Send en tanke til Zetlands medlemmer

De har betalt for, at vi kunne lave denne artikel. Uafhængig journalistik er ikke gratis.

Syv råd til, hvad du kan gøre for at bekæmpe falske nyheder, halve sandheder og hele konspirationer

’ALLO ’ALLO Når medier prioriterer støj, er det støjen, der løber med vores opmærksomhed. Megafontegning: Sine Jensen / Zetland

Vores medlemmer foretrækker at lytteDen naturlige tillid til, at andre – også den fremmede på gaden eller inde i fjernsynet – fortæller os sandheden, er en af de mest grundlæggende forudsætninger for ikke bare ethvert demokrati, men også enhver meningsfuld tilværelse. Dén tillid er imidlertid udfordret. For vi lever i en tid, hvor politisk propaganda, misinformation, falske nyheder og konspirationsteorier har fået bedre vilkår for at spredes end nogensinde. Det stiller alle os, der har lyst til at leve i et samfund, hvor den offentlige debat hviler på egentlige kendsgerninger, over for et problem, som det er af afgørende betydning, vi løser.

I tiden efter Donald Trumps sejr som præsident i USA har fake news og Facebooks ekkokamre fået en stor del af skylden for vores nye forhold til, hvad der accepteres som en sandhed – og hvad der ikke gør. Men hvad hvis det ikke er dér, vi skal kigge hen for at lede efter et sted at dæmme op for tidens nye misinformation? Hvad hvis den offentlige debats forfald ikke skyldes fake news, men – også – de nyheder, der prioriterer hastighed over substans, konflikt over løsning og larm over mening?

Skal journalistikken bidrage til at bekæmpe tidens boom af løgne og misinformation, har den stærkt brug for hjælp. Fra alle dem, der bruger journalistik, og som mener, den er for vigtig til bare at overlade journalisterne.

I et forsøg på at anvise en vej i det nye medielandskab, vi står midt i, har jeg skrevet minibogen Den der råber lyver – Mediebrugerens manual til løgnens tidsalder og giver i den syv forslag til, hvor den helt almindelige mediebruger kan gøre en forskel.

Bogen kan snildt, som jeg skriver i forordet, læses af journalister. Men den er tiltænkt dagens mediebruger. Ham eller hende – dig – der oplever, at noget vigtigt i vores samfund er under hastig forandring, og ikke nødvendigvis til det bedre. Journalistikken har ligesom alle andre samfundsinstitutioner – domstolene, fagbevægelsen, de politiske partier, bibliotekerne, den lokale håndboldklub – brug for hjælp og støtte fra alle dem, der finder den vigtig. Den kan ikke hverken forsvare eller genopfinde sig selv alene … Så hvor kan du hjælpe? Hvor kan du gøre en forskel?”

Bogen udkommer i et samarbejde mellem os på Zetland, Egmont, Danmarks Biblioteksforening, Frirummet, Specialtrykkeriet Arco og TrygFonden, og den er gratis i alle formater (inklusive e-bog og lydbog). Meningen, med andre ord, er ikke, at den skal give overskud, men forhåbentlig blive læst af rigtig mange. Den udkommer i dag i et oplag på 19.000 og bliver blandt andet delt ud på en stribe biblioteker, højskoler, efterskoler og friskoler og på Folkemødet. Og, selvfølgelig, til Zetlands medlemmer.

Kan du li’ bogen, så spred endelig dens budskab. Er du medlem af Zetland – og betaler portoen – så sender vi tre gratis bøger hjem til dig.

Og selve bogen: Den kan læses eller lyttes til her – eller efter at have downloaded filen som e-bog eller PDF.

  • EPUB er det typiske e-bogsformat. Hvis du bruger iPad, iPhone eller Mac, kan du eksempelvis åbne filen i iBooks. Bruger du Android eller Windows, skal du downloade et program til e-bogslæsning. Vi synes, det er den rareste måde at læse længere tekster på.
  • PDF er en helt almindelig fil, som du kan downloade og sågar printe, hvis du vil.
  • Bogen findes også som lydbog.

Til slut: Lad mig høre, hvad du tænker. Om bogen. Om råd, der burde føjes til listen. Om, hvad vi som mediebrugere og borgere kan gøre for at gå op imod en af tidens største udfordringer.

God læselyst.