Send en tanke til Zetlands medlemmer

De har betalt for, at vi kunne lave denne artikel. Uafhængig journalistik er ikke gratis.

Helikopter

Mandag 25. oktober 2021

Hej,

Så er alle tilbage fra efterårsferie. I dag skal det handle om en diplomatisk strid.


Tyrkiet smider ti vestlige ambassadører på porten. Det handler om en fængslet aktivist, men mest om stormagtsdrømme

Danmarks ambassadør i Tyrkiet er erklæret persona non grata sammen med ni andre vestlige ambassadører. Det sker, efter at de skrev et fælles brev til med en opfordring til at løslade aktivisten Osman Kavala. Historiker Mogens Pelt forklarer og analyserer miseren i dagens Helikopter.


Vores medlemmer foretrækker at lytte


Dagens tal

1411

Så mange er registreret smittet med corona i Danmark det seneste døgn, hvilket er det højeste antal smittede i ti måneder. Og selv om det ligner samme kurve, som vi så sidste år i oktober, så er der stadig færre indlagte og lavere dødstal. Men hey, husk at passe på hinanden (Politiken).


Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix

Persona non grata

  • Ti vestlige ambassadører i Tyrkiet er erklæret persona non grata, lyder det fra landets præsident, Recep Tayyip Erdogan. Det betyder, at ambassadørerne – heriblandt den danske – formentlig vil blive smidt ud af Tyrkiet. Derudover er ambassadørerne fra Norge, Sverige, Finland, Tyskland, Frankrig, Holland, USA, Canada og New Zealand (TV 2).
  • De ti ambassadører er uønskede i landet, fordi de i fællesskab har sendt et brev til Tyrkiet med en opfordring til at løslade aktivisten og forretningsmanden Osman Kavala, der har siddet fængslet siden 2017 uden at være dømt (Politico).
  • For at forstå, hvorfor det her er vigtigt, skal man forstå to begivenheder i Tyrkiet de senere år. Den første begivenhed er fra 2013, hvor lokale protester ved Gezi-parken i Istanbul udviklede sig til voldsomme protester over hele Tyrkiet. Protester, hvor tusindvis af mennesker blev såret, og også flere mistede livet. Og så den anden begivenhed: I 2016, hvor militæret uden held forsøgte at kuppe den tyrkiske regering, mens Recep Tayyip Erdogan var på sommerferie.
  • Det er netop med tilknytning til de to store begivenheder i Tyrkiet, at Osman Kavala sidder fængslet for landsforræderi. Anklager, han selv afviser. Allerede i 2019 opfordrede Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol Tyrkiet til at løslade Osman Kavala, fordi landet ifølge domstolen ikke har beviser til at tilbageholde ham. Det er også Menneskerettighedsdomstolens afgørelse, som de ti ambassadører henviser til i deres brev (Politiken).
  • Men lige præcis dét brev vil præsident Erdogan altså ikke finde sig i, og det handler om meget mere end Osman Kavala. Det er også historien om, hvordan præsident Erdogan vil gøre Tyrkiet til en stormagt. Historiker og direktør for Det Danske Institut i Athen, Mogens Pelt, er i dagens Helikopter (Helikopter).

Det skal du også vide

Det kan tage op til 50 år at rydde op efter PFAS-forureninger. Og det er Forsvaret måske selv skyld i. De har nemlig haft kendskab til problemet de sidste fem år, men alligevel ladet forureningerne fra brandskum sprede sig. Og hvis Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse havde handlet tidligere, ville problemets omfang være meget mindre. For jo længere man venter, jo længere tid tager det at rydde op. Derfor opfordrer flere eksperter også til at gå i gang med det samme. Vi har tidligere lavet en Helikopter omkring forureningen med PFOS, og den finder du her (Avisen Danmark).

Vi skal have færre hjemløse i Danmark. Regeringen har fremlagt et nyt hjemløseudspil, der skal vende udviklingen i Danmark. De sidste ti år er antallet af hjemløse i Danmark nemlig steget, hvor den i vores nabolande er faldet. Måden, de vil sikre, at færre ender som hjemløse, er ved at afsætte flere midler til kommunerne, så de kan tilbyde nedsat husleje for almene boliger. Man vil altså væk fra kortsigtede her og nu-løsninger som herberger og i stedet fokusere på permanente boliger. Det har dog tidligere været et problem, at der mangler boliger, som kommunerne kan tilbyde (DR).

Amnesty International lukker kontor i Hongkong. Menneskerettighedsorganisationen har ellers været til stede i byen i over 40 år. Men nu er organisationen nået til den erkendelse, at det ikke længere er sikkert at operere i byen. Det sker, fordi det kinesiske styre sidste år indførte en ny sikkerhedslov, som har gjort det stort set umuligt at tale og være imod det kinesiske styre. Det har blandt andet ledt til flere anholdelser af civile og nedlukninger af både medier og politiske grupper. Og loven får altså nu også Amnesty International til at trække sig ud af byen (The Guardian).

Illustration: Valentin Tkach for Zetland

Dagens Zetland-historier

Tidens største konspirationsteori. Den udspringer fra København. Og det hele begyndte, da en amerikansk satanist fik et godt tilbud i mailindbakken fra en mand i Danmark. Kom med Frederik Kulager ned i kaninhullet.


Merian Garde Gräs

Dagens Helikopter-gæst Mogens Pelt har sagt ja til at kigge ind i bidragssporet og svare på spørgsmål fra jer. Tag godt imod ham.

Det er dejligt at være tilbage. Tak, fordi du var med os!

Med venlig hilsen

Merian Garde Gräs

Helikopter-vært