Send en tanke til Zetlands medlemmer

De har betalt for, at vi kunne lave denne artikel. Uafhængig journalistik er ikke gratis.

Helikopter

Onsdag 6. oktober 2021

Katolske præster har misbrugt hundredtusindvis af børn i Frankrig. Hvordan ved vi, at det ikke sker i Danmark?

Et "slør af stilhed” er løftet til side i den katolske kirke i Frankrig. En rapport afslører, at 216.000 børn er blevet udsat for seksuelle overgreb af præster. I dagens Helikopter møder jeg den danske, katolske præst Niels Engelbrecht for at høre, hvordan det egentlig står til i den katolske kirke herhjemme.

Sådan synes vi, nyhederne skal lyde. 15 minutter om dagen – 5 dage om ugen. Lyt med her eller i Zetland-appen, hvis du er medlem.

Det er onsdag, og vi er halvvejs i ugen. I dag skal vi i kirke.

Dagens citat

“Landet kan ikke leve med en langvarig hårdknude”

Sådan siger den tyske partileder Annalena Baerbock fra De Grønne. Hun lægger i dag op til, at De Grønne i samarbejde med socialdemokratiske SPD og liberale FDP skal danne regering i Tyskland. Det bliver spændende at se, om det lykkes (Politiken).


Dagens store historie

Foto: Natalie Behring / Reuters / Ritzau Scanpix

Pædofile præster

  • I Frankrig har flere tusind katolske præster i årtier misbrugt børn. I alt er cirka 216.000 børn blevet ofre for seksuelle overgreb i den franske katolske kirke fra 1950 til 2020, konkluderer en ny uvildig rapport. Og langt størstedelen af ofrene har været drenge i alderen 10 til 13 år (Jyllands-Posten).
  • Rapporten er næsten 2.500 sider lang og blevet til efter cirka to et halvt års arbejde i en ekspertgruppe bestående af læger, jurister, historikere, sociologer og teologer.
  • Ifølge dem er det “et slør af stilhed”, der i syv årtier har beskyttet de præster, som har begået overgrebene. Skandalerne blev fortiet, og i stedet for at fyre de pædofile præster blev de bare flyttet til andre byer, hvor de ofte kunne fortsætte deres overgreb på andre børn (Ritzau).
  • Det mønster skal der gøres op med nu. Ekspertkommissionen har fremlagt 45 forslag til, hvordan kirken kan forbedre sig – og et af dem går ud på at oprette en uafhængig institution, der skal hjælpe ofrene og sikre dem erstatning i sagerne.
  • Det er desværre langt fra første gang, vi hører om de her omfattende pædofilisager i den katolske kirke. Rapporten kommer samtidig med, at pave Frans har varslet et større opgør med netop pædofili i hele den katolske kirke. Han ændrede i sommer på den katolske kirkes love for første gang i 40 år, og nu skal der tildeles hårdere straffe til præster, der seksuelt misbruger børn, ligesom det bliver gjort forbudt at groome mindreårige til sex, at have børnepornografi og at dække over misbrug (BBC).
  • Med den nye rapport er det oplagt at spørge: Hvordan kan vi vide, at det ikke også sker i den katolske kirke i Danmark? Det og meget mere taler jeg med den katolske præst Niels Engelbrecht om i dagens Helikopter (Helikopter).

Det skal du også vide

Unge under 18 år vil ikke længere få tilbudt Moderna-vaccinen. Det meddeler Sundhedsstyrelsen onsdag eftermiddag kort tid efter, at man har taget en lignende beslutning i Sverige. Her vil man ikke længere give vaccinen til personer under 30 år. Vaccinen har i sjældne tilfælde givet betændelse i hjertet – særligt blandt unge mænd. Og det er derfor, man nu vælger ikke at tilbyde den til unge. Der er dog tale om meget få tilfælde, og ofte har forløbet været mildt. Det er ud fra et sikkerhedsprincip, at sundhedsmyndighederne vælger at stoppe brugen. Det er dog vigtigt at sige, at Sundhedsstyrelsen stadig mener, at både Pfizer/BioNTech og Moderna er effektive vacciner (SST).

Flere hænder på vej til de danske arbejdsgivere. Og det er tiltrængt, for der mangler arbejdskraft på tværs af stort set alle brancher i Danmark. I dag har arbejdsmarkedets parter og beskæftigelsesministeriet forhandlet en ny aftale på plads. Aftalen skal blandt andet sikre, at ledige reelt søger arbejde, og at virksomheder ikke frasorterer kandidater på baggrund af alder. Derudover vil man gøre det nemmere at rekruttere arbejdskraft fra resten af EU (TV 2).

Snart kan du sige farvel og tak til NemID. I dag begynder overgangen til den nye digitale løsning MitID nemlig. I stedet for et papkort er MitID en app, som minder om den, nogle kender fra NemID-nøgleappen. Den nye løsning er mere sikker, fordi papkortet udgår, hvilket tidligere har været kilden til svindel. De første danskere har allerede fået besked i deres netbank, og det er forventningen, at alle har MitID i juni næste år. Det er altså endnu et skridt mod et mere digitaliseret samfund (Berlingske).

Illustration: Benny Box for Zetland

Dagens Zetland-historier

Finansministeriet. Det er ved at blive grønt, og det kan få stor indflydelse på dansk politik fremadrettet. Thomas Hebsgaard har fået lov at komme ind bag dørene for at få et indblik i den nye grønne regnemaskine.

Facebook. De har haft nogle forfærdelige døgn. Med både en whistleblower-lækage, et stort aktiedyk og et nedbrud begynder Facebook at vakle lidt. Måske Facebooks bedste dage er ovre.


Merian Garde Gräs

Puha, det var en tung historie på en onsdag. Jeg håber, at vi trods alt kunne bidrage med indblik og nuancer - og at samtalen som altid fortsætter i bidragssporet. Vi høres ved i morgen.

Med venlig hilsen

Merian Garde Gräs

Helikopter-vært