Favoritlisten_

Hvad metalfans føler dybt nede i deres sorte sjæl – og fire andre stærke historier til weekenden

  • 21. juni 2019
  • 4 min.

Det er fredag, og det betyder, at vores skribenter har fundet ugens bedste journalistik fra andre medier frem til dig. I dag skal det handle om hug til SF’s klimapolitik, om kærlighed fra Thailand til Thy, om metalmusik, om dramatiske dyr og om den ret så uhyggelige historie om det malaysiske fly, der forsvandt over Det Sydkinesiske Hav i 2014.

Leder. Sådan smadrer man den folkelige opbakning til kampen for et bedre klima

0,4 procent mere i bruttoskat i form af dit arbejdsmarkedsbidrag skal du hoste op med for at medfinansiere den grønne omstilling. I hvert fald hvis du er en ordinær lønslave som mig. Det foreslår SF. Hvorfor det er en umanérlig skidt idé, hudfletter Berlingske Tidendes lederkollegium. En leder, som er det mest koncise og kritiske, jeg mindes nogensinde at have læst i et dansk medie. Og en leder, som perspektiverer yderst rammende, hvorfor Carbon Fee and Dividend-modellen, som vi beskrev i en artikel i denne uge, formentlig er det bedste samfundsøkonomiske virkemiddel til at bringe Danmark tættere på et drivhusgasneutralt drømmesamfund.

Af alle skatteforslag er SFs et af de værste, man kunne tænke sig’ – Berlingske Tidende


Oprulning. Mysteriet om MH370

Hvad var det, der skete, da MH370 klokken 1.21 om natten den 8. marts 2014 forsvandt fra radaren over Det Sydkinesiske Hav? 239 mennesker var ombord på flyet, som trods en årelang indsats aldrig er blevet fundet, og siden er historien blevet lidt af en myte, et mysterie, for var det terror, en mekanisk fejl, et selvmord, og var de malaysiske myndigheder egentlig interesserede i at finde ud af det? Her den anden aften brugte jeg over en time på at læse The Atlantics sindssygt gode oprulning af sagen. Den er vildt lang, men det er det hele værd. Alt behandles, intet er helligt, og konklusionen er ret uhyggelig.

What Really Happened to Malaysia’s Missing Airplane’ – The Atlantic


Dokumentar. Hvordan går det med Kjeld og Kae?

For mere end ti år siden lavede makker- og ægteparret Janus Metz og Sine Plambech en mindeværdig dokumentarfilm om nogle af de første thailandske kvinder, der blev gift med nordjyske mænd og flyttede til Thy. Nu har de lavet opfølgeren Fra Thailand til Thy – 10 år senere, og jeg slugte både del et og to råt fra min sofa i denne uge. Metz og Plambechs genistreg (synes jeg) er, at de følger kvinderne i højere grad end mændene og dermed fortæller en nuanceret historie om ægteskaber, der så let som ingenting kan fremstilles stereotypt. Man forstår ægteskabet fra begge sider, og samtidig bliver man hyperbevidst om de fattige vilkår, kvinderne kommer fra. Her er en historie om kærlighed og tryghed i Jylland  – og samtidig en historie om hele verdens ulighed.

Fra Thailand til Thy – 10 år senere’ – DR


Guide. Metal-mytologi for begyndere

I denne weekend fejrer metalfestivalen Copenhell tiårsjubilæum, og fordi jeg har en lillebitte headbangende rock bitch gemt dybt i mig, lægger jeg vejen forbi en enkelt dag. Men ægte metalhoveder ville aldrig nøjes med en endagsbillet, og hvorfor forklarer Informations journalist Anita Brask Rasmussen så godt i denne artikel, der er bygget op omkring den såkaldte battle vest: et overstykke besat med band-logoer, som er mange metalfans’ kæreste eje (jeg har ikke en, så metal bliver jeg aldrig). Og på mest elegante vis er det også en lille guide til de vigtigste bands på årets festival. Hvis du aldrig har fattet, hvad alt det med mørke, smerte, Satan og dobbeltpedal siger folk, så er det her, du skal læse og forstå.

Efter ti år på Copenhell har jeg fortjent en battlevest’ – Information

Dokumentarserie. Naturens dramaer

Går du med en tom følelse, efter at Game of Thrones er ovre? Frygt ej, BBC og naturformidler David Attenborough har skabt en dokumentarserie om naturens blodige familiedramaer, og det er virkelig dramatisk og underholdende. Dynasties, som serien hedder på engelsk, består af fem episoder, hvor man følger en dyrefamilie eller klan: chimpanser, løver, pingviner, tigre og ulve. Ved at fokusere på en dyrefamilie gennem flere år kommer serien helt tæt på naturen, men viser samtidig noget, der minder om et royalt drama – som i første episode, hvor vi møder chimpansen David (selvfølgelig), der er flokkens alfahan: kongen af det hele, der hele tiden skal kigge sig over skulderen, fordi hans konkurrenter vil slå ham ihjel. Folkene bag serien har bevidst ledt efter dyregrupper, hvor revolutionen og magtkampene lurer, og de har iscenesat det så effektivt, at grænsen mellem dokumentar og fiktion til tider udviskes. Men nøj, hvor er det gribende.

Dyrenes rige’ – DR TV

Bidrag fra Zetlands medlemmer

Ved du, hvorfor Zetland findes?

Vi følger otte enkle principper, der hjælper med at skabe plads til fordybelse og omtanke i en verden, der mangler præcis dét.

– Lea Korsgaard, medstifter og chefredaktør

I dag læser vores medlemmer: