Send en tanke til Zetlands medlemmer

Artiklen her er ikke gratis, men du kan læse eller lytte, fordi Nene La Beet er medlem af Zetland og har delt den med dig.

Helikopter

Torsdag 27. juni 2019

Så kender vi de nye ministre. Her er, hvordan de har fordelt magten imellem sig

I dagens nyhedspodcast fortæller vi dig alt det, du har brug for at vide om de nye folk på toppen. Og om det klima-nybrud, der har sneget sig ind i regeringens opbygning. Vært: Mads Olrik. Gæst: Jonathan Tybjerg, politisk skribent.

Sådan synes vi, nyhederne skal lyde. 15 minutter om dagen – 5 dage om ugen. Lyt med her eller i Zetland-appen, hvis du er medlem.

Her er dagens nyhedsoverblik fra Zetland. Det bliver omfattende.

Dagens citat

“Betegnelsen for Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet ændres til Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet”

Sådan lyder en af de mindste, men mest symbolske ændringer i den kongelige resolution om den nye regerings ministerier og resortområder. Læs mere om klimaets rolle i den nye regering længere nede.


Dagens store historier

Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

De nye ministre

Her er de folk, der skal styre Danmark under ledelse af statsminister Mette Frederiksen. Samlet i lidt klumper.

Det var mange gammelkendte ansigter: Nicolai Wammen bliver finansminister, Dan Jørgensen klima-, energi- og forsyningsminister, Nick Hækkerup bliver justitsminister, Morten Bødskov skatteminister. Trine Bramsen bliver forsvarsminister, Magnus Heunicke sundheds- og ældreminister, Peter Hummelgaard bliver beskæftigelsesminister, Rasmus Prehn udviklingsminister, Simon Kollerup erhvervsminister, Kaare Dybvad boligminister, Benny Engelbrecht transportminister, og Mogens Jensen bliver minister for (træk vejret ind) fødevarer, fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde (pust ud).

Så var der de lidt yngre ude fra venstre: Astrid Krag bliver social- og indenrigsminister, Matias Tesfaye udlændinge- og integrationsminister, og Pernille Rosenkrantz-Theil bliver børne- og undervisningsminister. Alle tre har en forhistorie et stykke længere ude på venstrefløjen, før de blev en del af Socialdemokratiet.

Så var der en del overraskelser: Mest af alt Jeppe Kofod, der for nylig blev valgt ind i Europa-Parlamentet, men som er blevet hentet hjem som udenrigsminister. Joy Mogensen var borgmester i Roskilde, men skal nu være kultur- og kirkeminister. Lea Wermelin bliver miljøminister, Ane Halsboe-Jørgensen uddannelses- og forskningsminister.

Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

... Og et par analyser

Når man hæver blikket og ser på det samlede hold, kan man blandt andet lære de her tre ting:

Det er et ret ungt hold. Den ældste minister, Mogens Jensen, er 55 år. Ni af ministrene, næsten halvdelen, er under 40. Og det betyder, at Danmarks indtil nu yngste statsminister, Mette Frederiksen, også laver en ret ung regering. Gennemsnitsalderen er lige omkring 41-42 år. Det er syv år yngre end den foregående og ret tæt på Mette Frederiksens egen alder (Berlingske).

Og holdet er fyldt af ideologer. Nogle af de nye ministernavne som Peter Hummelgaard, Kaare Dybvad og Matias Tesfaye viser helt præcis, hvor Socialdemokratiet har lagt sig politisk i de her år. Alle tre ligger relativt langt til venstre, når det handler om, hvordan man skal fordele goderne i samfundet. Og de går ind for en ret stram udlændingepolitik og er bekymrede over parallelsamfund (Altinget).

Vigtigste lektie: Klima har fået en repræsentant i magtens centrum. Næsten, i hvert fald. De vigtigste ministre samler sig i to udvalg: Koordinationsudvalget og økonomiudvalget. Det er her, al regeringens politik bliver klappet af. Og for første gang sidder en klimaminister med ved bordet i det magtfulde økonomiudvalg (Fyens Stiftstidende).

Det skal du også vide

Regeringens første opgave handler om pension. Socialdemokratiet drømmer om at sænke pensionsalderen for visse grupper på arbejdsmarkedet, og det er første punkt på to-do-listen. Men i det fælles aftalepapir mellem regeringen og dens støttepartier stod der intet om det punkt, og det ser svært ud at finde flertal for en aftale (Politiken).

Moderniseringsstyrelsen mister lidt pondus. Moderniseringsstyrelsen står for at udbetale løn til alle offentligt ansatte og for at effektivisere den offentlige sektor. Den er blevet kritiseret for mangt og meget, og Mette Frederiksen har varslet et opgør med den. I første omgang flyttes dele af styrelsens arbejde fra Finansministeriet til Skatteministeriet (Altinget).

Vestager bliver. Der har været meget palaver om, hvorvidt Mette Frederiksen ville finde en anden end Margrethe Vestager til posten som Danmarks EU-kommissær. Men Frederiksen har besluttet at lade Vestager blive. Vestager drømmer i øvrigt stadig om at blive formand for Europa-Kommissionen (DR).

Dagens Zetland-historier

Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix

Klima-regering 1. Den nye regerings vigtigste ændring af det danske samfund kommer til at handle om den grønne omstilling. Her er den nye klimapolitik, endevendt.

Klimaregering 2. Og den nye regering har ret store forventninger og krav fra især den unge generation, den skal leve op til. Vi har samlet en bunke breve, vores nye statsminister burde læse.


Mads Olrik

Og så kom der fuldstændigt styr på den nye regering. Lad løjerne begynde. Vi ses i morgen.

Med venlig hilsen

Mads Olrik

Helikopter-vært