. Især faktisk som journalist.

Derfor sammenlignede jeg omhyggeligt det, Viking83 skrev til mig på Discord med de gamle opslag, jeg kunne finde på Reddit – for at sikre mig, at de to virkeligheder harmonerede.

Desværre vanskeliggjorde det processen, at Viking83’s indlæg på Reddit forsvandt, da han slettede sin brugerprofil. Men fra arkiverede indlæg fra eksempelvis Wayback Machine, der er et slags depot for internettet, og indlæg fra andre brugere kunne jeg alligevel stykke et billede sammen af Viking83’s tid på The_Donald, som rimede på hans egen fremstilling af forløbet i hans svar til mig. Velostodon eksempelvis svarede sådan her, da jeg forelagde ham Viking83’s udlægning af, hvordan han fik Velostodon afsat som moderator:

Ja, det lyder meget rigtigt. Det er derfor, jeg ikke kan sige, jeg er stor fan af Viking83.”

Viking83’s beskrivelse af sig selv som en, der søger indflydelse, passede også godt med, at Viking83 i sin velmagtsdage var moderator på ikke bare The_Donald og Mr_Trump, men også lignende højreorienterede fora som HillaryForPrison og The_Farage og en håndfuld flere.

Men da jeg skrev til ham igen for at få ham til at fortælle om sine oplevelser den nat, hvor hans ven blev overfaldet i København, svarede han ikke tilbage. Det gjorde mig nervøs. Han svarede heller ikke på, hvad han tænkte om, at skribenter som insideren Dale Beran kalder ham og miljøet omkring The_Donald for samfundets tabere.

Hvorfor ville en mand, der havde brugt tid og energi på at svare mig udførligt hen over fire A4-sider, pludselig ikke give lyd fra sig?

Der gik dage uden svar, uger. Jeg skrev til ham, at jeg snart havde deadline. Stadig intet svar.

Viking83 var forsvundet igen.

Under mystiske forhold blev der i midten af september 2016 afholdt en fundraising-event på The_Donald.

En rigmand havde kontaktet modholdet og lovet, at han ville fordoble det beløb, som brugerne donerede. Dollar for dollar. Det var de gået med til.

Pengemanden, hvis identitet de kendte, men som var anonym på Reddit under navnet NimbleRichMan, skrev ud til The_Donalds brugere, at pengene, de donerede, skulle bruges på en shitpost-kampagne på billboards over hele USA, på tv-skærme i alle hjem og i alle aviser – præcis som de havde gjort det med stor succes på Reddits forside.

Men The_Donalds brugere var mistænksomme. Hele setuppet omkring Nimble America, som fundraising-eventet hed, var for mystisk, mente de: Hvorfor måtte kun moderatorerne vide, hvem pengemanden var? Fandtes han overhovedet, og hvordan kunne de vide, at det hele ikke var et fupnummer – eller måske endda orkestreret af Hillary Clinton? Brugeren IncomingTrump270 opsummerede mistroen i kommentartråden:

Det er lyssky as fuck at have en anonym modbydelig rig pengedonor.”

Nimble America-fundraiseren blev da også en syngende fiasko. Næsten ingen penge blev samlet ind, og endnu værre: Tilliden til de to øverst mods, Lil-Z og TehDonald, var brudt. Men tilliden til den danske mod, der befandt sig lige under de to i hierarkiet, var intakt.

Hvorfor? På grund af tidsforskellen mellem USA og Danmark lå Viking83, ifølge et arkiveret indlæg fra Reddit, og snurrede i sengen, alt imens fundraisingen stod på. Han havde hørt om planerne for fundraising-eventen, men havde været imod, så da han vågnede og så, at de havde gennemført den alligevel, handlede han hurtigt. Mindre end et døgn efter fundraising-eventen var lukket, havde han skrevet et indlæg på The_Donald med titlen This community is not for sale. Der stod:

Jeg vågnede op til over 200 privatbeskeder på Discord og over 50 privatbeskeder på Reddit, og dér gik det op for mig, at noget slemt måtte være sket.”

I indlægget annoncerede Viking83, at Lil-Z og TehDonald derfor var trådt tilbage. Vedhæftet var hver deres afskedstale. Han annoncerede samtidig, at han nu var øverstkommanderende på The_Donald og opfordrede alle til at fokusere på MAGA – Make America Great Again.

Vi har et præsidentvalg, der skal vindes,” skrev han.

Indlægget blev modtaget med stor begejstring fra flere brugere.

Ugen efter – 22. september – afslørede nyhedsmediet The Daily Beast, at der faktisk havde været en pengemand bag Nimble America-fundraiseren. Med rigtige penge. Mange endda. Tænk engang: NimbleRichMan var den 24-årige amerikaner Palmer Luckey, der i 2014 solgte sit virtual reality-firma Oculus for 13 milliarder kroner til Facebook.

Men sket var sket.

Med mindre end to måneder til præsidentvalget var det Viking83’s ansvar at lede The_Donalds over 200.000 internetkrigere ind i det endelige slag mod Hillary Clinton og se The God Emperor sejre.

I oktober strømmede brugere til på The_Donald.

Det gik forrygende – modsat Trumps officielle kampagne, der blev stærkt belastet, da en video fra 2005 dukkede frem, hvor Trump sagde om kvinder, at de skulle tages by the pussy. Fulgte man meningsmålingerne og de etablerede medier, virkede alene tanken om, at Trump kunne vinde, usandsynlig. Men ikke på The_Donald.

Her var man ikke i tvivl: Trump ville vinde – over Hillary, over de politisk korrekte, de sorte, muslimerne, dem alle sammen, og det ville blive huuuuge. Stemningen var god.

Under danskerens kommando fortsatte The_Donalds brugere med at oversvømme – shitposte – Reddits forside med grove, sjove, stødende, krasse, whatever memes. De kaldte dem, der havde tænkt sig at stemme på Clinton, for cucks – kort for cuckold eller på dansk: hanrej. I munden på mændene på The_Donald fik cuck imidlertid en anden betydning. I et indlæg på The_Donald gav brugeren -Rupert- et eksempel på en cuck:

En hvid person, der støtter anti-hvide organisationer som Black Lives Matter er en KÆMPE CUCK. Han får bonuspoint, hvis han bliver overfaldet af sorte Black Lives Matter-demonstranter, alene fordi han er hvid, men i stedet for at kalde det en hadforbrydelse kalder han det et resultat af de sortes frustrationer”.”

Cuck kom også i varianten cuckservative, der blev brugt om midtsøgende republikanere, bedst eksemplificeret ved Jeb Bush. Ifølge brugerne på The_Donald var han svag og kvindagtig. Trump derimod var ikke cuckservative. Han sagde, hvad han ville, og var ligeglad, hvis det stødte nogen.

CUCK Endnu en meme, hvor det går ud over Sverige? Ja, i foråret 2016 lå Sweden og The_Donald i en meme-krig (ja, det er en ting), efter at en bruger på The_Donald havde kaldt Sverige for ‘Swedistan’ med henvisning til de mange flygtninge og derefter tegnet en slap diller på et kort over Sverige (og Finland). I memen her er den svenske mand en cuck, en hanrej, fordi han lader muslimer komme til landet og skære hovedet af sig – og han er selv ude om det, fordi han er hvid og ikke progressiv nok. Illustration: Ukendt

Og så var der dem, der gjorde sig fortjent til titlen som SJW: The Social Justice Warrior – eller den politisk korrekte kriger’. Det var dem, der farede i tasterne, når social uretfærdighed skulle påtales, identitetspolitik forsvares, det multietniske samfund hyldes eller kvindesagen manifesteres.

En anden central del af måden, The_Donald førte internetvalgkamp på, var trolling – eller at troll’e. Trolling adskiller sig fra mobning ved, at det ikke er ment’ som alvor, men mere som en prank, en joke, der skal få ens modstander til at se tåbelig ud. Som med meget andet på The_Donald udspillede der sig imidlertid her ikke kun harmløse pranks. En moderator på The_Donald beskrev i april 2016 arbejdsmetoden til det amerikanske medie Gizmodo sådan her:

Vi mods og ledere af forummet ved, hvordan vi skal trolle. Hvordan vi bevæger os på linjen mellem, hvad der er hate speech, og hvad der næsten, men ikke helt, er hate speech.”

Trolling blev ikke kun benyttet af The_Donald-brugerne, men også af brugerne på HillaryClinton. En muslimsk kvinde jokede eksempelvis på Reddit med, at hun havde opgivet islam efter noget, som Trump havde sagt. Flere fra The_Donald faldt for pranken – nogle sendte hende endda dickpics, så glade var de – og blev altså dermed troll’et.

Således skvulpede valgkampen frem og tilbage mellem de forskellige debatfora, og på The_Donald var brugerne tilfredse med Viking83’s lederskab.

Viking83 var også i kontakt med Reddits egne officielle moderatorer, ansvarlige for hele den enorme debathjemmeside, da Reddit ville sikre sig, at brugerne på The_Donald opførte sig nogenlunde ordentligt i den sidste fase af præsidentvalget, hvor Reddits ledelse ikke gad se flere historier i medierne om, at der nu igen-igen var stærkt stødende indhold på internettets forside’.

I midten af september var en oprørsgruppe internt i The_Donald ikke desto mindre ved at tage form.

Den blev ført an af blandt andre den tidligere magtfulde og populære super-mod Velostodon, som Viking83 angiveligt havde fået afsat. Han ville kuppe danskeren.

Viking83 var en ineffektiv leder, der tog æren for alle andres idéer og præstationer,” forklarede Velostodon mig. Jeg tror, at han løj om, hvad han lavede, og jeg tror, han forsøgte at tjene penge på forummet – enten direkte ved at sælge bannerannoncer eller i forsøget på at få et bedre cv. Måske løj han endda også om sin støtte til Donald Trump og forsøgte i stedet at sabotere bevægelsen. Ærligt talt så ved ingen af os, hvad der er sandt.”

I begyndelsen af oktober var Viking83’s dage som øverstbefalende på The_Donald talte.

De tidligere stridigheder havde tilsyneladende indhentet ham, og hæren af krigeriske nørder, der før havde hyldet ham som deres stærke leder, så ham nu væltet. Killaryforprison, en tidligere moderator, skrev på The_Donald:

De mods, der er åbent uenige med måden, Viking83 kører tingene på, smider han af mod-holdet, og han bandlyser de brugere, der kritiserer ham.”

Den udlægning var Pancakees, en anden tidligere moderator på The_Donald, enig i:

Viking smed mig af mod-holdet, efter jeg havde sagt til ham, han skulle stoppe med at bruge mit navn til at sprede rygter om de andre mods.”

Den 8. oktober eskalerede det. En lydoptagelse af Viking83 blev lagt på YouTube af en ukendt moderator på The_Donald. På videoen hørtes en samtale mellem Viking83 og to, måske tre, andre moderatorer.

I samtalen indrømmede Viking83, at han havde været i dialog med Reddits egne officielle moderatorer, som brugerne på The_Donald foragtede. De anså Reddits mods som krænkere af deres ytringsfrihed og Viking83 som den, der havde undladt at sætte sig imod deres vilje.

Den skjulte optagelse findes stadig. Du kan høre den her:

Dagen efter krævede Killaryforprison, at danskeren gik af som øverste moderator.

Viking83 vil kun have magt, og Donald Trump er ikke årsagen til, at han vil lede dette debatforum. Hvis du ser på hans historik, så forsøger han at kontrollere ethvert debatforum, han kommer i nærheden af. Det ville være okay, hvis han var en god leder, men det er han ikke. Han tager dårligt imod kritik og bandlyser alle, der siger ham imod. Det er åbenlys censur mod amerikanere på ordre fra en dansker,” skrev han i debatforummet. For at beskytte fællesskabet på The_Donald kræver vi, at Viking83 træder tilbage.”

En anden tidligere moderator, Trump-For-Life, skrev i en kommentar til Killaryforprisons indlæg:

Viking83 er en vanvittig, magtliderlig galning, der skader det fællesskab, som han hævder at repræsentere. Der er en grund til, at næsten alle de dygtige mods enten er fjernet eller selv er trådt tilbage.”

Kommentaren fik flest op-stemmer i debattråden.

Viking83 var færdig. Samme dag slettede han sin brugerprofil på Reddit – og dermed også en stor del af sig selv.

Før sin afsked havde Viking83 nedskrevet en beredskabsplan, der skulle træde i kraft, hvis han pludselig så sig nødsaget til at forlade Reddit, fremgår det af dette indlæg. Til at overtage sin rolle havde han udpeget Richmomz, en ukendt lavt rangerende moderator fra Texas (Richmomz bekræftede forløbet over for mig, men ønskede ikke at kommentere det).

I samme indlæg annoncerede Richmomz Viking83’s exit og skrev:

På grund af forhold, der er ude af hans kontrol, har Viking83 valgt at trække sig. I modsætning til tidligere fratrædelser skyldes dette ikke internt mod-drama eller utilfredshed. Viking83 har været en eksemplarisk leder af forummet, og han er velkommen til at vende tilbage til sin position, hvis det bliver muligt for ham en dag.”

Men allerede dagen efter, 11. oktober, havde Richmomz overgivet lederskabet til OhSnapYouGotServed – en anerkendt moderator, som de andre mods hellere ville sætte deres lid til så tæt på election day. OhSnapYouGotServed takkede for tilliden og skrev:

Lad os nu MAGA the fuck out de næste 30 dage og få Donald J. Trump ind i det Hvide Hus! Er I med mig, bros?”

For lidt over en måned siden, 7. juli, skrev jeg historien om Viking83 færdig.

Han vendte aldrig tilbage på Discord. Godt det samme, for han havde svaret på mine 22 spørgsmål, og på baggrund af det havde jeg skrevet 22 sider. Det var alt rigeligt, og 10. juli kørte jeg i sommerhus. Mens jeg forsøgte at nyde det pletvise solskin, skete det vildeste.

Få dage før historien om Viking83 skulle på forsiden af Zetland, modtog jeg svar fra en moderator på The_Donald, som tidligere have været tæt på Viking83. Viking83 havde selv omtalt moderatoren i sine svar til mig, og derfor havde jeg kontaktet ham – eller hende, jeg ved det ikke.

Moderatoren skrev, at jeg umuligt kunne have skrevet med den rigtige Viking83.

Under præsidentvalget, skrev moderatoren i sin besked til mig, havde Viking83 gjort det klart, at han ikke ønskede at tale om sig selv til journalister – slet ikke danske. Derfor, fortsatte moderatoren, kunne jeg ikke have talt med dén Viking83. Jeg måtte have talt med en, der udgav sig for at være Viking83. En troll.

Jeg var målløs. Og skeptisk.

Jeg gav moderatoren det fulde brugernavn på den Viking83, jeg havde fået svar fra – Viking83#0274. Dén bruger fandtes der kun én af på Discord. Moderatoren skrev tilbage, at det ikke var dén Viking83-bruger, som han (eller hun) skrev med under præsidentvalget. Moderatoren ønskede dog ikke at oplyse, hvem han/hun skrev med dengang. Til gengæld tilbød han/hun at kontakte den, som han/hun mente, var den ægte Viking83.

Jeg syntes, det lød som en god idé.

Dagene gik, og jeg hørte intet. Inden solnedgang kastede jeg ruser fra min robåd i sommerhuset, og i morgenrøden hev jeg ruserne op i håbet om fjordrejer. Ruserne var tomme. Jeg blev mere og mere overbevist om, at jeg havde interviewet den rigtige Viking83. Hvorfor havde personen ellers stavet Aarhus med Å? Right?

To dage senere gav moderatoren lyd fra sig. Han/hun havde ikke hørt fra Viking83, men var kommet i tanke om, at Viking83 havde en offentlig mailadresse, som han havde brugt til at svare journalister på deres spørgsmål om The_Donald under valgkampen. Det havde en journalist fra The Washington Post eksempelvis gjort. Han/hun tvivlede dog på, at mailen stadig var aktiv, men jeg kunne prøve. Det lykkedes mig via Reddit at få bekræftet, at mailen kun kunne være den originale Viking83′s.

Hej Viking83,” skrev jeg, en kilde siger, jeg har interviewet én på Discord, der ikke er dig – men én, der udgiver sig for at være dig. Derfor vil jeg høre: Er det dig, jeg har interviewet på Discord, eller er det ikke dig? Beklager den store forvirring. Alt godt.”

Om morgenen 9. november 2016 vågnede Donald Trump op som USAs kommende præsident. OhSnapYouGotServed, der havde overtaget lederskabet af The_Donald fra Richmomz, annoncerede nyheden for debatforummets 300.000 brugere:

Det er ovre, og der er intet, de kan gøre ved det. Vi er fremtiden.”

Så satte en vild jubel ind i kommentarsporet. 2.000 beskeder på få minutter. Efter nogle dage 12.000. En af dem lød:

Vi gjorde det ved at shitposte. Vi gjorde det med memes. Vi gjorde det sammen. MAGA!!.

Der gik få timer fra jeg havde sendt mailen til Viking83’s gamle The_Donald-mail, til jeg modtog svar.

Mailen var skrevet på flydende dansk, og Viking83 afviste, at det var ham, jeg havde været i kontakt med via Discord.

Ordlyden af mailen kan jeg ikke gengive, for Viking83 ville ikke citeres. Faktisk bad han mig om, at jeg ikke engang nævnte, at jeg havde været i kontakt med ham. Det første ønske havde jeg ingen problemer med at efterkomme, det andet, skrev jeg til ham, valgte vi at se bort fra. En anonym person på nettet, der målrettet har påvirket den offentlige samtale, kan ikke frasige sig al opmærksomhed.

Jeg sad målløs tilbage efter at have læst hans mail. Jeg vidste med sikkerhed, at det var dén Viking83, der huserede på Reddit under præsidentvalget, jeg havde fat i her. Så hvem i alverden var den Viking83, jeg havde kommunikeret med tidligere?

Optimistisk sendte jeg mine 22 spørgsmål til – den rigtige – Viking83, som jeg lige havde fået en mail fra. Han svarede tilbage, at han ikke ønskede at kommentere noget. Heller ikke kritikken af hans metoder fra andre Reddit-brugere.

Til den anden Viking83 – ham, jeg havde været i kontakt med via Discord – skrev jeg det her til:

Ok., jeg ved, du ikke er den ægte Viking83. Må jeg spørge, hvem du så er?”

Nogle dage senere fik jeg svar tilbage.

I’m Viking83,” stod der. Intet andet.

Jeg opgav håbet om at fange nogen fjordrejer i ruserne denne sommer. Fra spisebordet i sommerhuset skrev jeg til Velostodon – ham, der i sin tid havde givet mig brugernavnet på den Viking83, der nu viste sig at være falsk. Havde Velostodon hele tiden vidst, at det var en troll, han havde sat mig i kontakt med? Var han med på joken som en hævn over, at Viking83 havde skubbet ham af pinden i The_Donald?

Han svarede tilbage, at han aldrig selv havde skrevet med Viking83 på Discord. Brugernavnet, han gav mig, var et, nogle i Centipede Central’ havde givet ham.

Beklager,“ skrev han, at du har spildt din tid.”

Jeg skrev også til flere af de andre brugere af Reddit og Discord, som jeg tidligere havde været i kontakt med. Kunne nogen hjælpe mig med at løse gåden: Hvem var den Viking83, jeg havde været i kontakt med? Et større opklaringsarbejde begyndte.

Med hjælp fra et par brugere, der tilsyneladende – og helt rørende – ønskede at råde bod på, at nogen af deres folk havde fuppet mig og spredt et falsk narrativ om ikke bare Viking83, men hele The_Donald.

Efter nogle dages arbejde fandt jeg ud af det her:

Trolden havde udgivet sig for at være Viking83, længe før jeg kontaktede Velostodon for at bede om hans hjælp. Han, trolden, var angiveligt så velforberedt på at få henvendelser fra folk, der ønskede kontakt til Viking83, at han havde klippet lydbidder sammen af den ægte Viking83’s stemme, hvis nogen skulle forsøgte at ringe ham op (moderatorer taler ofte sammen over Discord, så lydoptagelserne kom formentlig herfra). Jeg fandt også ud af, at trolden angiveligt var brite.

Jeg skrev til ham, hvilke oplysninger om ham jeg havde fundet frem til. En uge senere fik jeg et svar tilbage, der fik mig til at tabe skuffen. Igen.

Forvirret? Jeg kender følelsen.

Så lad mig for en god ordens skyld forklare, hvad vi i dag med sikkerhed ved om Viking83, den rigtige, og hvad vi ikke ved. Hvilke oplysninger om den danske Viking83’s rejse til tops i The_Donald har vi fra Reddit, fra arkiverede indlæg og fra andre kilder? Hvilke har vi kun fra den falske Viking83?

Vi ved, at Viking83 er homoseksuel og sidste år beskrev overfaldet af sin ven i København udførligt på nettet. Men det er også det eneste, vi ved om Viking83’s identitet og historie ude i den virkelighed, der ikke finder sted på en skærm.

Vi ved ikke, om Viking83 bor near Århus. Vi aner heller ikke, om han er overvægtig, eller om han har svært ved at se mennesker i øjnene. De oplysninger er nogen, der kun kommer fra den falske Viking83.

Resten af det, jeg har beskrevet i denne artikel, er sandt. Eller så tæt på sandheden, vi kommer under betingelserne på The_Donald. For eksempel ved vi faktisk ikke med sikkerhed, om Viking83 var så kynisk og dårlig en leder, som han er blevet beskrevet af eksempelvis Velostodon. Anklagerne mod ham er rigtignok mange og enslydende, og få tager ham i forsvar – ikke engang ham selv.

Men hvad og hvem er egentlig til at stole på i det her miljø? Er det overhovedet muligt at sige noget endegyldigt om en gruppe mennesker, der gemmer sig bag anonyme navne eller – sågar – andres anonyme navne? Mennesker, som selv karakteriserer miljøet som et sted, hvor ingen er til at stole på. Og alligevel bliver ved at hænge ud netop der? Hvorom alting er: Jeg tror, jeg ved dét her:

At hvad end der skete i debatforummet The_Donald under præsidentvalget i USA, så forummets danske topmoderator sig nødsaget til at forsvinde fra det hele. I håb om aldrig at blive fundet igen.

I hvert fald under navnet Viking83.

Det var en mandag aften, den falske Viking83 skrev til mig på Discord.

Jeg har hænderne op,” erkendte han. Du fik mig. Jeg skal være ærlig og sige, at jeg fortryder, at jeg løj for dig og Velostodon, fordi jeg ville fortælle min udlægning af historien.”

Uden for mit vindue kørte linje 1A forbi. På Twitter havde Trump samme dag skrevet, at Trump-basen er meget større & stærkere end nogensinde (til trods for visse falske Fake News-meningsmålinger).”

Jeg svarede trolden med det samme og spurgte, hvad hans motiv havde været for at give sig ud for at være Viking83. Han svarede tilbage, at Viking83 havde været helt utrolig meget ude af trit med det fællesskab, som han styrede på Reddit og på Discord”.

Han gentog samme kritik af danskeren, som flere tidligere moderatorer var kommet med. At han havde været magtsyg og gjort det hele for egen vinding skyld. For at gavne sin egen karriere.”

Selv om det ikke er den heroiske historie, du havde håbet på, så er dét den fulde sandhed om, hvad der skete bag The_Donalds lukkede døre under præsidentvalget. Hvis du vil have flere oplysninger, så kan jeg give dig dem,” skrev han.

Ingen narrestreger denne gang.”