Send en tanke til Zetlands medlemmer

De har betalt for, at vi kunne lave denne artikel. Uafhængig journalistik er ikke gratis.

Helikopter

Onsdag 20. oktober 2021

300.000 unødvendigt døde brasilianere – Bolsonaro beskyldes for forbrydelser imod menneskeheden

En rapport fra det brasilianske senat anklager præsident Jair Bolsonaro for at være skyld i halvdelen af de 600.000 coronadødsfald, der har ramt Brasilien under pandemien. Konklusionen lyder, at han bør retsforfølges for forbrydelser imod menneskeheden. Bolsonaro har brugt sin regeringsperiode på at undergrave sit eget system, men nu ser det ud til, at systemet svarer igen.

Sådan synes vi, nyhederne skal lyde. 15 minutter om dagen – 5 dage om ugen. Lyt med her eller i Zetland-appen, hvis du er medlem.

Her er din Helikopter. Vi skal til Brasilien.

Dagens undskyldning

“Jeg tager ansvar for, at min undskyldning i bogen ramte helt ved siden af, og at jeg igen har forurettet Lotte”

Svømmeren Jeanette Ottesen underskylder på livet løs i disse dage. Først undskyldte hun for at have mobbet sin kollega Lotte Friis, og nu undskylder hun så for, at hendes undskyldning mest bare lød som mere mobning (TV 2).


Dagens store historie

Foto: Ueslei Marcelino / Reuters / Ritzau Scanpix

Brasilianske forbrydelser

  • Brasiliens præsident Jair Bolsonaro bliver i en ny rapport tildelt ansvaret for op mod 300.000 coronadødsfald. Og hans måde at håndtere coronapandemien – eller manglen på samme – gør, at en brasiliansk senatskomité vil have ham retsforfulgt for forbrydelser mod menneskeheden (The New York Times).
  • I Brasilien har over 600.000 mennesker mistet livet til coronapandemien, og det skyldes ifølge rapporten især præsidentens håndtering. Jair Bolsonaro mente ved pandemiens begyndelse, at corona blot var en lille forkølelse. Senere sagde han, at corona kunne behandles med alternativ medicin, og det hele kulminerede, da han også blev vaccine-modstander (TV 2).
  • I april besluttede det brasilianske senat, at præsidentens håndtering af coronapandemien skulle undersøges. Det skete, som antallet af coronadødsfald var på vej mod de 400.000. Og et halvt år senere står komitéen nu med den rapport, som konkluderer, at rigtig mange af de dødsfald, man har oplevet i Brasilien, kunne have været undgået (Al Jazeera).
  • På tirsdag skal senatet stemme om, hvorvidt rapporten kan godkendes. Og det er der god sandsynlighed for, at den bliver. Anklages Bolsonaro formelt, vil det betyde, at han i 180 dage skal suspenderes fra præsidentposten, mens højesteret vurderer sagen. Bliver han dømt, vil han ikke kunne stille op til præsidentvalget i otte år og vil også med al sandsynlighed skulle sidde i fængsel i årevis (The New York Times).
  • Den brasilianske tragedie er et billede på, hvor skrøbeligt et land kan være over for en præsident, som aktivt undergraver sit eget system. Men nu svarer systemet altså igen (Helikopter).

Det skal du også vide

Bygningsarbejdere skal beskyttes mod asbest. Det er et stort flertal i Europa-Parlamentet i dag blevet enige om. Det betyder, at Europa-Kommissionen nu skal udarbejde en strategi for, hvordan man skal fjerne asbest i Europa. Asbest er et kræftfremkaldende stof, som tidligere er blevet anvendt i blandt andet byggematerialer. Forslaget kommer forud for en række store renoveringer i Europa. Det er nødvendigt først at fjerne asbesten i bygningerne for at beskytte dem, der skal arbejde med renoveringerne (Berlingske).

Den olympiske ild er ankommet til Beijing. Og det er sket uden publikum og uden det helt store show. Kina har nemlig valgt at holde en meget skarp linje i forhold til corona. Det betyder også, at Kina bedre kan kontrollere politiske demonstranter. Det har nemlig ført til stor kritik, at vinter-OL skal afholdes i Kina, på grund af Kinas forhold til menneskerettighederne. Det kom også til udtryk mandag, da ilden blev tændt i Athen. Her opfordrede aktivister til at boykotte legene i Beijing med budskabet: No Genocide Games (The New York Times).

Putin melder afbud til klimatopmøde. Han og andre repræsentanter for verdens lande skulle om 11 dage ellers samles i Glasgow til FN’s klimatopmøde COP26. Men det kommer altså ikke til at være ham, der repræsenterer Rusland. Han melder sig dermed ind i en lille klub af andre ledere, der har meldt fra. Blandt andet har også Kinas præsident Xi Jinping, Brasiliens præsident Jair Bolsonaro og Australiens premierminister Scott Morrison også meldt fra. Det er altså nogle af de lande, der udleder allermest CO2. Det bliver interessant at se, hvad det kommer til at betyde for udfaldet af mødet (Politiken).

Illustration: Myriam Wares for Zetland

Dagens Zetland-historier

Minedrift i dybet Det er et etisk dilemma. Nogle mener, at det kan ødelægge dybhavet, og andre arbejder benhårdt for at få det til at ske. I tredje afsnit af serien om dybhavet skal vi tale med dem, der mener, at skattejagten er det rene vilde vesten, og at vi skal tænke os mere om.

En virtuel 3D-afløser for internettet. Facebook vil ansætte 10.000 europæere til at skabe metaverset, som de kalder afløseren. Forsøger techgiganten at charme sig ind på EU?


Andreas Thorsen

Det var det. I dag læste jeg, at vi mennesker bruger TI PROCENT af vores vågne timer på at blinke. Det er på en eller anden måde for meget, synes jeg.

Med venlig hilsen

Andreas Thorsen

Helikopter-vært